marți, octombrie 4, 2022
AcasăAgenda ZileiSerghei Lavrov a părăsit sala de ședință a ONU în timp ce...

Serghei Lavrov a părăsit sala de ședință a ONU în timp ce ministrul britanic de externe acuza Rusia de atrocitățile comise în Ucraina

Ministrul de Externe al Marii Britanii, James Cleverly, a acuzat extrem de dur Rusia, joi, în timpul unei reuniuni speciale a Consiliului de Securitate al ONU, pentru atrocitățile comise în Ucraina. Anticipând acuzațiile, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-a ridicat și a părăsit sala.

În discursul său oficial, James Cleverly a afirmat că Rusia a comis atrocități în Ucraina și a violat legislația internațională. Totodată, el a cerut dreptate pentru victimele crimelor de război comise de ruși în Ucraina, relatează BBC.

Oficialul britanic, membru al delegației țării sale conduse de noul premier britanic Liz Truss, a subliniat că există numeroase dovezi privind crimele comise de ruși împotriva civililor ucraineni.

Discursul său la summit-ul ONU organizat la New York fusese precedat de cel al ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care prezentase o altă versiune asupra evenimentelor din ultimele 7 luni pe teritoriul Ucrainei, relatează BBC.

James Cleverly a cerut de la tribuna ONU președintelui Putin să oprească atacurile asupra populației ucrainene și să își retragă trupele din țara vecină. De asemenea, el a solicitat celorlalte state membre ale ONU să respingă ”șarada” referendumurilor pe care Putin a promis că le organizează în regiunile controlate din sudul și estul Ucrainei.

”Știm ce face Vladimir Putin. Plănuiește să falsifice rezultatele acestor referendumuri, plănuiește să le folosească pentru a anexa teritorii ale Ucrainei suverane și plănuiește să le folosească pentru a escalada agresiunea”, a mai declarat acesta.

Cleverly a comentat lașitatea ministrului rus de Externe, care, anticipând acuzațiile, s-a ridicat și a părăsit sala. ”Nu sunt surprins. Nu cred că dl Lavrov vrea să audă condamnarea colectivă a acestui consiliu”, a comentat oficialul britanic la microfon, în timpul reuniunii internaționale.

La rândul său, ministrul ucrainean de externe, Dmitri Kuleba, a susținut un discurs foarte apreciat și a comentat ironic plecarea lui Lavrov: ”Diplomații ruși fug aproape la fel de repede ca soldații ruși”, aluzie la situația de pe frontul de acasă.

De altfel, oficialul britanic a postat pe Twitter imaginea cu Lavrov plecând, subliniind că reprezentantul lui Putin ”nu a vrut să asculte, din moment ce eu am spus clar că am văzut minciunile Rusiei în februarie și le-am văzut și azi, din nou”.

În discursul său, Serghei Lavrov acuzase Occidentul că încearcă să slăbească Rusia și să mențină conflictul prin alimentarea cu arme a Ucrainei.

Rusia are drept de veto în Consiliul de Securitate, prin urmare are puterea de a bloca orice rezoluție ar fi propusă, mai remarcă BBC.

Vladimir Putin a anunțat miercuri dimineața o mobilizare parțială de amploare a bărbaților ruși care pot merge la război pe frontul din Ucraina și a lansat o serie de amenințări cu arma nucleară, în contextul în care la New York se reuniseră liderii lumii și reprezentanții diplomației statelor membre ONU.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate