PNL mizează pe voturile PSD pentru alegeri anticipate, este de părere premierul desemnat Ludovic Orban care spune că există şi posibilitatea ca guvernul să fie învestit, dar numai cu voturile PSD, ceea ce ar fi ridicol.
„Există şi posibilitatea să fie învestit guvernul, cu voturile PSD, ale celor care au iniţiat moţiunea de cenzură cu care ne-au dat jos. Dacă este votat de parlamentarii PSD, înseamnă că prin votul pe care îl dau vor spune că: suntem de acord cu programul de guvernare, suntem de acord cu componenţa guvernului, suntem de acord ca guvernul să fie PNL, suntem de acord să nu mai facem opoziţie, că noi am învestit guvernul. Păi nu vă daţi seama că ar fi ridicoli?”, a spus Orban la TVR1.
Premierul desemnat a explicat și cum a ajuns pentru a doua oară șeful Executivului.
„Suntem partidul cel mai puternic, partidul care a câştigat alegerile europarlamentare, partidul al cărui candidat, Klaus Iohannis, a câştigat la o diferenţă zdrobitoare, cu peste două treimi, alegerile prezidenţiale, suntem partidul care astăzi suntem cotaţi cu cel mai mare scor, de departe, următorul partid e la jumătate din scorul nostru, după aia, suntem partidul care a anunţat foarte clar obiectivul: de a da puterea din nou oamenilor, prin intermediul alegerilor anticipate. Că există acum o majoritate este un neadevăr. Preşedintele este obligat să desemneze un premier desemnat de un partid numai dacă partidul respectiv a obţinut 50% plus unu în alegeri, altfel, este la latitudinea lui. Aici e şi litera Constituţiei, dar au existat şi decizii ale CCR privitoare la această temă”, a precizat Orban.
Date pentru alegeri anticipate
Potrivit lui Orban, există și posibile date pentru alegeri anticipate, iar acestea sunt 14, 21 sau 28 iunie.
Mai mult, premierul spune că după alegerile anticipate, dacă PNL nu va obţine suficiente mandate pentru a forma singur guvernul, partenerii vor fi, cel mai probabil, USR-PLUS şi PMP.
„Cei mai apropiaţi parteneri au fost USR şi PMP, ăsta este adevărul. Stând în Opoziţie, ne-am armonizat multe dintre punctele de vedere în diferitele poziţionări. Evident, nu toate punctele de vedere. Dar s-a creat o anumite unitate, să spunem, în acţiunea de Opoziţie”, a spus Orban.
La nivel local, pot fi făcute şi alianţe electorale, dacă aşa vor decide organizaţiile din teritoriu, dar el personal nu susţine o astfel de idee.
„Noi facem sondaje de opinie în fiecare localitate şi în fiecare judeţ, pentru că avem doi, trei candidaţi pe care îi măsurăm. Evident, noi vrem să vedem şi agenda populaţiei, care sunt priorităţile din perspectiva populaţiei şi ne desemnăm candidaţii de primar în urma acestei cercetări sociologice. Asta nu înseamnă, de exemplu, că s-ar putea într-o localitate că e mai bine să se meargă într-o anumită formulă. Eu n-aş susţine. E o situaţie care se va decide în fiecare organizaţie locală”, a afirmat Orban.