marți, noiembrie 29, 2022
AcasăAgenda ZileiPreședintele vrea de la PSD un buget realist

Președintele vrea de la PSD un buget realist

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut guvernului PSD-ALDE, la recepţia organizată de Camera de Comerţ şi Industrie româno-germană, să prezinte un buget de stat realist. Potrivit președintelui, o guvernare responsabilă înseamnă soluţii eficiente şi coerente la problemele cu care se confruntă economia.

„Din păcate, ceea ce vedem la PSD este încercarea permanentă de a găsi vinovaţi de serviciu, ba sunt companiile multinaţionale, ba este Banca Naţională, doar pentru a ascunde incompetenţa propriilor miniştri şi lipsa de soluţii faţă de nevoile românilor. De exemplu, este inadmisibil ca până la finalul lunii ianuarie să nu existe nici măcar o proiecţie bugetară, care să ofere economiei o anumită perspectivă financiară pentru anul în curs. Solicit Guvernului să vină cu un buget realist pentru 2019, un buget construit pe baze credibile”, a declarat șeful statului.

Acesta a mai afirmat că din raport cu 2016, ponderea în PIB a veniturilor fiscale este în scădere. 

„Veniturile fiscale încasate în 2018 sunt cu 2,6 miliarde de lei sub nivelul programat iniţial prin Legea bugetului, deşi PIB-ul nominal prognozat a fost între timp majorat puternic, cel puţin în scripte, de la 908 la 950 de miliarde lei. Iar aceasta numai performanţă fiscală nu se cheamă. Şi mai pot fi spuse multe lucruri despre cum s-a încheiat execuţia bugetară pe 2018, dar asta cu altă ocazie”, a mai declarat șeful statului.  

Potrivit lui, mediul de afaceri are nevoie de parteneri de încredere la nivelul decidenţilor politici, dar şi la nivelul societăţii. 

„Mediul de afaceri trebuie să fie conştient de importanţa rolului său în dezbaterea politicilor economice şi în semnalarea măsurilor eronate, dar şi a derapajelor de la normele concurenţiale şi democratice. Am convingerea că vom împlini împreună acest obiectiv, printr-un parteneriat onest cu mediul economic şi cu cetăţenii, un parteneriat al bunei-credinţe, al valorilor în spiritul performanţei şi al speranţei într-un viitor mai bun pentru România. Sunt încrezător în forţa acestui parteneriat, pentru că întotdeauna românii au făcut dovada că sunt mai inteligenţi şi mai responsabili decât au sperat unii politicieni”, a afirmat Iohannis. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate