miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăAgenda ZileiPremiul Nobel pentru Pace a fost câștigat de jurnaliștii Maria Ressa (Filipine)...

Premiul Nobel pentru Pace a fost câștigat de jurnaliștii Maria Ressa (Filipine) și Dmitri Muratov (Rusia)

Premiul Nobel pentru pace pe anul 2021 a fost câștigat de jurnaliştii Maria Ressa din Filipine şi Dmitri Muratov din Rusia pentru ”lupta lor curajoasă” în favoarea libertăţii de exprimare, a anunţat vineri Comitetul Nobel norvegian, potrivit Agerpres.

”Doamna Ressa şi domnul Muratov primesc Premiul Nobel pentru pace pentru lupta lor curajoasă pentru libertatea de exprimare în Filipine şi Rusia”, a declarat preşedinta Comitetului, Berit Reiss-Andersen, într-o conferinţă de presă la Oslo.

”În acelaşi timp, ei sunt reprezentanţi ai tuturor jurnaliştilor care susţin acest ideal într-o lume în care democraţia şi libertatea presei se confruntă cu condiţii din ce în ce mai potrivnice”, a adăugat ea, citată de Reuters.

Premiul va fi decernat în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la data de 10 decembrie.

Dmitri Muratov este redactorul șef al ziarului rusesc Novaya Gazeta, o publicație cunosctă pentru investigațiile și articolele sale critice la adresa Kremlinului.

În anii 2000, șapte jurnaliști de la această publicație au fost asasinați de mafia politico-financiară din Federația Rusă: Igor Domnikov (2000), Viktor Popkov (2001), Yuri Shchekochikhin (2003) , Anna Politkovskaya (2006), Anastasia Baburova (2009), Stanislav Markelov (2009) și Natalia Estemirova (2009).

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate