marți, august 16, 2022
AcasăAgenda ZileiONU: Propagandiștii care au transformat rușii de rând în criminali și violatori,...

ONU: Propagandiștii care au transformat rușii de rând în criminali și violatori, hrănindu-i cu ură, să fie pedepsiți

Propaganda sistematică a Kremlinului, care „a hrănit națiunea rusă cu ură”, a permis genocidul care se desfășoară acum împotriva ucrainenilor, de aceea propagandiștii sunt vinovați și ar trebui aduși în fața justiției împreună cu cei din conducerea Rusiei, a declarat la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU din 21 iunie 2022 expertul ucrainean în război informațional Liubov Tsybulska.

În discursul său, aceasta a subliniat de la bun începutl faptul că ”Rusia vrea să distrugă Ucraina”, relatează Euromaidan Press.

”Să o distrugă la propriu – ucigând și violând -, dar și într-un sens mai larg, ștergându-ne cultura, limba și istoria, adică tot ce ne creionează identitatea. Rusia a demonstrat acest apetit imperialist de sute de ani”, a mai punctat aceasta, trecând în revistă mai multe momente istorice, printre care și Holodomor (1932-1933), când sovieticii conduși de Stalin au ucis peste 4 milioane de ucraineni prin înfometare, metodă la care vedem că apelează și acum Kremlinul.

Liubov Tsybulska a mai vorbit despre uciderea și torturarea artiștilor, scriitorilor și arhitecților ucraineni la începutul secolului trecut, atrăgând atenția că rușii comit astfel de atrocități și acum, când muzee și instituții de cultură sunt distruse, iar copiilor din teritoriile ocupate li se interzice să vorbească limba ucraineană.

”Noi, ucrainenii, am mai văzut astfel de crime teribile, și nu o dată. La fel ca noi au pățit tătarii, locuitorii din Crimeea și din statele baltice, cecenii, polonezii și alte popoare. Acesta este modul de operare al Kremlinului”, a mai subliniat ea, printre altele.

Să bombardezi maternități, chiar și cimitire, să lansezi atacuri asupra adăposturilor sau cordoanelor de evacuare umanitare, să violezi femei, bărbați și copii, să ucizi în masă civili neînarmați, toate astea demonstrează că armata rusă e capabilă de o barbarie greu de imaginat în secolul 21.

”De ce? De ce ne urăsc atât de mult? Ne-am unit încercând să arătăm rușilor de rând, prin dovezi foto și video, atrocitățile comise de soldații lor în Ucraina. Ne-am sunat cunoștințele și rudele ca să le vorbim despre ororile acestui război, sperând că le trezim simpatia (…) Am constatat lipsa oricărei compasiuni, nici față de băiețelul de 1 an care a murit violat de doi soldați ruși în Izium, nici față de fata de 16 ani din Irpin ale cărei unghii au fost smulse de ruși, murind împușcată în cap după ce fusese violată”, a reamintit aceasta.

Expertul a făcut trimitere și la sondajele care arată că ”majoritatea rușilor nu condamnă aceste crime de război”, dimpotrivă ”arată mândrie și aprobare” pentru acțiunile Kremlinului.

Totodată, Liubov Tsybulska atrage atenția asupra faptului că, în ultimii ani, propaganda rusă a răspândit sistematic ura față de Ucraina și de Occident, ”dezumanizându-ne sistematic”.

Sunt foarte multe dovezi ale acestei ”retorici genocidare”, a mai subliniat ea, anunțând că, împreună cu mai mulți colegi, a creat o bază de date în care adună dovezi cu privire la ”demonizarea sistematică” a ucrainenilor.

Printre declarațiile menționate în discurs este și cea din 5 aprilie a lui Dmitri Medvedev, care a susținut că ”Ucraina este o națiune ’complet falsă’ și o ’copie a celui de-al Treilea Reich’, care nu merită să existe”, dar și pe cea a lui Dmitri Rogozin, care avertiza că dacă rușii nu îi omoară acum pe ucraineni, ”așa cum bunicii noștri nu i-au omorât”, copiii lor vor plăti din greu.

”Acesta este un stat totalitar, unde regimul a dat undă verde cetățenilor săi să fie cât mai cruzi posibil. A dat permisiunea de a ucide, tortura și viola. Aceste permisiuni s-au dat prin mass-media.

Prin intermediul televiziunilor și smartphone-urilor, rușii trimiși în Ucraina au fost mai întâi transformați în criminali și volatori, iar milioane de alți ruși au fost încurajați să-i aplaude (…)

E foarte important să înțelegem că această amenințare nu e doar pentru ucraineni, ci pentru întreaga lume occidentală. În ultimii ani, mașinăria mediatică rusă a creat imaginea de dușman lumii occidentale (…) Dacă nu îi facem să-și înțeleagă greșeala și nu îi readucem la valorile umanității, așa cum s-a întâmplat cu Germania, Rusia va face în continuare asemenea lucruri”, a mai avertizat Liubov Tsybulska.

Aceasta a precizat că se adună permanent probele necesare și vor fi consemnați toți cei care incită la ură și folosesc o retorică menită să susțină genocidul.

”A existat o propagandă sistematică în acest sens, cu anumiți oameni în spatele ei. Nu este ceva nedeslușit. Le știm numele celor care au hrănit cu ură o națiune uriașă, în schimbul unor sume generoase, plătite de la bugetul de stat. Rezultatul este că țara mea a fost inundată în sânge și lacrimi.

Să nu-i lăsăm pe acești oameni să scape de responsabilitate, alături de toți cei aflați la conducerea Rusiei care ar trebui aduși în fața justiției. Să evităm capcana ’banalității Răului’,  atunci când criminalii susțin că ei ’doar au executat ordinele primite’.

Răul nepedepsit se întoarce. Să-l pedepsim, în sfârșit, și să protejăm oamenii liberi din Ucraina și din întreaga lume”, a mai spus expertul în încheierea discursului său ținut în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

Foto: Facebook / Liubov Tsybulska

Liubov Tsybulska este fondatorul și primul președinte al Centrului pentru Comunicare Strategică și Securitate Informațională din Ucraina.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate