Teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, analizată în acest moment de CNATDCU pentru suspiciuni de plagiat, este vizată de o plângere penală depusă la sfârșitul lunii ianuarie la Parchetul General, transmite PressOne, care a scris în exclusivitate despre acest subiect.
Informația a fost confirmată oficial de Parchetul General:
„Există un astfel de dosar la Secția de Urmărire Penală și Criminalistică”, a declarat procurorul Alexandru Ionescu, purtătorul de cuvânt al Parchetului General, pentru PressOne.
Potrivit acestuia, dosarul a fost deschis ca urmare a unei plângeri penale înregistrate „în jurul datei de 26 sau 28 ianuarie”.
O altă confirmare despre existența unui dosar penal a venit, potrivit aceleiași surse, de la academicianul Mircea Dumitru, președintele interimar al CNATDCU – Consiliul Național pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare. De altfel, la CNATDCU există în acest moment trei sesizări care vizează nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională în teza de doctorat a premierului Ciucă, toate înregistrate la finalul lunii ianuarie – scrie PressOne.
PressOne a dezvăluit că teza lui Nicolae Ciucă, intitulată ”Dimensiunea angajării armatei României în operaţiuni întrunite multinaţionale”, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138, adică în proporție de 30,4%.
Astfel, susține PressOne, dintre acestea, conţinutul din cel puţin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susţinute anterior la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului.
Prima teză identificată ca sursă de conţinut plagiat pentru lucrarea lui Ciucă îi aparţine lui Paul Dănuţ Duţă şi a fost susţinută la UNAP în 2001. Lucrarea ştiinţifică se numeşte ”Acţiuni militare internaţionale legitime” şi a fost coordonată de profesorul Emil Cheţe, îndrumătorul pe care l-a avut şi premierul.
Cea de-a doua teză îi aparţine lui Mircea Mândru şi a fost susţinută, tot la UNAP, în 1999. Lucrarea, care are titlul ”Conţinutul principalelor acţiuni strategice ale armatei României în cadrul operaţiunilor multinaţionale, altele decât războiul”, a fost coordonată de profesorul Valentin Arsenie.
Pe lângă cele două teze, Ciucă a preluat conţinut şi din două cărţi.
Conform Press One, Nicolae Ciucă a utilizat mai multe tehnici de camuflare a plagiatului: topica inversată, reformularea începutului de paragraf, eliminarea unor cuvinte neesenţiale, aşezarea ideilor cu liniuţă de la capăt.