Nord Stream 2 AG, o filială a Gazprom din Rusia și operator al conductei de gaze offshore Nord Stream 2, a confirmat, joi, că partea offshore a unei linii a conductei a fost finalizată mecanic, iar vineri, 11 iunie, încep pregătirile pentru umplerea conductei cu gaz.
Potrivit aceleiași surse, lucrările de conducte offshore pentru a doua linie sunt în curs de desfășurare.
”Partea offshore a unei conducte a Nord Stream 2 a fost finalizată. Așezarea conductelor a fost finalizată pe 4 iunie 2021, iar conectarea a fost realizată astăzi. Secțiunile de conducte offshore din Rusia și Germania au fost astfel interconectate. Începând de mâine (vineri – n.red) se vor desfășura activitățile premergătoare umplerii conductei cu gaz.” – a anunțat joi, compania rusă, printr-un comunicat oficial.
Nord Stream 2 cuprinde două linii paralele de 48 de inci, cu o lungime de aproximativ 1.200 de kilometri, fiecare începând la sud-vest de Sankt Petersburg și ajungând la Greifswald pe coasta Germaniei.
În valoare de 11 miliarde de dolari, Nord Stream 2 va avea capacitatea de a transporta 55 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc pe an către UE, timp de cel puțin 50 de ani. Proiectul prin care gazul rusesc va fi transportat din Rusia direct în Germania, via Marea Baltică, ocolind astfel Ucraina, este finanțat jumătate de Gazprom și jumătate de cinci companii europene (OMV, Shell, Engie, Uniper și Wintershall). Planul este ca până la sfârșitul acestui an conducta să fie finalizată.
Președintele SUA, Joe Biden, care s-a pronunțat clar împotriva Nord Stream 2, a declarat luna trecută că a renunțat la sancțiunile împotriva companiei din spatele conductei de gaz Nord Stream 2, deoarece proiectul este aproape finalizat și decizia ar fi afectat legăturile cu Europa.
Decizia președintelui american a fost criticată de cei care se opun proiectului, pe motiv că va crește astfel dependența Europei de Rusia lui Putin. Pe de altă parte, proiectul ruso-german va priva Ucraina, dar și alte țări din Europa de Est de taxele de tranzit încasate în ultimii zeci de ani pe veciul traseu al gazelor rusești.