marți, august 16, 2022
AcasăAgenda ZileiMaia Sandu a fost victima poliției politice a regimului Dodon, cu practici...

Maia Sandu a fost victima poliției politice a regimului Dodon, cu practici preluate de la Securitatea lui Ceaușescu (document)

Un document scos parcă din burta fostei Securități de la București, din anii 80, dar care se referă la supravegherea ilegală a actualului președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost publicat, ieri, pe siteul nordnews.md. Este vorba despre un veritabil act de poliție politică comis împotriva liderului de atunci al Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, semnat pe 26 iunie 2018 de un procuror al Republicii numit Dumitru Răileanu și pus în practică de milițienii moldoveni din cadrul Inspectoratului Național de Investigații de la Chișinău.

În urmă cu 34 de ani, Securitatea lui Ceaușescu folosea acuzații identice, de instigare la răsturnarea regimului, dar nu printr-o rețea de socializare precum Facebook, care nu fusese încă inventat, ci prin cea clasică, a scrisorilor, urmate de măsuri identice de urmărire informativă.

Astfel, invocând o încercare de destabilizare și răsturnare violentă a regimului din Republica Moldova, de către diaspora, incitată prin comentarii postate pe Facebook de către ”potențialul suspect” Maia Grigore Sandu, ”care pe rețelele de socializare îndeamnă cetățenii la dezordini în masă și la răsturnarea sau schimbarea prin violență a orânduirii constituționale”, procurorul Dumitru Răileanu ordonă măsuri speciale de supraveghere, adică filajul și tehnică operativă, asupra politicianului vizat: ”efectuarea măsurii speciale de investigații în cadrul cauzei penale nr. (…), urmărirea vizuală a cet. Sandu Maia Grigore (…), a mijloacelor de transport de care se folosește precum și a persoanelor din anturajul lui cu care comunică”.

„(…)Un potențial suspect în cauza penală menționată este cet. Sandu Maia Grigore a.n. 24.05.1972, dom. Mun.Chișinău str. (…) care pe rețelele de socializare îndeamnă cetățenii la dezordini în masă și la răsturnarea sau schimbarea prin violență a orânduirii constituționale.

Cumulul de date și probe acumulate, permit de a considera, că numitul în complicitate cu alte persoane pregătesc și săvârșesc infracțiuni prevăzute de codul penal.

(…)Luând în considerare cele relatate și faptul că datele de urmărire penală și speciale de investigații permit a presupune întemeiat că cet. Sandu Maia Grigore va efectua întâlniri cu diferite persoane din lumea criminală care au tangență cu circumstanțele de comitere a infracțiunii, în privința căruia există date ce pot conduce rezonabil la o concluzie că va primi de la bănuiți, ori va transmite acestora informații relevante pentru cauza penală, în vederea realizării scopului urmăririi penale, este necesară efectuarea măsurii speciale de investigații, urmărirea vizuală și anume relevarea și fixarea acțiunilor cet. Maia Sandu Grigore, a unor imobile, a mijloacelor de transport și a altor obiecte”, se arată în ordonanța lui Răileanu.

Iată documentul care o vizează pe Maia Sandu:

În urmă cu 34 de ani, în plină dictatură, Securitatea lui Ceaușescu invoca exact același motiv (instigare la răsturnarea regimului) pentru a dispune punerea mea sub urmărire informativă (filaj, tehnică operativă etc.), pornind de la continutul unei scrisori semnate și transmise spre difuzare la Europa Liberă, Facebook-ul nefiind încă inventat.

”Recent, în cadrul unei emisiuni difuzate de postul de radio ”Europa Liberă”, s-a transmis o scrisoare cu conținut profund dușmănos, aparținând lui BADEA DAN și adresată lui BOTEZ MIHAI (matematician) aflat în prezent în SUA. În conținutul acesteia, susținând că starea de fapt existentă în țara noastră ar fi devenit de nesuportat, cel în cauză instigă la răsturnarea regimului” – scria, într-o adresă oficială, anchetatorul meu în 1987.

Iată și documentul făcut de un ofițer de securitate, în urmă cu 34 de ani, în care este prezentată ”fapta”, urmat de câteva dintre măsurile stabilite, aproape la fel ca în cazul recent, de la Chișinău:

Procurorul-securist de la Chișinău, care a semnat actul de poliție politică împotriva fostului lider al PAS și actualului președinte de la Chișinău, viza, de fapt un grup mult mai mare de ”potențiali suspecți”, care se ridică la 49 de persoane.

În septembrie 2019, potrivit unui document publicat de aceeași sursă, actualul procuror general Dumitru Robu a început urmărirea penală împotriva procurorului-securist de la Chișinău, Dumitru Răileanu, pentru comiterea de ”acțiuni ilegale de culegere ilegalî de informații ocrotite de lege, despre viața personală, ce constituie secret personal sau familial, fără consimțământul persoanei, cu utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate pentru obținerea ascunsă a informației, precum și violarea dreptului la secretul convorbirilor telefonice cu încălcare legislației, cu folosires situației de serviciu”.

Altfel spus, securistul Răileanu a făcut poliție politică.

Anul trecut, Maia Sandu a făcut referiri la supravegherea ilegală la care a fost supusă din partea regimului de la Chișinău, condus de rusofilul Igor Dodon.

„În unele cazuri poliția avea însemnele poliției, în alte cazuri erau doar mașini cu numere ordinare, persoane îmbrăcate în civil. În unele cazuri, polițiștii se apropiau și ne spuneau că sunt acolo ca să aibă grijă să nu li se întâmple ceva colegilor mei deputați. Au fost și cazuri, când de exemplu, la Soroca am mers fără deputați, și acolo oricum a fost o mașină neagră care m-a urmărit toată călătoria mea în Soroca”, a declarat Maia Sandu în iunie 2020 în pragul campaniei electorale prezidențiale din noiembrie 2020.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate