vineri, aprilie 19, 2024
AcasăAgenda ZileiPetiție pentru schimbarea unei hotărâri a CSM prin care orașul Covasna a...

Petiție pentru schimbarea unei hotărâri a CSM prin care orașul Covasna a trecut în aria de competență a Judecătoriei Întorsura Buzăului

O hotărâre a CSM din 10 iunie 2021, prin care orașul Covasna și comuna Zagon au fost trecute din circumscripţia teritorială a Judecătoriei Târgu Secuiesc, în cea a Judecătoriei Întorsura Buzăului, a stârnit nemulțumirea locuitorilor din cele două comunități locale, care au inițiat o petiție pentru revenirea la situația anterioară și au strâns deja, până acum, peste 3000 de semnături în acest sens.

Primarul orașului Covasna, Gyerő József, unul dintre inițiatorii petiției, susține că Hotărârea CSM nr. 102 din 10 iunie 2021, prin care orașul a fost trecut în aria de competență a Judecătoriei Întorsura Buzăului, s-a făcut fără consultarea autorităților locale și este împotriva intereselor legitime ale comunității pe care o reprezintă.

Gyerő József, primarul orașului Covasna

„În perioada 02.07.2021-08.07.2021 desfășurăm o acțiune de strângere de semnături pentru susținerea acelei petiții adresate Consiliului Superior al Magistraturii, prin care solicităm modificarea Hotărârii nr. 102/10.06.2021, – de mutare a Orașului Covasna din circumscripția Judecătoriei Târgu Secuiesc în cea a Judecătoriei Întorsura Buzăului -, restabilirea situației de drept anterioare și repunerea orașului nostru în competența teritorială a Judecătoriei Târgu Secuiesc. (…) Nu putem accepta, ca o autoritate publică să hotărască despre noi, fără să ne consulte, în flagrantă contradicție cu interesele noastre legitime!”,se arată într-o postare publicată pe pagina de Facebook a primarului din Covasna, Gyerő József.

Printre argumentele invocate pentru revenirea la situaţia iniţială se numără distanţa mai mare între Covasna şi Întorsura Buzăului, lipsa mijloacelor de transport în comun pe această rută, costurile mai ridicate, precum şi faptul că majoritatea cetăţenilor de etnie maghiară din judeţ nu cunosc foarte bine limba română şi pot fi ajutaţi mai uşor la Judecătoria din Târgu Secuiesc.

Potrivit Hotărârii CSM nr.102/10.06.2021, decizia a fost luată „respectând echilibrul dintre volumul de activitate al judecătoriilor din circumscripția aceluiași tribunal și ținând cont de principiul apropierii justiției de cetățean”.

Din documentele oficiale ale celor două judecătorii rezultă că, într-adevăr, presiunea pe judecătorii de la Târgu Secuiesc este mai mare decât la Întorsura Buzăului:

  • ”la Judecătoria Întorsura Buzăului au fost înregistrate, în cursul anului 2020, un număr de 982 de dosare, din care 771 cauze civile şi 211 cauze penale, cu 197 dosare mai  puţine faţă de anul 2019”, în timp ce
  • la Judecătoria Târgu Secuiesc, în anul 2020, au fost înregistrate 2563 de dosare, 1940 cauze civile și 623 penale, cu 556 mai puține decât în 2019.

La Judecătoria Întorsura Buzăului sunt trei judecători pe trei posturi, iar la Târgu Secuiesc, deși sunt cinci posturi, în anul 2020 au fost ocupate 4,2 posturi, un post fiind ocupat de un judecător stagiar până la data de 2 octombrie 2020, potrivit covasnamedia.ro.

Astfel, în medie, un judecător de la Întorsura Buzăului avea repartizate, anul trecut, 394 de dosare, pe când unul de la Judecătoria Târgu Secuiesc 876,2 cauze, adică mai mult decât dublu ceea ce, teoretic, ar justifica decizia CSM.

Numai că, potrivit covăsnenilor, dacă ”principiul echilibrului dintre volumul de activitate al judecătoriilor din circumscripția aceluiași tribunal” pare a fi respectat, nu este însă respectat celălalt principiu invocat de CSM, ”al apropierii justiției față de cetățean, coroborat cu principiul constituțional al facilitării accesului liber la justiție al cetățeanului”.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate