sâmbătă, decembrie 3, 2022
AcasăInvestigatiiDarius Vâlcov, autorul bugetului României pentru 2019, susține oficial că nu are...

Darius Vâlcov, autorul bugetului României pentru 2019, susține oficial că nu are proprietăți și nici mari venituri

Darius Vâlcov, fostul primar al Slatinei, a ajuns al doilea om ca influență în PSD după ce a fost lansat în politică de Traian Băsescu și PDL. El și cu Liviu Dragnea au ajuns acum să controleze practic toate instituțiile aflate în subordinea Parlamentului și a Guvernului.

În ultima declarație de avere Darius Vâlcov nu recunoaște că ar avea vreo proprietate, iar anul trecut susține că s-a întreținut cu doar 40.000 de lei. 

Dacă Liviu Dragnea este politicianul care controlează mare parte dintre instituțiile din România, al doilea om în stat ca influență și putere de decizie este Darius Vâlcov. El este omul care controlează instituțiile financiare, acolo unde Dragnea nu se pricepe. Consilierul de stat în cadrul Guvernului României este practic premierul adevărat al României.  El este și cel care a scris mare parte din bugetul de stat al României pe anul 2019. Teoretic, Darius Vâlcov este consilier pe probleme economice pentru Valerica Dăncilă, premierul din acte de la Palatul Victoria.

Iubit de Băsescu

Darius Bogdan Vâlcov și-a început cariera politico-administrativă ca primar al municipiului Slatina între 2004 și 2012, reprezentând Partidul Democrat Liberal (PDL), și apoi ca Senator, fiind ales de Olt între 2012 și 2015 . Din 2012 s-a înscris în Partidul Social Democrat (PSD).

După trecerea la PSD, a ajuns ministru al Bugetului cu acceptul lui Băsescu. Fostul președinte nu a avut nicio obiecţie la propunerea lui Victor Ponta ca Darius Vâlcov să fie ministru delegat pentru Buget, mai ales că îl cunoaşte de mai bine de zece ani. „E o propunere pe care Victor Ponta si-o asumă. N-aș putea spune că, dacă Vâlcov a trecut la PSD n-a confirmat politic. A fost un primar ales și reales. Acum n-am a face niciun comentariu”, a spus Traian Băsescu.

În 2004, Darius Vâlcov avea 27 de ani şi era un tânăr membru al Partidului Democrat, partidul condus de Traian Băsescu, pe atunci primar al Capitalei. A candidat, promovat de Traian Băsescu, la primăria Slatina, câştigând alegerile.

Darius Vâlcov a câştigat, în 2008, un al doilea mandat de primar al Slatinei, beneficiind, de asemenea, de susţinere din partea lui Traian Basescu. Iar la alegerile prezidenţiale din 2009, Darius Vâlcov i-a întors serviciul lui Traian Băsescu, aflat în campania electorală pentru al doilea mandat de preşedinte.

După căderea Guvernului condus de Emil Boc, în 2012, Darius Vâlcov a demisionat din PDL şi a pierdut mandatul de primar. S-a înscris în PSD şi a candidat pentru un mandat de senator în noiembrie 2012.

Nu îi place deloc legea

În mai 2015, Darius Vâlcov a fost trimis în judecată pentru trafic de influență, spălare de bani și operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcțiile ocupate de acesta. Potrivit rechizitoriului DNA, în 2009, omul de afaceri Theodor Berna l-a contactat pe Darius Vâlcov, atunci primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus să intervină la SC Compania de Apă Olt SA pentru ca firma sa să câștige licitații de lucrări pentru obiective din Slatina, Scornicești, Piatra-Olt și Drăgănești, iar în schimb să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate conform contractelor de execuție a acelor lucrări În acest dosar, Darius Vâlcov a fost condamnat pe 8 februarie 2018 la opt ani de închisoare cu executare și confiscarea celor 6,2 milioane de lei pe care acesta i-ar fi primit mită. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

În iunie 2015, pe numele lui Darius Vâlcov a fost deschis un nou dosar pentru trafic de influență. Potrivit DNA, în primăvara anului 2014, anterior semnării, în iulie 2014, a unui contract având ca obiect reabilitarea rețelei de apă și canalizare din două localități din județul Olt, Darius Vâlcov i-a cerut unui om de afaceri, prin intermediar, 10% din valoarea sumelor, fără TVA. Un al treilea dosar a fost deschis tot în iunie 2015 și tot pentru trafic de influență, Darius Vâlcov fiind suspectat de DNA că în perioada în care era primar al Slatinei i-a cerut administratorului unei firme care avea contract cu primăria suma de 2,5 milioane de lei, din care a primit mare parte.

Avere: zero

În ultima declarație de avere publicată de Darius Vâlcov, în calitate de consilier de stat la Guvern, acesta nu a trecut nicio proprietate, cont sau alt bun. Veniturile sale recunoscute în luna februarie 2018 erau de aproape 40.000 de lei.

Mereu Darius Vâlcov a lăsat declarațiile de avere pe zero. Chiar și în celebrul dosar al tablourilor și operelor de artă, afacerile și operele de artă erau trecute pe numele altora. Conform datelor de la Registrul Comerțului, asociați sau administratori în aceste societăți sunt apropiați ai lui Darius Vâlcov. Procurorii DNA susțin că aceste firme erau controlate de Vâlcov, iar unele erau finanțate din banii de mită. Așa cum este cazul hotelului din Slatina sau al galeriei de artă.

O parte din aceste firme erau abonate, la rândul lor, la contracte cu instituția de stat, așa cum este cazul firmei de contabilitate, care avea contracte cu Primăria Slatina sau cu Compania de Apă. Ancheta în acest caz a început după ce milionarul Theodor Berna a denunțat la DNA că i-a dat 2 milioane de euro lui Vâlcov.
În schimb, firma sa, Tehnologica Radion, a câștigat mai multe contracte cu Compania de Apă.

FIRMELE APROPIATE DE VÂLCOV

  • Contabilitate

Contis Company : Contabilitate și audit financiar. Asociat unic și administrator: Iuliana Strinu. Societatea ține evidența la toate firmele controlate de Vâlcov. Strinu a fost mandatar financiar al Partidului Inițiativa Națională (PIN)- la care a fost vicepreședinte Lavinia Șandru. În 2009, Strinu a fost numită cenzor la o firmă din București, Soco Dezvoltare&Management, firmă care i-a avut ca acționari pe Sorin Ovidiu Vîntu și Cozmin Gușă. Din 2010, Strinu a fost numită director economic la Compania de Apă Olt, iar la scurt timp a fost înființată Contis Company, care ține evidențele contabile ale tuturor firmelor aflate în relații comerciale cu Primăria Slatina și Compania de Apă Olt. Soțul acesteia, Marinică Strinu, este fostul șofer al lui Darius Vâlcov. La domiciliul lui Marinică din Băstrăvățu, procurorii DNA au descoperit 20 de tablouri.

Contis Consulting Company: Contabilitate și audit financiar. Asociați: Andra- Mădălina Dan (5%) și Ioana Cristina Popa (95%) – aceasta din urmă deține și funcția de administrator.

  • Artă

Galeria Raphael: Comerț cu amănuntul cu obiecte de artă. Asociat unic și administrator: Larisa Maria Popa. Este ultima afacere în care Vâlcov urma să investească sumele de bani obținute din celelalte activități pe care le controla din umbră. În iulie 2013, Popa, fostă Miss Universe România 2011 și prezentatoare la Olt TV, a înființat Galeria Raphael. Tablourile erau cumpărate de fostul șofer al lui Vâlcov, Lucian Șușală. O mare parte din aceste tablouri au fost găsite de procurori într-o clădire de lux din centrul Capitalei, clădire deținută de un offshore din Cipru.

  • Cadastru

Millenium Topographica SRL: Inginerie și consultanță tehnică. Asociat unic și administrator: Marinela- Elena Calotă- Sălcianu. Administrator a fost, până anul trecut, Alexandru Ștefan Motorga, candidat la Consiliul Județean Olt în 2012, pe lista PDL. Calotă- Sălcianu este soția lui Alin Calotă, șeful serviciului de Executări Silite din Primăria Slatina încă din mandatul lui Vâlcov și prieten cu fostul ministru. La casa părinților lui Alin Calotă, din Osica de Sus, a fost descoperit celebrul seif al lui Darius Vâlcov, în care erau 100.000 de dolari, peste un milion de lei, trei kilograme de aur și trei tablouri extrem de valoroase.

  • Avocatură

Societatea Civilă de Avocați Ciobanu și Asociații. Este formată din Irina Alexandra Ciobanu și Nicolae Bogdan Chiosan, potrivit site-ului oficial, și oferă o gamă variată de servicii. Sediul societății este în același imobil cu City Hotel. Numele lui Chiosan apare în referatul DNA, atunci când complicii lui Darius Vâlcov vorbeau de contracte. „Păi, da! Da’ nu, a zis că e scris la fiecare așa cum le-a pus ăsta, Chiosan, că el i le-a dat. Așa, cu spatele, așa. Eu am pus X unde să semnezi. Sunt întoarse unde să semnezi tu. În mod normal tre’ să întorci filele”, spunea Petre Bogdan Timofte, unul dintre complici.

  • Televiziune

Enero Prod SRL: producție cinematografică și programe de televiziune. Asociați: Alexandru- Nicolae Diță (90,32%) și Marcel- Constantin Saulescu (9,68%)- care deține și funcția de administrator. Firma este cea care deține, din 2006, cea mai importantă televiziune locală din Slatina, Olt TV. Din iunie 2009, la cârma postului a fost Andra Bărbulescu- soția deputatului Daniel Bărbulescu (PSD). Seiful lui Vâlcov a fost mutat, la un moment dat, la domiciliul familiei Bărbulescu, iar deputatul a fost audiat ca martor la DNA. Olt TV a dus, din 2011, o campanie în favoarea PSD. Astfel, în 2012, CNA arăta: „În emisiunile informative ale postului Olt TV au fost prezentate predominant activități de campanie ale competitorului USL, despre care au fost difuzate 66 de știri, în timp ce activitățile altor candidați au fost mult mai puțin reflectate, fiind difuzate câte două știri despre competitorii PP-DD, PDL și FC”.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate