marți, iulie 16, 2024
AcasăAgenda ZileiProgramul „Casa Eficientă Energetic” începe astăzi. Finanțarea ajunge până la 15.000 de euro

Programul „Casa Eficientă Energetic” începe astăzi. Finanțarea ajunge până la 15.000 de euro

Programul  „Casa Eficientă Energetic” începe astăzi la orele 13.00, astfel că aproape 9.000 de români pot obține finanțare a câte 15.000 de euro pentru a-și face casele mai prietenoase cu mediul inconjurator și pentru a reduce consumul de energie. 

Programul are un buget de 430 de milioane de lei, și a fost creat cu scopul de a reduce consumul de energie din casele românilor şi a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Cu alte cuvinte: creşterea eficienţei energetice şi/sau utilizarea energiei din surse regenerabile în locuinţele unifamiliale existente, situate într-un imbobil-construcţie având regim de înălţime de cel mult trei nivele.

Românii pot beneficia de o primă energetică în valoare de maximum 15.000 de euro (aproximativ 75.000 de lei), sumă pe care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor o finanţează prin AFM. Finanţarea nerambursabilă decontează 60% din costul unor astfel de lucrări, dar nu mai mult de suma menţionată, respectiv 15.000 de euro.

„Casa Eficientă Energetic este unul din programele la care ţin foarte mult şi care va ajuta foarte mult şi populaţia, şi economia, şi mediul. Cele mai multe case nu sunt bine izolate. De aceea, pierderile de energie ajung până la 30% prin pereţii exteriori, 25% prin geamuri sau acoperiş. Se ştie că, astăzi, sectorul clădirilor este unul din cei mai mari consumatori de energie şi cea mai mare sursă de gaze cu efect de seră. Programul nostru are o mare componentă de mediu, dar şi una economică şi socială: o astfel de investiţie duce la reducerea la jumătate a facturilor de energie şi, implicit, la scăderea consumului naţional de energie”, a declarat spune ministrul Costel Alexe.

Programul „Casa Eficientă Energetic”: condiții impuse

Cheltuielile eligibile ale Programului Casa Eficientă Energetic vizează instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperişului, a pereţilor exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilaţie, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mişcare, robineţi şi conducte noi etc.

Condiţia eligibilităţii proiectului este ca eficienţa energetică a locuinţei să crească, după implementarea acestuia, cu cel puţin o clasă energetică.

Cei interesaţi de program  trbuie  să depună online cererea pentru prima energetică, însoţită de un certificat de performanţă energetică iniţial şi un audit energetic al casei unde vor să facă lucrarea.

Imediat după acceptarea cererii, proprietarii vor primi un număr unic de înregistrare şi au la dispoziţie 15 de zile pentru a depune dosarul investiţiei. După aprobarea dosarului, lucrările pot începe şi se pot derula într-o perioadă de maximum 18 luni. La final, AFM decontează 60% din investiţie, după un nou audit energetic al casei.

Înscrierile online se deschid la ora 13:00.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate