Până la finalul lunii iulie se va stabili plafonul de la care se va pleca cu impozitarea pensiilor speciale, dar şi cu cât vor fi impozitate cele care depăşesc plafonul stabilit, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.
„Aici este o discuţie pe două subiecte: plafonul de stabilit şi cu cât impozităm ceea ce este peste acest plafon, iar aceste două lucruri vor fi stabilite până la final de iulie. Acum vorbim de orice pensie care depăşeşte 10.000 de lei. Sunt 300 aproximativ de cazuri din contributivitate, dar tot ce este peste plafon, pentru că altfel rişti să fi atacabil. Ca şi exemplu, pot să vă spun venitul din salarii, sunt discuţii purtate şi în alte state de impozite progresive la fel cine are mai mult plăteşte un impozit mai mare la stat. Noi azi avem o cotă unică”, a spus Teodorovici, la Antena 3.
Situația magistraților, una delicată
Legat de situaţia magistraţilor, Teodorovici a declarat că o să mai existe o discuţie transparentă cu reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). „Se fac câteva analize, calcule, venim la final de iulie cu măsura luată. O să avem o discuţie cu CSM pentru a discuta transparent, deschis, nu vrea nimeni să atace pe nimeni, dar e o chestiune de normalitate, o chestiune normală, la urma urmei, pentru că sunt pensii de zeci, zeci de mii de lei. Şi poate că facem altceva. Sub 2.000 de lei nu există niciun fel de impozit. Odată cu aplicarea legii pensiilor, mărirea punctului de pensie face ca aceasta să crească. Poate mărim şi noi acest plafon sub care nu se aplică niciun fel de impozit”, a explicat Teodorovici.
După discuțiile cu impozitarea pensiilor speciale, CSM a transmis că nu va tolera sub nicio formă afectarea statutului magistraţilor şi că va face toate demersurile care se impun, inclusiv sesizarea organismelor internaţionale şi a Curţii Constituţionale.
„Apărând independenţa judecătorilor şi procurorilor din România, Consiliul Superior al Magistraturii nu va tolera sub nicio formă afectarea statutului magistratului, pentru a cărui prezervare va efectua toate demersurile care se impun, inclusiv sesizarea organismelor internaţionale şi a Curţii Constituţionale cu un conflict juridic de natură constituţională”, declarau reprezentanții CSM, săptămâna trecuta.