sâmbătă, aprilie 13, 2024
AcasăAgenda ZileiGuvernul a copiat propunerea legislativă a USR pentru taxarea băuturilor răcoritoare

Guvernul a copiat propunerea legislativă a USR pentru taxarea băuturilor răcoritoare

Guvernul că a copiat propunerea legislativă a senatorului Adrian Wiener privind accizarea băuturilor răcoritoare îndulcite, respinsă în aprilie 2019 de Parlament, au acuzat cei din USR. 

„Guvernul a anunţat că intenţionează să accizeze băuturile răcoritoare îndulcite având un conţinut de zahăr adăugat mai mare de 5 g/100 ml, copiind, practic, iniţiativa legislativă depusă, anul trecut, de senatorul USR Adrian Wiener, propunere trecută tacit de Senat şi respinsă de Camera Deputaţilor”, spun USR-iștii.

Propunerea Guvernului copiază până şi pragurile de accizare din iniţiativa legislativă a senatorului USR Adrian Wiener, după cum urmează:

  • nu se percepe acciză pentru băuturile îndulcite cu un conţinut mai mic de 5 g/100 ml zahăr liber adăugat;
  • acciză în cuantum de 0,33 bani/litru pentru băuturile cu un conţinut de zahăr adăugat între 5 şi 8 g/100 ml;
  • acciză în cuantum de 1 leu/litru pentru băuturile cu un conţinut de zaharuri de peste 8 g/100 ml 

Adrian Wiener afirmă că ideea sa este benefică românilor pentru că va duce la scăderea consumului de sucuri îndulcite şi încurajarea consumului de produse naturale. 

„PSD face ce ştie mai bine – să copieze. De această dată, măcar, au copiat o idee benefică românilor: va duce la scăderea consumului de sucuri îndulcite şi încurajarea consumului de produse naturale, mai sănătoase; va încuraja obiceiurile sănătoase de consum, în special la copii şi, nu în cele din urmă, va aduce peste 1,4 miliarde lei (300 de milioane de euro). Sper ca suma astfel colectată să fie folosită în cadrul sistemului de sănătate, la finanţarea programelor de diabet, şi nu folosită la acoperirea găurilor din buget şi la plata pensiilor speciale”, a declarat Wiener. 

Guvernul va lua în discuţie în şedinţa de luni o Ordonanţă de Urgenţă cu o serie de măsuri fiscal-bugetare, una dintre acestea vizând introducerea unei taxe pentru băuturile răcoritoare cu conţinut ridicat de zahăr. 

„Astfel, la propunerea Ministerului Sănătăţii se are în vedere introducerea sub formă de acciza nearmonizată a unei taxe pentru băuturile răcoritoare cu conţinut ridicat de zahăr de cel puţin 5 grame la 100 de mililitri (ml) pe produs”, spun surse guvernamentale. 

 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate