Planul Naţional de Reformă şi Rezilienţă (PNRR) va fi prezentat Guvernului în această săptămână, pentru o primă citire, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.
„Planul revizuit nu este încă public, va fi prezentat Guvernului săptămâna aceasta, pentru prima citire, şi sperăm că vom avea o decizie formală a Guvernului în săptămâna următoare. Vom avea toate detaliile prezentate Guvernului în cursul acestei săptămâni şi vom avea o primă citire a deciziei guvernamentale mandatând Ministerul pe care îl conduc să demareze discuţiile cu Comisa Europeană, şi în paralel cu aceste discuţii informale cu Comisia Europeană, elaborăm unele din aceste măsuri. Săptămâna viitoare vom avea decizia formală a Guvernului. Acesta este calendarul”, a mai spus Ghinea.
Acesta speră că autoritățile noastre vor fi în măsură să negocieze cu un mandat clar.
„Avem un guvern de coaliţie în România, dar vă pot spune că după negocieri foarte detaliate am reuşit să ajungem la un consens în cadrul coaliţiei, care va sprijini noul draft al planului”, a spus Ghinea.
El a precizat că în draftul PNRR s-a ţinut cont de toate obiectele de dezvoltare durabilă, menţionând că în cazul obiectivului privind eliminarea sărăciei va implementa legislaţia pentru venitul minim de incluziune, „un fel de revoluţie în sistemul de asistenţă socială din România”.
„Vreau să vă spun că am răspuns la aproape toate aceste obiective. Aş da ca exemplu obiectivul privind eliminarea sărăciei, care este foarte important, foarte relevant în contextul României. O reformă ambiţioasă pe care am propus-o să fie inclusă în plan este implementarea legislaţiei pentru venitul minim de incluziune. Acesta este o reformă care a suferit numeroase întârzieri în România şi stimulează persoanele sărace să intre pe piaţa muncii formale. Aceasta va fi un fel de revoluţie în sistemul de asistenţă socială din România şi sper să găsesc o modalitate pentru a o include în plan şi a acoperi, parţial, costul implementării sale”, a subliniat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Potrivit acestuia, un al doilea exemplu care are legătură cu obiectivul privind eliminarea sărăciei este un program naţional pentru reducere abandonului şcolar.
„Practic, vom ţinti cele 1.600 de şcoli din România care sunt cele mai vulnerabile la acest fenomen şi vom avea o investiţie specială, o schemă de granturi dedicată acestor şcoli, pentru a-i menţine pe copii în şcoală. Această schemă o pregătim împreună cu Ministerul Educaţiei şi sunt foarte optimist cu privire la posibile rezultate. A fost pilotată în cadrul fondurilor de coeziune şi acesta este un tip de reformă care ar putea avea un impact enorm pentru România”, a explicat Cristian Ghinea.