marți, septembrie 26, 2023
AcasăAgenda ZileiNovak Djokovic, antivaccinist convins, nu poate intra în Australia dacă nu dovedește...

Novak Djokovic, antivaccinist convins, nu poate intra în Australia dacă nu dovedește că vaccinul i-ar periclita sănătatea

Novak Djokovic este blocat într-un aeroport australian după ce a ajuns în țară pentru a juca la Australian Open, turneu care i-a permis în mod controversat să participe după ce a primit o derogare de la a fi vaccinat împotriva Covid, scrie Insider. Derogarea medicală de la vaccinarea anti-Covid, acordată lui Djokovic, pare a fi un abuz uriaș care n-a putut fi trecut cu vederea și a stârnit foarte multe reacții de indignare în întreaga lume.

Potrivit Telegraf Serbia, citat de sport.ro, Novak Djokovic a fost reținut într-o cameră din incinta aeroportului Melbourne, fără telefon asupra lui și este păzit de doi polițiști de frontieră. Momentan, liderului mondial nu îi este permis să vorbească cu membrii echipei sale. Motivul pentru care sârbului i-a fost refuzat accesul pe teritoriul australian: cererea de viză nu a fost completată corect. Informația a fost confirmată de tatăl numărului 1 ATP, Srdjan Djokovic.

Publicația The Age scrie, citând surse locale, că Djokovic are o viză care nu permite excepțiile medicale de la a fi vaccinat împotriva Covid-19, ceea ce înseamnă că nu poate intra în Australia.

Autoritățile încearcă să rezolve problema, a mai adăugat publicația, deși se pare că guvernul local din statul Victoria a respins încercările de a aproba intrarea lui Djokovic în stat.

Jaala Pulford, membră a Consiliului Legislativ din Victoria și ministru în guvernul local, a scris pe Twitter că „guvernul federal a întrebat dacă vom sprijini viza lui Novak Djokovic pentru a intra în Australia”.

„Nu vom oferi sprijinul pentru o viză individuală în cazul lui Novak Djokovic pentru a participa la Australian Open 2022.

Am fost întotdeauna clari în privința a două puncte: aprobarea vizelor este o chestiune care ține de guvernul federal iar derogările medicale țin de doctori”, a mai afirmat aceasta.

Problemele cu viza ale lui Djokovic vin la mai mult de o zi după ce s-a anunțat că sportivul a primit o derogare medicală de la vaccinarea anti-Covid pentru a putea participa la Australian Open.

După cum se știe, Djokovic este antivaccinist convins și este de presupus că excepția medicală invocată de el este doar un subterfugiu pentru a păcăli autoritățile.

Premierul Australiei: Dacă nu sunt dovezi pentru derogarea medicală, va fi trimis acasă cu primul avion

Premierul australian Scott Morrison, înțelegând cu ce are de-a face, a anunțat miercuri că îi va cere lui Novak Djokovic să prezinte dovada că „derogarea medicală” pe care a primit-o pentru a participa la Openul Australiei este justificată, în caz contrar tenismanul sârb va fi trimis acasă „cu primul avion”, informează AFP, citată de Agerpres.

„Aşteptăm prezentarea sa şi să ne furnizeze dovezi care să justifice” această derogare, a declarat Morrison, în cursul unei conferinţe de presă.

Djokovic, liderul clasamentului ATP, nu a spus niciodată dacă s-a vaccinat sau nu împotriva Covid-19.

„Dacă aceste dovezi sunt insuficiente, atunci el nu va fi tratat diferit faţă oricine altcineva şi se va întoarce acasă cu primul avion. Nu va exista nicio regulă specială pentru Novak Djokovic”, a insistat premierul.

Directorul turneului Australian Open, Craig Tiley, l-a îndemnat pe Novak Djokovic să dezvăluie motivul în baza căruia i-a fost acordată derogarea medicală.

„Ar fi cu siguranţă util dacă Novak ar explica în ce condiţii a solicitat şi a obţinut o scutire”, a declarat Tiley, care ocupă şi funcţia de preşedinte al Federaţiei australiene de tenis.

Acesta a subliniat, însă, că Djokovic nu a beneficiat de niciun tratament preferenţial pentru a obţine această derogare, în cadrul unui proces supravegheat de autorităţile australiene şi cele ale statului Victoria.

Un total de 26 de jucători sau membri ai staff-urilor lor, din cei aproximativ 3.000 aşteptaţi în Australia, au cerut o scutire şi doar câţiva dintre ei au reuşit să o obţină, a precizat Craig Tiley.

Novak Djokovic, care vizează al zecelea său trofeu la Australian Open, are şansa să-i depăşească pe rivalii săi Roger Federer şi Rafael Nadal, cu care împarte recordul de victorii în Marele Şlem (20), în cazul unui nou succes la Melbourne, luna aceasta.

Regulile de la granița Australiei prevăd ca vizitatorii străini să poată intra în țară doar dacă sunt vaccinați cu schema complete sau au o derogare individuală.

Excepțiile menționate pe site-ul guvernului includ, însă nu se limitează la, cei care furnizează „servicii medicale critice sau specializate”, persoanele care călătoresc din „motive de compasiune” și cetățeni străini „a căror intrare în Australia ar fi în interesul național”. Novak Djokovic nu se încadrează în aceste excepții.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate