luni, mai 27, 2024
AcasăAgenda ZileiExternePremierul Ciucă, la Summit-ul Platformei Crimeea: ”Puteți conta pe România! Ucraina trebuie...

Premierul Ciucă, la Summit-ul Platformei Crimeea: ”Puteți conta pe România! Ucraina trebuie să învingă!”

Premierul Nicolae Ciucă a participat, marți, printr-o intervenție online, la cel de-al doilea Summit al Platformei Crimeea organizat la nivel de șefi de stat și de guvern, ocazie cu care a transmis mesajul că statele democratice trebuie să rămână ferm unite în sprijinirea independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei.

„În ultimele șase luni, agresiunea rusă împotriva Ucrainei a creat cea mai gravă criză umanitară și de securitate de pe continentul european de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, cu consecințe extrem de grave la nivel mondial. Prin acest război ilegal şi brutal, Rusia a arătat lumii că este un stat care nu se abate de la comiterea unei agresiuni flagrante, de la încălcarea dreptului internațional, inclusiv a dreptului internațional umanitar; că este un stat care duce deschis o politică a sferelor de influență”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.

Totodată, șeful Executivului de la București a subliniat că ”puțini dintre noi au crezut că acest lucru ar fi putut fi încă posibil în secolul 21, deși am asistat la războiul din 2008 din Georgia și la anexarea ilegală a Crimeei în 2014”.

”Pe măsură ce acest război ilegal continuă, ar trebui să fim ferm uniți în sprijinirea independenței, suveranității și a integrității teritoriale a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”, a mai spus, printre altele, Nicolae Ciucă.

Premierul român a subliniat că unitatea și solidaritatea comunității internaționale democratice în ceea ce privește acordarea de sprijin Ucrainei rămâne cel mai puternic atu.

”Ar trebui să continuăm să ne consolidăm poziția colectivă și să ne dublăm eforturile comune de sprijinire a Ucrainei”, a mai afirmat, printre altele, Nicolae Ciucă.

România ajută Ucraina pe mai multe planuri

Șeful Executivului de la București a remarcat faptul că sprijinul României pentru Ucraina se manifestă pe mai multe planuri.

„În calitate de stat membru al UE şi stat aliat NATO cu cea mai lungă graniță terestră cu Ucraina, România și poporul român au făcut tot posibilul pentru a ajuta Ucraina și cei peste 2 milioane de refugiați care au căutat adăpost din calea războiului. Sprijinul nostru pentru Ucraina continuă să fie multiplu și se manifestă pe mai multe planuri – politic, economic, financiar, umanitar, diplomatic şi în domeniul dreptului internațional”, a arătat premierul român.

Ucraina apără valorile noastre comune

De asemenea, acesta a ținut să sublinieze că de la summit-ul de anul trecut „situația din Crimeea anexată ilegal s-a înrăutățit mult”.

„Măsurile represive împotriva ucrainenilor, inclusiv împotriva tătarilor din Crimeea, şi încălcările flagrante ale drepturilor omului s-au intensificat; impunerea agresivă a educației în limba rusă și a programelor de învățământ rusești a continuat fără încetare; Peninsula este puternic militarizată și a fost folosită ca rampă de lansare pentru invazia militară a regiunilor sudice ale Ucrainei și pentru lansarea de lovituri cu rachete asupra civililor și a infrastructurii civile din restul Ucrainei. A apărut o tendință din ce în ce mai îngrijorătoare: folosirea Crimeei ca un caz de manual pentru trecerea forțată și ilegală a teritoriilor ucrainene ocupate sub controlul Rusiei”, a mai afirmat acesta.

În context, Nicolae Ciucă a subliniat necesitatea susținerii ferme a Ucrainei, pentru a rezista și pentru a respinge agresiunea rusă.

„(…) Ucraina luptă astăzi nu numai pentru a se apăra pe ea însăși și poporul său, integritatea și suveranitatea sa teritorială, libertatea și dreptul său legitim de a se alătura familiei europene, ci și valorile și principiile noastre comune care formează piatra de temelie a modului nostru de viață. Avem datoria să sprijinim Ucraina cu tot ce ne stă în putere pentru a rezista și a respinge agresiunea. Trebuie să fim ferm alături de Ucraina. Puteți conta pe România! Ucraina trebuie să învingă!”, a mai subliniat Nicolae Ciucă.

Premierul român a transmis cu acest prilej și un mesaj de felicitare adresat autorităților de la Kiev cu ocazia celebrării Zilei Drapelului de Stat al Ucrainei și a Zilei Independenței.

Discursul integral al premierului Ciucă:

Mai multe imagini de la eveniment:

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate