marți, iunie 18, 2024
AcasăAgenda ZileiPrelungirea mandatelor aleşilor locali, valabilă până la 1 noiembrie 2020

Prelungirea mandatelor aleşilor locali, valabilă până la 1 noiembrie 2020

Prelungirea mandatelor aleşilor locali este valabilă până la 1 noiembrie 2020, după ce deputaţii au dat vot favorabil proiectului de lege care prevedea acest lucru. 

Proiectul de lege, iniţiat de Marcel Ciolacu şi Alfred Simonis (PSD), Florin Roman (PNL) şi Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE), prevede că mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc până la data de 1 noiembrie 2020.

„Data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea votării”, prevede proiectul, potrivit G4Media.

Propunerea legislativă adoptată de Senat mai stipulează că „Guvernul stabileşte prin hotărâre, la propunerea Autorităţii Electorale Permanente, calendarul acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale, cheltuielile necesare pregătirii şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor locale şi măsurile tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor locale”.

De asemenea, legea votată de Parlament permite depunerea electronică a candidaturilor la alegerile locale, precum și semnarea și depunerea electronică a semnăturilor de susținere necesare, al căror număr este redus la jumătate.

Prelungirea mandatelor aleşilor locali, un rău necesar 

Cei din PSD afirmau chiar zilele trecute că autorităţile publice trebuie să fie funcţionale, explicând că, dacă mandatul aleşilor locali nu este prelungit, „în nici două săptămâni” România nu va mai avea primari, consilieri locali, preşedinţi de consilii judeţene.

„În cazul în care acest proiect de lege prin votul parlamentarilor nu va mai ajunge să îşi producă efectele, în nici două săptămâni România nu va mai avea primari, consilieri locali, preşedinţi de consilii judeţene, nu vom mai avea autorităţi publice locale. Nici nu vreau să îmi imaginez care ar fi efectul unei asemenea decizii. Cred că momentul de faţă este un moment unic în care putem să arătăm că noi, parlamentarii, trimişi de români aici, putem să dăm dovada că suntem oameni de stat. Putem să dăm dovada că ne dăm mâna cu toţii într-un interes mai mare decât cel politic punctual sau de etapă sau cel care ţine de logică a voturilor. De aceea, noi, cei de la PSD, vom vota cu toţii astăzi acest proiect de lege pentru a păstra România normală”, a afirmat liderul grupului PSD din Senat, Radu-Cosmin Preda.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate