marți, august 16, 2022
AcasăAgenda ZileiPe 11.11, în al 11-lea incendiu din spitale în ultimul an, au...

Pe 11.11, în al 11-lea incendiu din spitale în ultimul an, au decedat 1+1 persoane

Un incendiu a izbucnit joi, 11 noiembrie, într-un salon al Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Ploieşti, care este unitate suport COVID-19. Doi pacienţi – în vârstă de 74, respectiv 75 de ani – au decedat, iar o infirmieră a suferit arsuri pe 10% din suprafaţa corpului, fiind transferată la Spitalul Floreasca din Capitală.

Alți 15 pacienţi au fost transferaţi din secţia exterioară a Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, sunt în stare stabilă şi primesc asistenţă medicală de specialitate, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii (MS). În salonul în care s-a declanșat incendiul erau doar doi pacienţi, cei care au decedat, a precizat ISU Prahova. Incendiul a fost lichidat în trei minute.

A fost al 11-lea incendiu izbucnit în spitale în ultimul an.

Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti, Bogdan Nica, a declarat, joi, că în procesul verbal al pompierilor întocmit în urma incendiului izbucnit la Secţia de Boli Infecţioase se vorbeşte despre un posibil scurtcircuit produs la o priză ca şi cauză a evenimentului.

„Dânşii opinează, fără să aibă părere definitivă, că se pare că, mişcându-se un pat, s-a atins o priză din perete şi probabil acolo s-a produs un scurtcircuit”, a spus Nica, într-o declaraţie de presă susţinută la sediul administrativ al SJU.

El a arătat că, la controlul din februarie, reprezentanţii ISU Prahova nu au depistat nereguli la Secţia de Boli Infecţioase, singura problemă semnalată fiind legată de numărul de extinctoare, care între timp a fost remediată.

„Amenda s-a luat în luna februarie a acestui an pentru faptul că din 2014 acest spital nu a îndeplinit condiţiile de autorizare. Noi am primit buget de la Consiliul Judeţean (…), pentru că de la Ministerul Sănătăţii în anul de graţie 2021 am primit zero lei, şi imediat ce am primit bugetul, am început procedurile prealabile. Suntem deja cu avize pe trei corpuri, iar în 30-40 de zile şi secţia exterioară de Boli Infecţioase va primi autorizaţia definitivă de securitate la incendiu. La controlul ISU din februarie, la Boli Infecţioase nu s-au găsit nereguli de niciun fel, dar (…) s-au găsit nereguli în ceea ce priveşte numărul de extinctoare, pe care l-am remediat. (…) La Boli Infecţioase nu mai era nimic de remediat. Era secţia noastră fanion, unde erau cel mai bine trataţi bolnavii şi avea toate verificările”, a mai spus Bogdan Nica.

„Regret enorm ce s-a întâmplat şi mă consider principalul vinovat”, a spus Nica, transmiţând condoleanţe victimelor.

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a precizat joi că specialiştii urmează să afle cauza incendiului de la spitalul din Ploieşti, în urma căruia doi pacienţi – în vârstă de 74, respectiv 75 de ani – au decedat, iar o infirmieră a suferit arsuri, el subliniind în acest context că „suprasolicitarea sistemului sanitar este categoric evidentă”, iar infrastructura este veche.

„Cauza incendiului va trebui stabilită de către specialişti, să vedem dacă ţine de o chestiune obiectivă sau poate fi şi subiectivă. Ceea ce ştim este că în momentul în care infirmiera care era în salon, combinezonul acesteia a luat foc, colegii din personalul medical au intervenit şi au reuşit să stingă cu stingătoarele, pentru că stingătoarele sunt folosite, dar incendiul a fost stins în totalitate, pentru că s-a propagat, din păcate, fulminant, el a fost stins de către pompieri în 3 minute de la sosirea acestora. Din păcate, în urma acestui eveniment nefericit avem şi doi decedaţi”, a declarat Cseke Attila la Realitatea Plus.

Incendii în spitale în ultimul an:

 1. 11 noiembrie 2021– Un incendiu a avut loc la Spitalul suport covid Movila din Ploiești, iar doi pacienți au decedat. Incendiul s-a produs într-un salon de la parterul clădirii.
 2. 1 octombrie 2021– Un incendiu s-a produs la Secția ATI a Spitalului de Boli infecțioase din Constanța. Nouă persoane au murit.
 3. 24 iulie 2021– Un incendiu a avut loc la Spitalului Județean Constanța, într-o sală de operaţie, patru medici autoevacuându-se. „A fost un incendiu la un bloc operator, de aproximatv 40 de mp, cauza probabilă fiind scurt circuit electric la dezumidificatorul din sala de operație. În blocul operator erau patru persoane care s-au autoevacuat”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea. Este vorba despre medici, în blocul operator nefiind niciun pacient la acel moment.
 4. 21 aprilie 2021– Un incendiu a izbucnit la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean din Slatina, Focul s-a manifestat la izolatoriul spitalului, la nivel parter şi etaj 1. Au fost evacuate 36 de persoane, dintre care 6 au fost intoxicate cu fum şi transportate la UPU.
 5. 8 martie 2021– Un incendiu a izbucnit la Spitalul de Psihiatrie din Craiova, iar 18 pacienţi şi cinci cadre medicale s-au autoevacuat, un alt pacient fiind scos de pompieri. Trei cadre medicale au fost transportate la spital cu fracturi, după ce au sărit pe geam.
 6. 21 februarie 2021– Zeci de echipe de pompieri au intervenit la Institutul „Marius Nasta”, unde a fost anunţat un incendiu la o unitate mobilă ATI amplasată într-un TIR. Ministerul Sănătăţii a informat că nu au fost victime.
 7. 29 ianuarie 2021– Un incediu a izbucnit, în jurul orei 5.00, la Institutul „Matei Balș” din Capitală, iar 102 pacienți cu COVID-19 au fost evacuați. Focul a fost stins de pompieri, însă trei persoane au fost găsite carbonizate, iar a patra a decedat deși s-a încercat resuscitarea acesteia.
 8. 5 ianuarie 2021– Un echipaj de intervenţie Chimică, Biologică, Radiologică şi Nucleară (CBRN) al ISU Timiş a intervenit la Spitalul de Psihiatrie din Gătaia, în urma unui incendiu izbucnit într-un salon al unui pavilion suport COVID. Potrivit ISU Timiş, a luat foc o saltea dintr-un salon din care au fost evacuate două persoane. Nu au existat intoxicaţii sau probleme medicale.
 9. 2 ianuarie 2021– Un incendiu a izbucnit la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Municipal Roman, judeţul Neamţ, doi pacienţi şi două cadre medicale fiind transportate la Camera de Primiri Urgenţe, după ce au suferit uşoare intoxicaţii cu monoxid de carbon. Aproape 50 de pompieri au intervenit cu 16 autospeciale pentru stingerea incendiului şi evacuarea pacienţilor.
 10. 25 decembrie 2020– Un incendiu în urma căruia un pacient a decedat a avut loc la pavilionul de bărbaţi de la Spitalul de Psihiatrie Socola Iaşi.
 11. 14 noiembrie 2020– Zece persoane au murit în urma unui incendiu izbucnit la secţia Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ. Incendiul s-a manifestat cu flacără deschisă şi degajare mare de fum şi a fost activat Planul Roşu de Intervenţie. Medicul de gardă de la secţia ATI a suferit arsuri de gradul 2 şi 3 pe circa 80% din suprafaţa corporală.
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate