marți, septembrie 26, 2023
AcasăAgenda ZileiPoliticăO nouă victorie israeliană: Marea Britanie va scoate în afara legii gruparea...

O nouă victorie israeliană: Marea Britanie va scoate în afara legii gruparea militantă palestiniană Hamas

Ministrul britanic de Interne, Priti Patel, a declarat vineri că a interzis gruparea militantă palestiniană Hamas, o măsură ce aliniază poziţia Marii Britanii faţă de conducătorii din Gaza cu cea a Statelor Unite şi a Uniunii Europene, informează Reuters, citată de Agerpres.

„Hamas are o capacitate teroristă semnificativă, inclusiv acces la armament extins şi sofisticat, precum şi la facilităţi de pregătire a teroriştilor”, a declarat Patel într-un comunicat, citat de agenţia britanică de presă. „De aceea am decis astăzi să interzic complet Hamas”, a mai zis ea.

Organizaţia va fi interzisă în conformitate cu Legea privind terorismul şi oricine îşi exprimă sprijinul pentru Hamas, îi flutură steagul sau organizează întâlniri pentru organizaţie va încălca legea, a confirmat Ministerul de Interne. Se aşteaptă ca Patel să prezinte modificarea în parlament săptămâna viitoare. Dacă măsura va intra în vigoare după dezbaterea din parlament, încălcarea ei va fi pasibilă de o pedeapsă ce ar putea ajunge până la 14 ani de închisoare, scrie AFP.

Mişcarea Hamas – cu numele complet „Mişcarea de Rezistenţă Islamică” – are o ramură politică şi una militară. Fondată în 1987, ea se opune existenţei statului Israel şi negocierilor de pace, pledând în schimb pentru „rezistenţa armată” împotriva ocupaţiei Israelului asupra teritoriilor palestiniene.

Până acum, doar ramura armată a Hamas, brigăzile Ezzedine al-Qassam, era interzisă în Regatul Unit, în timp ce mişcarea islamistă se afla deja pe lista neagră a organizaţiilor teroriste în SUA şi Uniunea Europeană (UE), din care Regatul Unit a ieşit din 2020.

În 2005, armata israeliană s-a retras unilateral din Fâşia Gaza, înainte de a impune în 2007 o blocadă asupra acestui teritoriu, atunci când Hamas a preluat puterea în urma unor lupte fratricide cu mişcarea Fatah a lui Mahmud Abbas.

De atunci, Hamas şi Israel s-au confruntat în patru războaie (2008, 2012, 2014 şi 2021).

 

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate