miercuri, noiembrie 6, 2024
AcasăAgenda ZileiPreședinta Georgiei nu recunoaște rezultatul scrutinului, iar Comisia Europeană nu și-a clarificat...

Președinta Georgiei nu recunoaște rezultatul scrutinului, iar Comisia Europeană nu și-a clarificat poziția; Maia Sandu sprijină georgienii pro-UE

Preşedinta pro-europeană a Republicii Moldova, Maia Sandu, şi-a exprimat luni sprijinul faţă de georgienii care îşi doresc un viitor alături de Europa, după ce opoziţia georgiană pro-occidentală a pierdut alegerile legislative câştigate de partidul de guvernământ Visul Georgian, în timp ce Comisia Europeană a cerut investigarea „neregulilor” semnalate de observatorii internaţionali, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Republica „Moldova este alături de georgienii care luptă pentru libertate, democraţie şi un viitor european”, a scris Maia Sandu pe reţeaua socială X, după o discuţie cu preşedinta pro-occidentală a Georgiei, Salome Zurabişvili.

Partidul Visul Georgian a obţinut o majoritate de 54,23% în alegerile legislative desfăşurate sâmbătă, faţă de 37,44% cât au obţinut împreună un grup de patru formaţiuni pro-occidentale de opoziţie, care nu recunosc rezultatul scrutinului şi susţin că acesta ar fi fost viciat de fraude.

Guvernul premierului Irakli Kobajidze este acuzat de opoziţie şi de statele occidentale că înclină tot mai mult către Rusia, în timp ce importanţa strategică a Georgiei a crescut în contextul războiului din Ucraina.

De partea sa, Kobajidze a acuzat Washingtonul şi Bruxellesul că se amestecă în politica internă a Georgiei de partea opoziţiei, despre care a sugerat în campania electorală că în cazul preluării puterii ar putea implica Georgia într-un nou război cu Rusia, după cel pierdut în anul 2008 într-un conflict pentru controlul asupra provinciilor separatiste pro-ruse Abhazia şi Osetia de Sud.

Potrivit observatorilor internaţionali, scrutinul de sâmbătă „s-a desfăşurat în contextul unei puternice polarizări şi într-o atmosferă marcată de îngrijorările asupra legislaţiei recent adopate”, referire la legea „agenţilor străini” adoptată în luna mai şi descrisă de opoziţia georgiană şi de ONG-uri drept „lege rusească”, întrucât aceasta obligă mass-media şi ONG-urile finanţate din străinătate să îşi dezvăluie sursele externe de finanţare.

Observatorii internaţionali, din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi Oficiului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODHIR), au mai remarcat buna organziare a scrutinului, rata ridicată a prezenţei la urne şi varietatea alternativelor, dar au denunţat acţiuni de coerciţie faţă de unii alegători angajaţi în sistemul public.

Comisia Europeană a cerut investigarea „neregulilor” semnalate de observatorii internaţionali. „Evaluarea noastră (a alegerilor) se bazează pe evaluarea OSCE şi a ODHIR. De aceea reafirmăm că raportul şi recomandările lor sunt fundamentale pentru evaluarea noastră finală”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Nabila Massrali, care a evitat să răspundă clar dacă această instituţie recunoaşte victoria partidului Visul Georgian.

Ea a amintit în schimb că procesul de aderare a Georgiei la UE este „de facto paralizat” şi a cerut acestei ţări să abroge legea agenţilor străini şi să recunoască relaţiile cu persoanele de acelaşi sex, după ce Parlamentul Georgiei a adoptat şi o lege asupra „valorilor familiale şi protecţiei minorilor”, considerată de Bruxelles şi de activişti drept un act normativ de restrângere a drepturilor comunităţii LGBT.

„În campania electorală şi preelectorală am observat niveluri de dezinformare fără precedent şi o retorică dură antieuropeană (…) inspirată clar şi direct de propaganda rusă”, a mai spus aceeaşi purtătoare de cuvânt comunitară, conform căreia „Rusia a încercat să influenţeze alegerile”.

„Georgienii au dreptul să ştie ce s-a întâmplat în acest week-end”, a declarat în acest timp preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un discurs susţinut în faţa studenţilor Colegiului Europei din oraşul belgian Bruges. De asemenea, georgienii „au dreptul să solicite ca neregulile electorale să facă obiectul unor anchete rapide, transparente şi independente”, a completat ea.

Şi preşedinta pro-occidentală a Georgiei, Salome Zurabişvili, care a chemat populaţia să iasă în stradă luni seară pentru a protesta contra rezultatului alegerilor, pe care l-a descris drept o „operaţiune specială rusească”, a acuzat partidul de guvernământ că a recurs la tactici ruseşti. Întrebată dacă ea acuză astfel Rusia că a ajutat la falsificarea alegerilor, preşedinta a răspuns: „Nu, este o acuzaţie că metodologia folosită şi sprijinul cel mai probabil al FSB-ului rus se vede în aceste alegeri”.

„Este foarte dificil de acuzat un guvern şi nu acesta este rolul meu, dar metodologia, ea este rusească”, a insistat preşedinta georgiană, într-un interviu acordat France Presse. Ea susţine că a existat un sistem „sofisticat” de fraudă, mai ales prin votul electronic, dar şi prin „metode clasice”, precum cumpărare de voturi sau presiuni asupra unor alegători aflaţi în funcţii publice sau asupra familiilor deţinuţilor. „Această planificare, această sofisticare, această exactitate în obiective, este ceva mai mult decât ar fi putut face un guvern clasic” pentru a rămâne la putere, a argumentat Zurabişvili. Dar ea nu a prezentat nicio o dovadă despre vreo implicare a Serviciului Federal de Securitate (FSB) rus în acest scrutin.

Kremlinul a negat orice amestec în scrutinul georgian, susţinând că Occidentul, nu Rusia, încearcă să destabilizeze Georgia.

La rândul său, premierul georgian Irakli Kobajidze a spus că nu va tolera subminarea ordinii constituţionale, după ce opoziţia şi preşedinta Zurabişvili au anunţat că nu recunosc rezultatul alegerilor şi au chemat la manifestaţii.

„Opoziţia şi organizaţiile neguvernamentale care o susţin nu acceptă rezultatele electorale şi încearcă să se opună sistemului constituţional în Georgia. Dar nimeni nu va putea submina ordinea constituţională în ţara noastră”, a afirmat Kobajidze la o şedinţă de guvern de la care au fost transmise imagini.

Preşedinta Zurabişvili a cerut oamenilor să iasă în stradă luni pentru a protesta faţă de rezultatele scrutinului

Preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili, a cerut duminică oamenilor să iasă în stradă luni seara pentru a protesta faţă de rezultatele alegerilor parlamentare disputate de sâmbătă, după ce comisia electorală a anunţat că partidul de guvernământ le-a câştigat, informează Reuters.

Partidul Visul Georgian a obţinut aproape 54% din voturi, a declarat comisia, în timp ce partidele de opoziţie au contestat rezultatul, iar observatorii au raportat încălcări semnificative.

Salome Zurabişvili, o fostă aliată a formaţiunii politice Visului Georgian, a devenit un critic feroce al partidului de guvernământ. Ea a declarat că nu recunoaşte rezultatele scrutinului şi a vorbit despre vot ca despre o operaţiune specială a Rusiei.

„Suntem martori şi victime ale unei operaţiuni speciale ruseşti, o formă modernă de război hibrid împotriva poporului georgian”, a declarat ea, conform AFP.

Preşedinta Georgiei nu a clarificat dacă consideră că Rusia a avut un rol direct în alegeri.

„A fost o fraudă totală, o eliminare totală a voturilor voastre”, le-a spus reporterilor Salome Zurabişvili, flancată de liderii partidelor de opoziţie georgiene.

Salome Zurabişvili a cerut georgienilor să protesteze luni seara în centrul capitalei Tbilisi „pentru a anunţa lumea că nu recunoaştem aceste alegeri”.

Cu buletinele din aproape toate secţiile de votare numărate, rezultatele scrutinului au fost o lovitură pentru georgienii pro-occidentali care au prezentat alegerile drept o alegere între un partid de guvernământ care a aprofundat legăturile cu Rusia şi o opoziţie care urmăreşte o integrare rapidă în UE.

Visul Georgian, care se îndreaptă acum spre un al patrulea mandat, va ocupa 89 de locuri în Parlament, cu unul mai puţin decât a obţinut în 2020. Partidele de opoziţie pro-occidentale au obţinut 61 de locuri.

Fostul preşedinte Mihail Saakaşvili, aflat în închisoare şi, de asemenea, foarte critic la adresa guvernului, a cerut, de asemenea,”demonstraţii masive” pentru a „a arăta lumii că luptăm pentru libertate”, potrivit AFP.

 

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate