marți, ianuarie 21, 2025
AcasăAgenda ZileiOperațiunea de fraudare a proceselor electorale din R.Moldova este planificată și coordonată...

Operațiunea de fraudare a proceselor electorale din R.Moldova este planificată și coordonată de Serviciul 5 din FSB și condusă de Ilan Șor (Raport SIS)

  • Șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova, Alexandru Musteața, a prezentat, joi, în Parlamentul de la Chișinău, un raport privind implicarea Rusiei în fraudarea celor două procese electorale din 2024, referendumul privind aderarea republicii la UE și alegerile prezidențiale.
  • Raportul cuprinde informații detaliate și complexe despre formele de manifestare ale imixtiunii externe în procesul electoral din Republica Moldova, inclusiv aspecte ce țin de finanțare ilicită, campanii de propagandă, dezinformare etc.
  • Potrivit Raportului, conducătorul grupului criminal organizat al FSB, folosit pentru destabilizarea țării și preluarea puterii în R.Moldova, este agentul mafiot Ilan Șor, care a beneficiat de tot sprijinul logistic și financiar al Rusiei, dar și de sponsorizarea oligarhului Roman Abramovici (vezi Raportul SIS la finalul acestui articol)

Serviciul 5 al FSB l-a desemnat pe Ilan Șor conducătorul operațiunii de destabilizare a Republicii Moldova

”Potrivit datelor obținute de către Serviciu, în Federația Rusă, orașul Moscova, a fost instituit un centru operațional de comandă, sub coordonarea autorităților ruse, care avea drept obiectiv primordial compromiterea referendumului republican și a scrutinului prezidențial.

În acest scop, factorul rus l-a desemnat pe Ilan Șor drept conducător al acestui grup criminal, oferindu-i acestuia tot spectrul de instrumentar necesar: resurse financiare, mediatice, umane, logistice, tehnice, precum și suportul contrainformativ”, afirmă SIS într-un comunicat de presa”.

Mai mult, în schemele prezentate de SIS, mafiotul Ilan Șor apare în subordinea și coordonarea directă a Serviciului 5 al FSB, ceea ce înseamnă că există convingerea că oligarhul ruso-israelian cu cetățenie moldovenească este un vechi agent al FSB racolat cu multă vreme înainte și retras la centru după ce libertatea sa a fost amenințată de autoritățile de la Chișinău, prin verdictul definitiv de condamnare a escrocului la 15 ani de închisoare.

Astfel, una dintre schemele ilustrative prezentate de SIS în raport este Schema relațională (generală) a proiectului Șor:

Din schema de mai sus se poate observa că tot proiectul Șor este creat de Serviciul 5 din cadrul FSB și este controlat de deputata din Duma de Stat a Rusiei, Alena Arshinova, președinta organizației criminale Evrazia, ONG-ul înființat în 2024.

De asemenea, se poate observa că în schemă este agățat și Dmitri Peskov, secretar de presă și purtătorul de cuvânt al dictatorului Vladimir Putin. El este menționat ca fiind soțul Tatianei Navka, o patinatoare din Rusia, care este prietenă de familie cu Sara Șor (cunoscută și ca Jasmin, o cântăreață din Rusia), soția mafiotului FSB Ilan Șor.

În partea de jos a imaginii, este prezentat un bloc de partide și lideri controlați de Ilan Șor, inclusiv Marina Tauber (Partidul ȘOR), Evghenia Gutul (Guvernator ATU Găgăuzia), Natalia Parasca (Partidul Șansa), Alexei Lungu (Partidul Victoriei), Vadim Grozavu (Partidul Victoriei) și Alexandru Beschieru (Partidul PPFSAM).

Imaginea este interesantă și relevantă deoarece ilustrează o rețea complexă de influență politică și propagandă, evidențiind legăturile dintre diverse persoane și organizații implicate în proiectul Șor.

Serviciul 5 al FSB

De menționat că Serviciul 5 din cadrul FSB se numește Serviciul Operativ de Informare și Relații Internaționale și are, potrivit unei scheme de pe site-ul agentura.ru, următoarele departamente:

  • Departamentul de Informații Operative (DOI) – Oleg Khramov
  • Direcția Analiză
  • Direcția de planificare strategică
  • Departamentul de Informații Neclasificate
  • Direcția de Cooperare Internațională – Alexei Kuzyura

Printre atribuțiile Serviciului 5 al FSB sunt:

  1. Relațiile cu partenerii străini: este responsabil de gestionarea relațiilor FSB cu partenerii străini, inclusiv cooperarea și schimbul de informații cu alte servicii de informații și securitate din alte țări.
  2. Colectarea de informații: se ocupă de colectarea de informații în fostele țări sovietice, inclusiv Ucraina. Aceste informații sunt utilizate pentru a evalua evoluțiile politice și pentru a sprijini deciziile strategice ale Rusiei.
  3. Furnizarea de informații: furnizează informații dictatorului rus Vladimir Putin și altor oficiali de rang înalt cu privire la evoluțiile politice și situația din fostele țări sovietice. Aceste informații sunt utilizate pentru a planifica și coordona acțiunile Rusiei în regiune.

Aceste atribuții fac parte din eforturile FSB de a menține influența Rusiei în fostele țări sovietice și de a sprijini obiectivele strategice ale Kremlinului.

Oligarhul Roman Abramovici, susținător și sponsor al operațiunii FSB

La Moscova, mai aflăm din documentul SIS, agentul FSB Ilan Șor ar fi fost premiat de un alt mafiot rus, Roman Abramovici, care i-ar fi oferit o casă de locuit și o mașină. Tot Abramovici l-ar fi scos pe agentul Șor din Israel, în 2023, cu un avion din flota sa privată, pentru a-l aduce înapoi la centrala din Moscova.

Desigur, ca orice evreu care se respectă, Șor este pomenit la loc de frunte, ca finanțator, pe un stand din cel mai mare centru comunitar evreiesc construit în Rusia de Roman Abramovici și de apropiații săi, Centrul Cultural Evreiesc „ZHUKOVKA” din satul Jukovka.

O altă dovadă a sprijinului acordat de Roman Abramovici lui Șor și, deci FSB, este suportul acordat avocaților blocului politic rus ”Victorie” (Pobeda) de către Rola Brentlin, care ar fi prim-ajutor al oligarhului rus Roman Abramovici.

Modelul de operare al FSB, aripa Șor, pentru preluarea puterii în R.Moldova

Pe baza informațiilor din raportul SIS pot fi identificate jaloanele modului de oparare al Rusiei pentru preluarea puterii politice în Republica Moldova, model care ar putea fi aplicat, cu mici modificări, și pentru alegerile parlamentare de anul viitor din această țară. De asemenea, câteva dintre punctele esențiale ale planului operativ al FSB identificat de SIS au fost puse în aplicare și la ultimele alegeri din România, singura diferență fiind că, în România, numele calului purtat de ruși, de căpăstru, spre șefia statului este Călin Georgescu și nu Alexandr Stoianoglo.

Cîteva dintre principalele jaloane ale FSB în această operațiune ar fi:

  1. Crearea unui centru operațional de comandă la Moscova 
    • În primul trimestru al anului 2024, la Moscova a fost creat un centru operațional de comandă/coordonare pentru imixtiunea în Republica Moldova, sub protecția și controlul autorităților ruse, inclusiv FSB. Acest centru este coordonat de Ilan Șor, condamnat definitiv în Republica Moldova la 15 ani de închisoare și aflat în căutare internațională pentru spălare de bani și tentative de destabilizare a Republicii Moldova.
  2. Crearea unui centru executiv de comandă la Chișinău.
    • În municipiul Chișinău a fost stabilit staff-ul executiv al operațiunii FSB, responsabil de aspectele juridice, relații publice, coordonarea lucrului cu tinerii, organizare şi logistică dar şi instruirea vorbitorilor în cadrul întâlnirilor electorale. În cadrul acestuia au fost instruiți peste 100 de ”vorbitori” repartizați per organizații teritoriale.
    • Modul de lucru în teren este identic celui sovietic, folosit de KGB dintotdeauna, care consta în crearea de ”celule teritoriale” în țară, fiecare celulă având misiunea de a recruta activiști, iar în fiecare raion al republicii fiind înființate câte 2-3 ”celule”. Planul de recrutare al activiștilor ruși, care ajunseseră la peste 33.000, era de 1500 de persoane recrutate per raion.
    • Activiştii aveau obiectivul de a recruta şi înregistra câte 5-10 persoane care vor fi potențiali votanți mobilizați în schimbul unei sume de bani pentru un candidat/candidați. Activiştii erau remunerați câte 2000 de lei lunar, iar pentru luna octombrie – 3000 lei per activist.
  3. Utilizarea platformelor și a agenților de influență
    • Platformele principale utilizate ca forță executivă au fost entitatea EVRAZIA și blocul „Victorie”.
    • Blocul Victorie, creat astfel de FSB, prin alianța a patru dintre partidele rusești din R.Moldova, a fost și este coordonat de tehnologi politici din cadrul Partidului rus de guvernare „Edynaia Rossia”. El este, de fapt, organizația politică prin care Rusia dorește să preia controlul R. Moldova. dealtfel, la Moscova au fost constituite 3 call-centre responsabile de legătura cu organizațiile primare, relația cu activiștii formațiunii, legătura și fortificarea relațiilor cu simpatizanții.
    • Membrii a.n. bloc „Victorie” erau instruiți privind procesul de instalare a unui chatbot în aplicația Telegram – @KYCMD_bot, prin intermediul căruia avea loc înregistrarea activiştilor, coordonarea măsurilor electorale şi propagandistice, realizarea controlului (înregistrarea în aplicație, oferirea telefonului mobil drepturilor de accesare a locației, copiile actelor de identitate, identificarea  foto/video/biometrică a utilizatorului).
    • Agenții de influență au fost grupul criminal organizat „Șor”, persoanele afiliate acestuia și alte persoane aflate sub sancțiuni internaționale.
  4. Finanțarea ilegală a campaniilor electorale
    • Rusia a utilizat finanțări clandestine prin intermediul centrelor subversive externe și a platformei EVRAZIA pentru a finanța ilegal campaniile electorale. Beneficiarii dispuneau de conturi bancare la „PROMSVYAZBANK”, deschise fără prezență fizică, datele personale fiind ilegal colectate centralizat de grupul Șor și remise la Moscova.
  5. Propagandă și dezinformare
    • Rusia a folosit intens platformele online pentru propagandă și distribuirea dezinformării, inclusiv prin rețelele Telegram, TikTok și YouTube. Ilan Șor a fost implicat în mobilizarea a peste 130.000 de persoane pentru a influența votul, folosind fonduri de la PSB Bank, o bancă rusească sancționată internațional.
  6. Implicarea pseudo-observatorilor în monitorizarea alegerilor
    • Au fost identificați pseudo-observatori implicați în monitorizarea alegerilor, care aveau legături cu structuri militare și servicii speciale ruse. În urma avizului SIS, acreditarea a fost refuzată sau retrasă pentru 8 persoane care au solicitat acreditare sub auspiciul organizațiilor internaționale (OSCE/BIDO).
  7. Atacuri cibernetice
    • Au fost prevenite și anihilate atacurile cibernetice asupra infrastructurii electorale. Actorii cibernetici afiliați intereselor Federației Ruse au targetat cu atacuri DDoS paginile web de afișare a prezenței la vot și a rezultatelor, precum și o serie de pagini web guvernamentale.
  8. Crearea organizațiilor „moldovenești” pe teritoriul Federației Ruse
    • Pentru a motiva convocarea și atragerea cetățenilor Republicii Moldova la Moscova, pe teritoriul Federației Ruse au fost create organizații așa-zis „moldovenești”. Una dintre aceste organizații este Centrul Cultural-Educativ Moldovenesc, care, declarativ, a fost creat pentru promovarea culturii și valorilor naționale ale Republicii Moldova pe teritoriul Federației Ruse, dar de facto se preocupă de consolidarea diasporii moldovenești în jurul grupului criminal organizat Șor.
  9. Implicarea componentei ecleziastice
    • Activitățile pe această dimensiune s-au manifestat prin deplasări în Federația Rusă, racolare popilor și desfășurarea unor evenimente locale. În lunile august și septembrie 2024, aproximativ 500 de preoți și enoriași ai Bisericii Ortodoxe din Moldova s-au deplasat la Moscova în „pelerinaje”. Călătoriile au avut drept scop convingerea clericilor de a se implica în influențarea alegerilor prezidențiale și a referendumului.
  10. Componenta „hard” – Platforma EVRAZIA
    • În iulie 2024, urmare a realizării unei serii de operațiuni contrainformative și informative externe, Serviciul a informat decidenții, inclusiv PCCOS și IGP, cu referire la faptul că în perioada 19-24 iunie, 115 tineri din Republica Moldova mobilizați sub auspiciul blocului „Victorie” au fost instruiți pe un poligon din Moscova asupra procedeelor, metodelor și tehnicilor de organizare și moduri de comportament în timpul acțiunilor de protest. Ulterior, o parte dintre ei au fost identificați și reținuți pentru desfășurarea acțiuni de destabilizare în Chișinău.
    • O parte dintre tinerii antrenați în taberele din Moscova au fost implicați în realizarea măsurilor cu caracter destabilizator din luna septembrie 2024:
      • Un grup de persoane au aruncat cu pietre în geamuri și au stropit cu vopsea intrarea la „Teleradio Moldova”.
      • Un grup de persoane au aruncat cu pietre în geamuri și au stropit cu vopsea intrarea la Curtea supremă de Justiție.
      • Un grup de persoane afiliate a.n. bloc„victorie” au aruncat cu ouă și au stropit cu vopsea intrarea în sediul CEC.
      • Un grup de persoane originare din Unitatea teritorială Autonomă Găgăuzia (UTAG) au stropit cu vopsea intrarea în sediul Ministerului Muncii.
      • Aceleaşi două persoane au stropit cu vopsea intrarea în sediul Guvernului. Aceştia au comunicat că au fost recrutați pentru a vandaliza edificiile contra 5000 Euro.
    • O parte dintre tinerii aleşi pentru deplasarea la Moscova, au fost selectaţi pentru antrenamente mai avansate în tabere de gherilă desfășurate în Bosnia și Herțegovina (tabără în pădure în proximitatea or. Banja Luka), unde erau antrenați în calitate de provocatori ce urmau să organizeze proteste şi să participe la acțiuni violente, radicale şi extremiste. Ei au fost coordonați de rusul Konstantin GOLOSKOKOV, care a beneficiat de suportul lui Mikhail POTEPKIN (persoană supusă sancțiunilor internaționale,
      cunoscut pentru conexiunile cu Evghenii PRIGOJIN, ex-lider „WAGNER”).
    • Unii dintre participanții la tabăra din BiH au participat şi sunt asociaţi cu persoane şi entităţi (cum ar fi Mişcarea de Eliberare Naţională) implicate în mai multe evenimente provocatoare organizate de gruparea ŞOR şi asociați ai acestuia, inclusiv din spaţiul UE. În speţă au participat, în anul 2022, la acțiuni de protest organizate de exponenții „ȘOR”, în 2023 la organizarea provocărilor în Franţa („Steaua lui David”, „Sicriele roşii”) şi
      Germania (arborarea drapelului Ucrainei în timpul unui meci de fotbal cu inscripția „Give us elections back”).

Așadar,

Strategia Rusiei de fraudare a alegerilor din Republica Moldova, folosindu-l pe Ilan Șor, implică o gamă largă de metode și tactici hibride, inclusiv finanțare ilegală, propagandă, dezinformare, atacuri cibernetice, atacuri de stradă folosind indivizi antrenați în lupte de gherilă în centre speciale de pregătire sub îndrumarea de personal calificat, inclusiv din gruparea Wagner etc. Toate aceste acțiuni au fost coordonate de un centru operațional de comandă din Moscova, sub protecția și controlul autorităților ruse.

Raport_SIS_Public_Interferenta_in_procesul_electoral

 

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate