vineri, septembrie 29, 2023
AcasăAgenda ZileiPoliticăNava de război britanică HMS Richmond a traversat, luni, Strâmtoarea Taiwan, iritând...

Nava de război britanică HMS Richmond a traversat, luni, Strâmtoarea Taiwan, iritând China

O navă de război britanică a traversat luni Strâmtoarea Taiwan, a anunţat Marina Regală britanică (Royal Navy), o traversare rară a acestor ape controversate a unei nave neamericane, care ar urma să tensioneze relaţiile Londrei cu Beijingul, relatează AFP, potrivit News.ro.

Este cea mai recentă dintr-o serie de manevre menite să reafirme puterea navală britanică în regiunea indo-pacifică.

Anunţul a fost făcut pe contul de Twitter al HMS Richmond, o fregată desfăşurată împreună cu grupul de atac al portavionului britanic HMS Queen Elizabeth.

”După o perioadă încărcată de muncă împreună cu partenerii noştri în Marea Chinei de Est, suntem în drum către Strâmtoarea Taiwan pentru a vizita Vietnamul şi Marina Populară a Vietnamului”, se arată în mesaj.

Este vorba, scrie presa locală, despre prima navă de război britanică ce trece prin strâmtoare – denumită şi Formosa – care desparte Taiwanul de China continentală.

China a condamnat, luni, Marea Britanie, pentru trecerea navei HMS Richmond prin strâmtoarea Taiwanului, declarând că acesta este un comportament care ”ascunde rele intenții” și că armata chineză a urmărit și a avertizat nava.

„Acest tip de comportament ascunde rele intenții și dăunează pacii și stabilității în strâmtoarea Taiwan. Forțele de comandă ale Teatrului de Est mențin permanent un nivel ridicat de alertă și contracarează cu hotărâre toate amenințările și provocările””, a declarat, luni, Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare a Chinei, condus de generalul He Weidong.

În 2019, o navă de supraveghere a marinei britanice, HMS Enterprise, a urmat aceeaşi rută.

Nave americane efectuează cu regularitate exerciţii ale ”libertăţii navigaţiei” pe această cale maritimă, înfuriind Beijingul, care revendică Taiwanul şi regiunea ca aflându-se sub suveranitatea sa, la fel ca cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud.

Însă Statele Unite şi majoritatea celorlalte state consideră această regiune drept ape internaţionale, care este necesar să fie deschise tuturor navelor.

China revendică Taiwanul ca teritoriu propriu și a intensificat presiunea militară și politică pentru a încerca să forțeze insula guvernată democratic să accepte suveranitatea chineză.

Taiwanul şi cei 23 de milioane de locuitori ai săi trăiesc, aladar, sub ameninţarea constantă a unei invazii din partea regimului comunist de la Beijing, care şi-a promis să recucerească Taiwanul, chiar cu forţa dacă este nevoie.

 

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate