sâmbătă, decembrie 9, 2023
AcasăAgenda ZileiPreședintele Ioahnnis, vizită de lucru în Japonia cu un avion de lux...

Președintele Ioahnnis, vizită de lucru în Japonia cu un avion de lux și cu escală la Sibiu. Costul ”biletului” prezidențial, peste 350.000 euro

Președintele Klaus Iohannis a plecat în vizita oficială din Japonia cu un avion privat ultra-luxos închiriat de la compania luxemburgheză Global Jet, potrivit BoardingPass, un site specializat în domeniul aviației. Costul călătoriei ar fi, potrivit aceleiași surse, de minimum 350.000 de dolari. Pe ruta București-Tokyo, avionul închiriat de Iohannis a făcut escală la Sibiu, probabil pentru a o lua pe Prima Doamnă, și la Baku (Azerbaidjan), pentru a realimenta.

Iohannis este primul dintre președinții României care, atunci când pleacă într-o vizită de lucru într-un alt stat cu un avion privat, face de cele mai multe ori escală în orașul de domiciliu (Sibiu). 

Boardingpass.ro a publicat pe pagina de Facebook imagini cu și din avionul închiriat de Administrația Prezidențială pentru călătoria lui Klaus Iohannis în Japonia din 4-5 martie a.c.

”Acesta este interiorul Boeingului 737-900ER(BBJ) Global Jet cu care președintele României călătorește în Japonia și Singapore.

Capacitatea sa de transport este de numai 19 pasageri.

Cu acest avion, președintele țării a călătorit pe ruta București – Sibiu – Tokyo Haneda în 4-5 martie 2023.

Deoarece autonomia avionului este insuficientă pentru un zbor fără escală din Sibiu până în capitala Japoniei, piloții au efectuat o oprire pentru realimentare în Baku (Azerbaidjan).

Durata zborului dintre București și Sibiu a fost de 31 de minute, cea a zborului dintre Sibiu și Baku a fost de două ore și 48 de minute, iar zborul dintre Baku si Tokyo a avut o durată de nouă ore” – scrie Boardingpass.ro.

Potrivit aceleiași surse, costul călătoriei prezidențiale cu acest avion este de minimum 350.000 euro.

Boeing BBJ3, avionul folosit de președintele Iohannis este una dintre cele mai recente și mai mari variante ale liniei Boeing 737, conform site-ului oficial al companiei.

”Cabina acestui avion privat VIP uimitor pentru 19 pasageri oferă un spațiu amplu și posibilități de intimitate pentru a se bucura de fiecare moment, de la relaxarea în salonul VIP la vizionarea de filme în sala de cinema, la împărtășirea unei cine de 5 stele și reîncărcarea bateriilor cu un somn relaxant în cabina principală”, este descrisă aeronava.

Potrivit G4Media, compania Global Jet  s-a ocupat în trecut și de managementul avioanelor deținute de oligarhul rus Roman Ambramovich, printre ele afându-se și un Boeing 787 Dreamliner, considerat a fi la momentul respectiv unul din cele mai scumpe avioane private din Rusia, care a fost configurat după preferințele sale.

Conform Boardingpass, prețul de listă al aparatului Boeing 787-8 Dreamliner este de  aproximativ 248 de milioane de dolari dar, în urma modificărilor aduse avionului, valoarea Dreamlinerului deținut de Abramovich ar fi urcat cu cel puțin 100 de milioane de dolari.

Vizita oficială a lui Iohannis în Japonia a început luni, 6 martie.

Marți dimineață, 7 martie, președintele s-a întâlnit cu împăratul Japoniei, Naruhito, şi împărăteasa Japoniei, Masako. Ulterior, Iohannis s-a întâlnit şi cu premierul nipon, Fumio Kishida, anunțând la final că între cele două țări a fost încheiat un parteneriat strategic de colaborare.

Administrația Prezidențială nu a oferit încă explicații nici cu privire la costurile călătoriei și nici ale motivului escalei de la Sibiu.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate