sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăAgenda ZileiPrima casă pentru săraci stârnește supărarea asociațiilor

Prima casă pentru săraci stârnește supărarea asociațiilor

Prima casă pentru săraci, sau cum l-a numit pompos guvernul, „O familie, o casă” stârnește deja supărarea asociațiilor specializate pe servicii financiare.

Astfel că, Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) solicită utilizarea de dobânzi fixe sau exprimarea valorilor exclusiv în moneda naţională pentru creditele acordate prin viitorul program O familie, o casă, iar deducerea de un punct procentual la dobândă să fie aplicată şi persoanelor cu handicap grav, nu doar celor cu mai mulţi copii. 

Asociaţia a cerut Ministerului Finanţelor Publice (MFP) organizarea unei dezbateri pe marginea proiectului de OUG care vizează programul Prima casă pentru săraci şi a transmis un document care conţine mai multe amendamente la forma propusa a noului program „O familie, o casă”.

AURSF solicită MFP ca finanţarea beneficiarilor programului să se realizeze obligatoriu la o dobândă fixă. Având în vedere garanţia oferită de stat, utilizatorii de servicii financiare propun ca procentul de dobândă fixă aplicat acestui tip de credite să nu poată depăşi nivelul de 4%. 

Prima casă pentru săraci, cu deficiențe 

În plus, organizaţia cere ca deducerea de un punct procentual la dobândă să fie aplicată şi persoanelor cu handicap grav, nu doar celor cu mai mulţi copii. AURSF solicită ca, atât în acest caz, cât şi în toate reglementările care îi vizează pe consumatori, toate valorile să fie exprimate în moneda naţională (în lei). 

„Este inadmisibil ca însuşi Ministerul Finanţelor Publice să propună ca într-un act normativ care îi vizează pe consumatori să se facă referire la preţuri în euro. Solicităm de urgenţă autorităţilor elaborarea de urgenţa a unui act normativ care să elimine posibilitatea ca firmele să se acopere de riscul valutar pe spatele consumatorilor, oferindu-le produse şi servicii în euro, pe teritoriul României”, declară Alin Iacob, preşedintele AURSF. 

În plus, asociaţia doreşte să primească clarificări asupra motivelor care au stat la baza modificării radicale, în detrimentul consumatorilor, a formei iniţiale a programului „O familie, o casa”, lansat în dezbatere publică în cursul lunii mai din acest an. 

AURSF menţionează că a realizat, în trecut, mai multe acţiuni similare la nivelul Ministerului Finanţelor Publice. Două solicitări au vizat actul normativ prin care s-a instituit Comitetul Naţional de Supraveghere Macroprudenţială, una a vizat proiectul de act normativ prin care s-a transpus regulamentul privind limitarea comisioanelor interbancare la carduri (MIF Regulation), una a vizat proiectul MFP de conversie cu discount şi garanţii de stat pentru consumatorii cu credite în franci elveţieni, iar una a vizat tot o iniţiativă de modificare a programului Prima Casă. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate