marți, august 16, 2022
AcasăAgenda ZileiOrganizarea alegerilor parlamentare anticipate, respinsă de Senat

Organizarea alegerilor parlamentare anticipate, respinsă de Senat

Organizarea alegerilor parlamentare anticipate a fost respinsă în Senat, în şedinţa plenului, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată.

Comisia juridică a Senatului a acordat, marţi, un raport de admitere pentru respingerea acestei OUG. Senatorii jurişti au adoptat un amendament propus de UDMR, amendament însuşit miercuri de plen, prin care a fost modificat titlul actului normativ din proiect pentru aprobarea OUG în proiect pentru respingerea OUG.

Proiectul de respingere a ordonanţei a fost adoptat cu voturi 85 de voturi „pentru” şi 34 „împotrivă”.

Actul normativ iniţiat de Guvern prevede, printre altele, trei zile de vot în diaspora, dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora şi posibilitatea de a vota la orice secţie. Ordonanţa reduce unele termene – termenul prevăzut pentru anunţarea datei alegerilor după dizolvarea Parlamentului este de 50 de zile, iar acest anunţ poate fi făcut în termen de cinci zile de la dizolvarea Legislativului. Actul normativ va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. 

Organizarea alegerilor parlamentare anticipate, dorită doar la nivel declarativ 

Potrivit Ralucăi Turcan, PNL își dorește alegerile anticipate şi că în acest sens este bine-venit sprijinul oricărei formaţiuni politice, nominalizând în acest sens USR şi UDMR.

„Noi suntem pe o decizie şi această decizie constă în susţinerea alegerilor anticipate. Oricine vine alături de noi e bine-venit, pentru că românii aşteaptă alegeri anticipate. Dacă vine USR, noi ce ar trebui să spunem? Ştiţi, nu vă alăturaţi alegerilor anticipate, pentru că ne atacaţi într-un mod incorect pentru nişte parteneri de decizie. Dacă vine USR, ce-o să spunem? Ştiţi, nu veniţi alături de noi pentru că aţi bătut palma cu PSD. În politica mare e important să fii concentrat pe rezultate. Or, PNL îşi doreşte în momentul de faţă alegeri anticipate. În rest, sunt chiţăieli pe la uşă pe care, de asemenea, oamenii le percep. Aş vrea să văd mult mai multă determinare şi raţiune politică în cei care spun ceva în spaţiul public”, a spus Turcan, la RFI.

De asemenea, liderul USR, Dan Barna, afirma că formaţiunea sa face tot ce depinde de ea pentru a ajunge la alegeri anticipate, însă nu este o certitudine că acestea vor avea loc.

„Eu doar constat că modalitatea în care cele mai importante obiective nu se întâmplă sugerează acest lucru (posibilitatea unei înţelegeri PSD-PNL – n.r.) şi dacă ne uităm cui profită, vedem că avem cele două partide care, din punctul lor de vedere, legitim, vor să scoată Alianţa USR PLUS din peisaj. Facem ce depinde de noi ca să ajungem la anticipate. Nu e o certitudine că vom avea anticipate, noi ne-o dorim, preşedintele declară că şi-o doreşte, PNL declară că şi-o doreşte, dar haideţi să vedem dacă se şi întâmplă, pentru că dacă nu se întâmplă, rămânem tot în zona declaraţiilor în care avem doi mari beneficiari, PNL şi PSD, şi componenta aceasta nouă din societate care se implică politic este lăsată din nou pe dinafară”, a declarat Dan Barna la Digi 24.

 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate