sâmbătă, decembrie 9, 2023
AcasăAgenda ZileiPrimarul din Râmnicu Vâlcea a scăpat de pușcărie

Primarul din Râmnicu Vâlcea a scăpat de pușcărie

Primarul din Râmnicu Vâlcea a scăpat de pușcărie, după ce a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

Mircia Gutău era cercetat într-un dosar în care a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni închisoare pentru luare de mită, dar sentinţa a fost anulată în urma rejudecării procesului în baza unei decizii CEDO. 

„Respinge, ca nefondat, recursul declarat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa împotriva deciziei penale nr.39/P din data de 10 aprilie 2009 a Curţii de Apel Constanţa – Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie, pronunţată în dosarul nr.698/57/2008, cu privire la inculpatul Gutău Mircia. Menţine dispoziţia de achitare a inculpatului Gutău Mircia (…) pentru infracţiunea de luare de mită prevăzută de art. 254 alin. 1 din Codul penal din 1969 rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000. Constată că inculpatul Gutău Mircia a fost reţinut în data de 7 iulie 2006 şi arestat preventiv de la 11 iulie 2006 până la data de 10 noiembrie 2006. Constată că inculpatul Gutău Mircia a executat pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare, aplicată prin decizia penală nr. 273 din 27 ianuarie 2010 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală în dosarul nr. 698/57/2008, de la data de 28 ianuarie 2010 până la data de 14 septembrie 2011. Definitivă”, potrivit deciziei Instanţei supreme. 

Instanța a decis, pe 3 aprilie, rejudecarea dosarului în care primarul din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, a fost condamnat în 2010 la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia a fost luată după ce Instanţa supremă a admis o cerere de revizuire depusă de Mircia Gutău, fiind anulată sentinţa din ianuarie 2010, potrivit Agerpres

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, în urmă cu doi ani, că lui Mircia Gutău i-au fost încălcate dreptul la apărare şi dreptul la un proces echitabil în procesul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. ÎCCJ l-a condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare, după ce două instanţe inferioare hotărâseră achitarea lui. 

Pe atunci, primarul din Râmnicu Vâlcea era acuzat de procurorii DNA că, în perioada aprilie – iulie 2006, a pretins de la un denunţător, acţionar majoritar al unei societăţi comerciale, suma totală de 50.000 euro, atât în mod direct, cât şi prin intermediul viceprimarului Nicolae Dicu, pentru a-l ajuta pe omul de afaceri să obţină un certificat de urbanism pentru un teren situat în municipiul Râmnicu Vâlcea. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate