sâmbătă, decembrie 3, 2022
AcasăAdministrație publicăOprirea poluării aerului din București, ratată de Gabriela Firea

Oprirea poluării aerului din București, ratată de Gabriela Firea

Oprirea poluării aerului din București a fost ratată de Gabriela Firea, sau poate nu a avut niciodată intenția de a o pune în practică, lasă de înțeles Nicușor Dan care acuză administraţia Firea a luat mai multe măsuri care au dus la poluarea aerului.

„Gabriela Firea – în ce a declarat aseară – contestă măsurătorile de poluare a aerului, uită însă să ne spună că ea însăşi a promis şi a eşuat în implementarea unor astfel de proiecte de măsurare a calităţii aerului în Bucureşti. Ea a eşuat în implementarea unor măsuri care ar fi dus la reducerea poluării aerului în Bucureşti. Cele mai importante: registrul spaţiilor verzi, măsuri speciale antipraf, strategii sectoriale pe deşeuri, centură verde şi aşa mai departe. Sunt mai multe măsuri pe care administraţia Firea le-a luat care au dus la poluarea aerului”, a afirmat Nicuşor Dan.

Potrivit lui, prin PUZ sector 3 dispar cam 30 hectare de spaţiu verde. „Acest PUZ aprobat de Consiliul General a fost suspendat recent de Tribunalul Bucureşti, tocmai pentru că încalcă dispoziţiile legale cu privire la spaţii verzi. PUZ sector 4 – peste 10 hectare de spaţiu verde dispar. PUZ Stejarii din Pădurea Băneasa – 5 hectare. Mai mult, în fiecare şedinţă de CGMB, au devenit o obişnuinţă 20-30-40 de PUZ-uri prin care se dau zeci de mii de metri pătraţi în plus construibili. Asta pe toată administraţia Firea înseamnă câteva milioane de metri pătraţi construibili. Asta înseamnă supraglomerarea oraşului, a traficului şi implicit poluarea atmosferică”, a spus Nicuşor Dan.

Acesta mai acuză că PMB avea din 2016 proiectul Sistem operativ informaţional pentru măsurarea calităţii aerului.

„Acest proiect era finanţat cu 7 milioane de lei în bugetul pe 2016, nu s-a făcut nimic, a fost finanţat din nou cu 7 milioane de lei în 2017, nu s-a făcut nimic şi s-a făcut ceva insignifiant în decembrie 2018. Piste de biciclete. Ministerul Mediului a dat Primăriei 10 milioane de euro, dacă nu mă înşel în 2014, poate în 2015, în orice caz, administraţia Firea a avut aceşti 10 milioane în buget în fiecare an, în fiecare an a propus să investească şi nu a făcut nimic”, a afirmat Nicuşor Dan.

Oprirea poluării aerului din București, ignorată de Firea

Și ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, spune că Bucureştiul are un Plan privind calitatea aerului, votat în Consiliul General, astfel încât nimic nu putea împiedica primarul general al Capitalei să aplice acele măsuri şi bucureştenii să nu fie nevoiţi să respire în fiecare zi otravă în loc de aer curat.

„Am transmis, încă de ieri, invitaţii către primarii de la Bucureşti, Braşov şi Iaşi pentru 20 ianuarie să discutăm la minister ce trebuie făcut de administraţiile publice locale. Ele sunt cele care în mod normal ar trebui să implementeze măsurile din aceste planuri privind calitatea aerului, astfel încât România să nu fie nevoită să plătească amenzi la Bruxelles pe infringementul privind calitatea aerului. Eu nu fac politică cu doamna Firea (primarul general al Capitalei, Gabriela Firea – n. r.), pentru că eu sunt aici să apăr siguranţa şi sănătatea cetăţenilor. Planul privind calitatea aerului în Bucureşti a fost votat în Consiliul General şi doar un singur coleg consilier local de la Partidul Naţional Liberal s-a opus, ceilalţi au votat. Atâta timp cât avem un plan cu nişte măsuri care trebuiau implementate, nimic nu o putea împiedica pe doamna Firea să aplice acele măsuri, astfel încât bucureştenii să nu fie nevoiţi să respire în fiecare zi incompetenţa domniei sale”, a afirmat Alexe, la Digi24.

Potrivit lui, Bucureştiul este în contencios în relaţia cu Comisia Europeană şi îşi aşteaptă verdictul. Doamna Firea sau Primăria Generală a Capitalei a avut timp trei ani de zile să rezolve această problemă privind poluarea aerului.

„Aş vrea să menţionez un lucru: în ultimii 10 ani, Bucureştiul a fost condus, la nivel de Primăria Generală, de primari sociali-democraţi. Încerc să vă spun că nu doar trei ani de zile a condus doamna Firea. Doamna Firea a avut posibilitatea, cu primarii de sector, să rezolve problemele în ceea ce priveşte managementul traficului, introducerea de mijloace de transport public nepoluante, putea să facă multe alte lucruri, astfel încât bucureştenii să nu fie nevoiţi ca, în fiecare zi, să respire otravă în loc de aer curat”, a precizat Costel Alexe.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate