duminică, ianuarie 29, 2023
AcasăAgenda ZileiAmnistie fiscală cu dedicație de la Guvern pentru prieteni

Amnistie fiscală cu dedicație de la Guvern pentru prieteni

Guvernul dă amnistie fiscală cu dedicație, dar a numit-o restructurare financiară și vizează mai bine de 2700 de companii care au datorii de peste un milion de lei fiecare. Dintre aceste companii multe sunt cu capital de stat, dar și mixt. 

„Ca şi grup ţintă, sunt peste 2.700 companii cu capital privat, peste 97% dintre aceste au capital mixt şi capital de stat, care au datorii de peste un milion de lei fiecare. Prin acest act normativ sunt peste 255.000 de locuri de muncă care pot fi şi vor fi salvate, sau cel puţin nu sunt puse în pericol, ceea ce înseamnă că acest efect pozitiv al acestei măsuri se răsfrânge în mod pozitiv asupra a peste un milion de familii din România”, a spus Eugen Teodorovici. 

Potrivit lui, este un sprijin care se acordă şi unui număr de peste 1.800 instituţii publice, inclusiv comunităţile locale, actul normativ aplicându-se şi în cazul acestora. 

„Sunt comunităţi locale care au datorii fie către bugetul de stat, fie sunt datorii către bugetele acestor comunităţi locale din partea unor companii şi desigur alte speţe pe care această ordonanţă le reglează”, a precizat Teodorovici. 

Amnistie fiscală cu dedicație 

Eugen Teodorovici a adăugat că această restructurare financiară poate fi o oportunitate şi s-a declarat convins că va fi o implicare şi din partea sistemului bancar, care poate să crediteze firmele care decid să acorde o astfel de măsură de restructurare financiară şi care în urma acestui proces decid să îşi consolideze afacerile şi să rămână puternice în piaţă. 

„Măsurile sunt, să spunem aşa, adresabile persoanelor fizice, persoanelor juridice, instituţiilor publice şi altor entităţi care se încadrează în acest cadru legal. În schimb, măsurile sunt condiţionate de un plan de restructurare aprobat de un expert independent, este necesar ca plata obligaţiilor bugetare pe acest an să se fi realizat, este necesară consecvenţa în aplicarea planului, adică nu putem avea situaţii de genul dorinţa, poate, a unor companii de a da un tun, după care să dispară – acest lucru nu este posibil – sau cumva dacă îşi poate închipui că poate să acumuleze obligaţii şi apoi să fie iertat – iar este o situaţie care nu se poate întâmpla. Se va institui un regim de supraveghere din partea ANAF pentru debitorul respectiv cu privire la măsurile pe care le are de aplicat conform planului de reorganizare”, a mai declarat șeful Finanțelor.  

Astfel, pentru debitorii care au datorii mai mari de un milion de lei, sunt şase luni în care debitorul poate opta pentru restructurarea financiară şi îşi poate pregăti un plan de restructurare elaborat de un expert independent. Deci, această ordonanţă se aplică pentru un interval de şase luni, timp în care contribuabilii respectivi pot să solicite aplicarea acestui mecanism, a subliniat ministrul. 

Restructurarea poate fi constituită din una sau mai multe măsuri şi anume:

  • plata eşalonată a obligaţiilor bugetare,
  • conversia în acţiuni a obligaţiilor bugetare, în condiţiile reglementate de Codul de procedură fiscală,
  • stingerea obligaţiilor bugetare prin darea în plată a unor bunuri imobile ale debitorului sau anularea unor obligaţii bugetare principale în proporţie de maximum 50% din totalul acestora, în funcţie de capacitatea financiară de plată a fiecărui debitor. 
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate