marți, august 9, 2022
AcasăAgenda ZileiPensionarii sunt nemultumiți că există Pilonul II de pensii

Pensionarii sunt nemultumiți că există Pilonul II de pensii

Pensionarii sunt nemultumiți că există Pilonul II de pensii și că statul a înghețat pensiile pentru acest an, astfel că au anunțat o nouă serie de proteste, pentru a convinge Guvernul să anuleze limitarea punctului de pensie pentru 2020. 

„Federaţia Naţională a Pensionarilor din România protestează împotriva hotărârii Guvernului de a nu majora pensiile în 2021, îngheţându-le, şi cere să se reconsidere această hotărâre nedreaptă. Federaţia noastră, Uniunea Generală a Pensionarilor şi Federaţia Unirea vor continua să acţioneze, folosind toate formele legale de protest, pentru a determina Guvernul să anuleze hotărârea de îngheţare a pensiilor în acest an”, spun reprezentanții FNPR.

Reprezentanţii Federaţiei semnalează că pensionarii reprezintă unul dintre grupurile sociale cele mai afectate de sărăcie, în condiţiile în care peste 30% dintre pensionari au venituri lunare lunare mai mici decât pragul sărăciei.

„Hotărârea privind îngheţarea pensiilor, în condiţiile în care în 2021 costul traiului a crescut, reprezintă de fapt o hotărâre de adâncire a sărăciei pensionarilor”, susţin aceştia.

Totodată, reprezentanţii pensionarilor afirmă că argumentele prezentate privind lipsa resurselor financiare, care ar permite majorarea pensiilor conform legislaţiei în vigoare, sunt respinse, deoarece „nu lipsa resurselor, ci modul defectuos în care sunt gospodărite finanţele ţării şi mai ales lipsa voinţei politice a guvernanţilor reprezintă cauza a ceea ce pensionarii trăiesc azi”.

Astfel, aceştia cer Guvernului răspunsuri la o serie de întrebări, precum:

  • De ce nu este adusă la suprafaţă zona economiei subterane, care reprezintă o importantă resursă pentru bugetul de asigurări sociale?;
  • De ce nu se aplică impozitarea progresivă a veniturilor, aşa cum se întâmplă în toate ţările membre UE?;
  • De ce nu se aduc la bugetul asigurărilor sociale toate sumele reprezentând contribuţiile plătite de angajaţi?;
  • De ce se acordă tot felul de facilităţi financiare, care nu au la bază munca, unor categorii sociale?;
  • De ce nu se acceptă stoparea diminuării Fondului de pensii Pilonul I, cu multe procente în favoarea Pilonului II, care este avantajos doar pentru cei care administrează fondurile numite private?.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate