marți, iulie 16, 2024
AcasăAgenda ZileiOrban îi cere ”colegului” Cîțu să le ceară scuze românilor, dar și...

Orban îi cere ”colegului” Cîțu să le ceară scuze românilor, dar și lui, personal, că le-a ascuns condamnarea penală de acum 20 de ani

Președintele PNL, Ludovic Orban, i-a solicitat sâmbătă premierului Florin Cîțu să le ceară scuze românilor, dar și lui, personal, că n-a avut ”curajul și onestitatea” să îi informeze despre incidentul penal din trecutul său, de acum 20 de ani, când a fost arestat în Statele Unite pentru conducere sub influența alcoolului.

Îi solicit colegului meu Florin Cîțu ca, în următoarea declarație publică, să le ceară scuze cetățenilor români că nu a avut curajul și onestitatea să îi informeze despre acest episod întunecat din viața lui. Și ar trebui să își ceară scuze și față de mine, că nu mi-a mărturisit niciodată că a fost condamnat penal pentru conducerea autoturismului sub influența alcoolului, în toate discuțiile pe care le-am avut atunci când a obținut susținerea mea pentru cele mai importante funcții în stat” – a anunțat Ludovic Orban pe pagina sa de Facebook.

În urmă cu aproape 21 de ani, pe 2 decembrie 2000, Florin Cîțu a fost reținut de poliția din statul american Iowa în timp ce conducea sub influența alcoolului, analizele indicând o alcoolemie de 0, 161 (1,61 la mie), dublu față de limita legală din acel stat.

Trei luni mai târziu, el a fost condamnat la 2 zile de închisoare și plata unei amenzi penale de 1000 de dolari, plus o taxă suplimentară de 300 de dolari.

Informația a fost dezvăluită pe un site obscur, care militează pentru legalizarea drogurilor, dar premierul nu a contestat-o, ci a recunoscut cele întâmplate, susținând însă că nu a fost vorba despre o faptă penală, ci de o contravenție.

Sâmbătă, întrebat dacă i-a informat pe președintele României, Klaus Iohanis, și pe președintele PNL, Ludovic Orban despre acel incident,  premierul a declarat că nu i-a informat.

Nu am adus în discuție acest eveniment în discuțiile cu dl președinte Klaus Iohannis. În ceea ce îl privește pe domnul Ludovic Orban, am înțeles că un coleg i-a arătat documentul, acum câteva luni de zile” – a declarat sâmbătă premierul Cîțu, în cadrul unei conferințe de presă.

El a mai dezvăluit că în ziua în care a fost prins conducând un autoturism sub influența alcoolului fusese ziua colegului său de cameră și consumase mai multe beri.

„Cred că era o sâmbătă, era 3 decembrie. Fusese ziua colegului meu de cameră şi de acolo veneam. Doar ştiu că am depăşit, am băut îndeajuns ca să depăşesc limita legală. În rest nu ştiu exact… Cred că bere am consumat. (…) Nu pot să duc 7 – 8 beri, dar am băut cât să depăşesc limita legală şi am fost oprit. Am recunoscut imediat că am consumat băuturi alcoolice şi am respectat toate procedurile legale pe care le aveam în statul Iowa” – a mai spus premierul.

Întrebat dacă s-a gândit să îşi dea demisia în urma scandalului declanşat de confirmarea făcută, premierul a precizat că „nu, în niciun moment, în continuare avem o guvernare pe care trebuie să o ducem până la capăt, avem reforme pe care trebuie să le ducem până la capăt” şi a precizat că în România cazierul său este curat, iar în SUA fapta sa a fost un delict, nu o faptă penală.

Sunt legislații diferite, dar nu se califică sub nicio formă” ca dosar penal, spune Cîțu. „​Ceea ce e penal la noi este ”felony” în SUA, este delict sau contravenție”, precizează premierul. Conform acestuia, dovada că fapta lui nu a fost una penală, este că nu s-a confruntat ulterior cu nicio problemă când a lucrat în mai multe instituții internaționale în ultimii ani, și a reintrat mai târziu în SUA fără probleme, că n-a avut niciun drept restricționat.

 

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate