marți, august 16, 2022
AcasăAgenda ZileiPartizanii ucraineni le fac viața tot mai grea ocupanților ruși și colaboraționiștilor,...

Partizanii ucraineni le fac viața tot mai grea ocupanților ruși și colaboraționiștilor, iar mișcarea de rezistență crește și se diversifică

Rusia a ocupat relativ ușor regiunea Herson din sudul Ucrainei, dar păstrarea ei sub control necesită mult efort și vărsare de sânge, deoarece ocupanții se confruntă cu opoziția îndârjită a localnicilor și cu rezistența foarte puternică a mișcării partizane în creștere, susținută și de autoritățile ucrainene, scrie Euromaidan Press.

Deși Moscova a spus sus și tare că și-a trimis militarii în Ucraina ca să o elibereze ”de sub jugul naziștilor”, regimul pe care îl instituie invadatorii în teritoriile ocupate este unul atroce. Localnicii care vor să își păstreze identitatea ucraineană riscă închisoarea, deportarea, tortura și chiar moartea, existând numeroase relatări despre astfel de fapte comise de ocupanți.

Dacă în primele zile după invazia din 24 martie ucrainenii ieșeau la proteste, se așezau în fața tancurilor trimise de Moscova și unii chiar se urcau pe ele pentru a le opri să avanseze, acum războiul a ajuns într-o nouă fază, iar demonstrațiile pașnice au fost înlocuite cu o adevărată mișcare de rezistență ale cărei acțiuni de roade de foarte multe ori.

Euromaidan Press prezintă câteva dintre modalitățile prin care ucrainenii din regiunea Herson le țin piept invadatorilor ruși:

 • Membrii administrației ruse au nevoie de vehicule blindate pentru a circula prin orașele ocupate. Le este frică pentru viața lor și se deplasează purtând veste antiglonț și însoțiți de paznici, transmite Comandamentul Operațional Sud al Ucrainei.
 • Trupele ruse au oprit constant accesul la Internet și rețelele mobile din regiunea Herson. Cu toate acestea, grupurile de social media pentru localnici oferă instrucțiuni clare despre reconectare. Rezidenții împărtășesc informații în rețele, care îi mențin în legătură cu prietenii și rudele.
 • Majoritatea profesorilor din Herson refuză să treacă la sistemul de predare rus și să participe la așa-numita „recalificare”, relatează directorul adjunct al Centrului pentru Studii din Orientul Mijlociu, Serghei Danilov.
 • Localnicii ignoră, de asemenea, evenimentele de propagandă rusă. Aproape nimeni nu a apărut la sărbătorile pompoase organizate de „Ziua Rusiei” în Herson.
 • Recent, Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrației de ocupație a regiunii Herson, a trimis Rusiei un apel cu propunerea de a înființa o bază militară în zonă și de a anexa regiunea fără măcar să  se organizeze un referendum public. Partizanii din Herson au reacționat punând o recompensă de 500.000 UAH (aproape 17.000 USD) pe capul său, făcând anunțul prin afișe lipite în tot orașul. „Stremousov, Herson va fi întotdeauna o parte a Ucrainei! Dar ți-ai semnat propria condamnare la moarte. Te anunțăm că lansăm vânătoarea și oferim 500.000 UAH pentru capul tău„, scrie pe afișul lipit de partizani.
Foto: Strana.best
 • Unul dintre cele mai de încredere grupuri de socializare din Herson informează că, deși Rusia încearcă să oblige localnicii să-și accepte pașapoartele rusești și să pună afișe mobilizatoare în oraș, rezistența ucraineană le-a înlocuit cu propriile pliante care amintesc că vor fi acuzați de trădare: „Conform conform legii Ucrainei, obținerea unui pașaport rusesc este echivalentă cu trădarea statului și va fi pedepsită în conformitate cu Codul Penal.”
Foto : Anton Herashchenko
 • Surse ucrainene dezvăluie că locuitorilor din regiunea Herson li se oferă până la 10.000 de ruble pentru acceptarea cetățeniei ruse și pentru sprijinirea unui eventual referendum ilegal, dar acțiunea nu se bucură încă de succes în rândul ucrainenilor, spune Centrul pentru Rezistență Națională.
 • Partizanii din Herson oferă recompense în bitcoini pentru eliminarea soldaților ruși sau pentru distrugerea echipamentului lor militar. Pentru a ușura curățarea zonei de invadatori, partizanii lasă instrucțiuni cu privire la prepararea cocktail-urilor Molotov sau indicații cu privire la locurile de dislocare a trupelor rusești – puncte de control și baze.
Foto: Anton Herashchenko
 • Pe lista metodelor pe care le folosesc rușii pentru a-i convinge pe localnici că Hersonul a aparținut întotdeauna Rusiei se află și plasarea steagurilor rusești pe clădirile administrative. Aproape întotdeauna, dimineața pe clădiri flutură din nou steagurile ucrainene. În ciuda eforturilor depuse, partizanii care înlocuiesc steagurile nu sunt prinși.
 • Membrii mișcării de rezistență încearcă să demoralizeze soldații ruși informându-i despre succesele armatei ucrainene prin intermediul unor pliante pe care le distribuie în Herson.
 • În ultimele zile, partizanii i-au luat în vizor și pe colaboraționiști, distribuind pliante cu ce li s-ar putea întâmpla dacă trec de partea invadatorilor.  Astfel, din ce în ce mai multe mașini ale trădătorilor sunt aruncate în aer, unele cu ei înăuntru. În data de 18 iunie un astfel de atentat a vizat șeful unei închisori.

 • Pe 22 iunie au mai fost alte două explozii. Mașina lui Iuri Turuliov, pe care ocupanții l-au pus primar, a sărit în aer, incident raportat și de presa rusă, care a susținut că cel vizat nu ar fi fost grav rănit. Și mașina deputatului ucrainean pro-moscovit Oleksy Kovalion a fost aruncată în aer, iar pe 24 iunie Dmitro Savlucenko, un cunoscut activist pro-rus numit de ruși șef de departament în administrația locală, și-a pierdut viața în mașina în care abia se urcase și care a explodat.
 • Informații despre coordonarea partizanilor cu administrația centrală de la Kiev au apărut și în The New York Times, care citează un înalt oficial militar spunând că partizanii ucraineni au ajutat la coordonarea atacurilor de artilerie în zona ocupată de ruși în regiunea Herson. Tot datorită mișcării de rezistență, armata ucraineană a pulverizat cu obuze o bază rusă, ucigând aproximativ 200 de soldați ruși și doi generali.
 • Un raport recent al Comandamentului Operațional Sud al Ucrainei informează că doi soldați ai forței de operațiuni speciale ruse au fost uciși și unul rănit prin împușcare într-o cafenea, sugerând că în spatele atacului s-ar fi aflat fie forțele speciale ucrainene, fie de partizani.
 • Nici fermierii locali nu se feresc de acțiuni curajoase: la începutul lunii iunie, în presa locală a apărut informația că fermieri din regiunea Herson au deschis focul asupra ocupanților ruși care intenționau să le fure combina. Sub protecția anonimatului, localnicii au declarat pentru Telegraf că ocupanții îi amenință cu închisoarea dacă refuză să continue să-și facă treabă sub noua administrație. ”Așteptăm eliberarea”, a declarat un patron de companie agricolă pentru Telegraf.

Herson nu este singurul loc unde partizanii ucraineni prind puteri. În Melitopol, unde au fost observați mercenari sirieni aduși de ruși în ajutor, au apărut postere în limba arabă cu mesajul amenințător pentru mercenari: ”Vă vom ucide ca pe câini, iar pentru colaboraționiști: Temeți-vă de noapte, partizanii nu dorm”.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate