miercuri, noiembrie 29, 2023
AcasăAgenda ZileiSoluția pentru RADET: program real de modernizare

Soluția pentru RADET: program real de modernizare

Constituirea unui grup de lucru la nivelul municipalităţii în vederea stabilirii unui program real de modernizare a RADET, aceasta este propunerea PNL pentru Gabriela Firea.  

„Fac un apel către doamna primar general să evalueze corect momentul în care se află Bucureştiul, să îşi deschidă opţiunile către toţi specialiştii care vor să abordeze acest subiect constructiv – şi vorbesc nu doar de specialiştii din PNL, ci de cei din lumea universitară sau industrială – să constituim un grup de lucru la nivelul PMB, să dezbatem alternative, să luăm decizii rapide, iar Bucureştiul, din anul acesta, să intre într-un program real de modernizare”, a  declarat vicepreşedintele PNL Bucureşti Gabriel Dumitraşcu, care este și fostul director al RADET Bucureşti.

Acesta nu este de acord cu realizarea unei fuziuni între Elcen şi RADET, menţionând că nu a fost prezentat un calcul economic privind fezabilitatea acestui proiect. 

„Nu poţi să pui doi muribunzi împreună, în speranţa că se aplică algebra: minus cu minus să facă plus. Din punct de vedere economic, când pui doi muribunzi împreună, devine o catastrofă, ceea ce s-a şi întâmplat. Haideţi să ne uităm pe execuţiile bugetare şi pe gradul de îndatorare al PMB şi veţi constata că primăria nu îşi poate asuma eforturile financiare pe care le necesită modernizarea ELCEN şi noile capacităţi de producţie arondate, dispersate, pe teritoriul Bucureştiului”, a susţinut el. 

PMB a alocat, în 2018, 1,2 miliarde lei pentru preluarea creanţelor Elcen şi doar 50 de milioane de lei pentru modernizarea sistemului de termoficare. 

„Raportul trebuia să fie invers, dacă PMB avea o intenţie reală, sănătoasă de a pune la punct sistemul de termoficare a Bucureştiului. Problema căldurii bucureştenilor a devenit monedă de schimb politică între doamna primar general şi preşedintele PSD. Insolvenţa trebuia gândită şi pregătită astfel încât să evite momentele de şoc, comportamentul instabil al sistemului. Ceea ce vedeţi în ultimele două ierni este comportamentul instabil indus de această stare de insolvenţă manageriată greşit”, a afirmat liberalul. 

Acesta a mai spus că soluţia pe care o propune se referă la redimensionarea capacităţilor RADET, ale Elcen – să devină flexibile, modernizate, cu energie direct distribuită.

„Cinci surse noi de cogenerare în zonele deficitare, care să însumeze undeva peste de 300 de megawaţi termici. Incineratorul de deşeuri urbane, surse geo-termale şi solare. Investiţiile municipale în acest caz ar trebui să se reducă la maxim 250 de milioane de euro şi aceste investiţii municipale ar trebui să meargă către Casa Presei Libere , care în clipa de faţă este un cazan de apă fierbinte – ca să mă exprim plastic, să înţeleagă toată lumea – şi aceste cazane de apă fierbinte trebuie înlocuite cu centrale termice în cogenerare performante”, a mai spus Dumitrașcu. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai accesate