vineri, mai 24, 2024
AcasăAgenda ZileiExternePolonia anunţă că Germania a refuzat din nou să discute despre reparaţiile...

Polonia anunţă că Germania a refuzat din nou să discute despre reparaţiile de război

Germania a respins şi ultima solicitare a Poloniei privind reparaţiile de război cerute în mod repetat de aceasta din urmă pentru victimele şi pagubele ce i-au fost provocate în Al Doilea Război Mondial, a anunţat marţi Ministerul polonez de Externe, citat de Reuters.

”Conform guvernului german, chestiunea reparaţiilor şi compensaţiilor pentru pierderile din război rămâne închisă şi guvernul german nu intenţionează să intre în negocieri asupra acestei probleme”, a comunicat MAE de la Varşovia, făcând referire la un răspuns primit din partea Berlinului la o notă diplomatică transmisă acestuia.

”Acest răspuns, pe scurt, arată o atitudine absolut lipsită de respect faţă de Polonia şi faţă de polonezi”, a declarat viceministrul polonez de externe Arkadiusz Mularczyk, într-un interviu acordat agenţiei de presă poloneze PAP.

”Germania nu urmează o politică de prietenie faţă de Polonia, ei vor să-şi construiască sfera lor de influenţă aici şi să trateze Polonia ca pe un stat vasal”, consideră oficialul polonez.

Întrebat dacă, după răspunsul primit marţi, Polonia va mai aborda Germania în chestiunea reparaţiilor de război, viceministrul polonez de externe a răspuns că aceasta se va face ”prin organizaţiile internaţionale”.

Potrivit AFP, Varşovia s-a adresat deja în aceeaşi zi în această chestiune Organizaţiei Naţiunilor Unite, cerându-le înalţilor reprezentanţi ai acesteia ”cooperarea şi sprijinul pentru ca Polonia să poată primi indemnizaţii pentru prejudiciile cauzate de agresiunea şi ocupaţia germană în anii 1939-1945”.

După ce a evocat ani la rând chestiunea reparaţiilor de război fără a avansa o sumă concretă, guvernul de la Varşovia a cerut oficial Germaniei în septembrie anul trecut să-i plătească 1.350 de miliarde de euro, invocând o evaluare făcută de o comisie alcătuită din economişti, avocaţi şi istorici.

Această comisie a prezentat un raport în trei volume despre pierderile economice, patrimoniale şi umane provocate Poloniei de către Germania în Al Doilea Război Mondial în perioada 1939-1945.

Guvernul de la Berlin a transmis însă în mod repetat că, din punctul său de vedere, problema reparaţiilor de război cerute de Polonia este închisă, întrucât guvernul polonez a semnat în anul 1953 un acord cu fosta Republică Democrată Germană (RDG) prin care Varşovia renunţa la cererile privind reparaţiile de război.

Însă conform Varşoviei, acel acord semnat de guvernul comunist polonez este nul din punct de vedere juridic, dat fiind că atunci Polonia acţiona la ordinele URSS.

Pe de altă parte însă, pentru Berlin, situaţia a fost clarificată pe hârtie prin Acordul „Doi plus Patru”, referitor la aspectele de politică externă după reunificarea Germaniei. Acordul a fost semnat la 12 septembrie 1990 de reprezentanţii celor două foste republici, RFG şi RDG, pe de-o parte, şi de cele patru puteri (Franţa, Uniunea Sovietică, Regatul Unit al Marii Britanii şi Statele Unite ale Americii) care au ocupat Germania după cel de-al Doilea Război Mondial, pe de altă parte.

În acordul respectiv, cele patru puteri renunţau la toate drepturile pe care le deţineau în Germania, permiţând Germaniei reunificate să devină suverană un an mai târziu. În acelaşi timp, cele două state care urmau să fie reunificate recunoşteau frontiera existentă cu Polonia şi renunţau la orice pretenţii teritoriale.

Fostul premier liberal polonez şi fost preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk, în prezent lider al opoziţiei poloneze, a acuzat guvernul conservator de la Varşovia că duce „o campanie anti-germană” prin cererile sale.

Sursa: Agerpres.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate