miercuri, noiembrie 29, 2023
AcasăAgenda ZileiPutin a scos peste 1000 de criminali din închisori, i-a amnistiat și...

Putin a scos peste 1000 de criminali din închisori, i-a amnistiat și i-a trimis pe frontul din Ucraina, iar celor uciși le-a dat post-mortem medalia ”Pentru Curaj”

Liderul unei bande mafiote de lângă Moscova, Ivan Neparatov, condamnat în 2013 la 25 de ani de pușcărie pentru mai multe crime, a fost decorat post-mortem de Vladimir Putin cu medalia ”Pentru Curaj”, în urma participarii lui, ca recrut, la războiul împotriva Ucrainei, dezvăluie portalul de investigații ”The Insider”.

Pușcăriașul Neparatov a făcut parte, alături de aproximativ 1000 de criminali condamnați definitiv de instanțele rusești pentru crime deosebit de grave, dintr-un proiect secret al Kremlinului, condus de oligarhul Evgheni Prigozin, confident al lui Putin și proprietar al rețelei de mercenari Wagner. Aprobat personal de Vladimir Putin, proiectul constă în recrutarea criminalilor din penitenciarele ruse de maximă securitate dispuși să participe, în schimbul unor avantaje care include și amnistia, la războiul împotriva Ucrainei.

Cazul Neparatov, documentat și dezvăluit de The Insider este o dovadă concretă a folosirii de către Rusia teroristă, în Ucraina, a deținuților extrem de periculoși, scoși din penitenciare cu misiunea unică de a face cât mai multe crime și alte infracțiuni în teritoriul ocupat de armata rusă, cu promisiunea de a li se șterge cazierul și, în cel mai rău caz, de a fi onorat cu medalii și ordine militare.

Pe 2 septembrie, în aceeași zi în care ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, declara că sistemul actual de pregătire a personalului militar din Federația Rusă face posibilă dotarea completă a armatei cu profesioniști, echipe de reprezentanți ai companiei de mercenari PMC Wagner descindeau în cîteva colonii penitenciare rusești pentru a recruta deținuți care să ia parte la războiul din Ucraina, potrivit șefului Gulagu.net, Vladimir Osecikin, citat de publicația de investigații ”The Insider”.

La colonia penitenciară IK-2 din Rostev pe Don, una dintre cele mai dure și brutale închisori din Rusia, deținuții au fost scoși și aliniați la 5 dimineața pe terenul de paradă al închisorii, pentru a fi triați de reprezentanții Wagner. Potrivit uneia dintre surse, condamnaților li s-a spus că, dacă vor fi recrutați pentru război, în caz de dezertare sau de consum de alcool sau droguri, vor fi executați pe loc, iar în caz de deces li s-a promis medalia ”Pentru Curaj”, semnată personal de Putin și un ordin violet ”Pentru sânge și curaj” din partea așa-zișilor lideri din Donbas (LDNR).

The Insider a intrat în posesia datelor și documentelor (certificate de naștere si de deces) privindu-l pe Neparatov, unul dintre criminalii recrutați dintr-un penitenciar rus și ucis apoi pe frontul din sud-estul Ucrainei.

Neparatov – criminalul condamnat de justiția rusă, dar amnistiat și medaliat de Putin post-mortem cu medalia ”Pentru curaj”

Conform documentelor, Ivan Neparatov, născut în 1988, a murit pe 5 august în orașul Artemovsk, din regiunea Donețk, în urma ”rănirii la cap cu un șrapnel, provenit în urma  unei explozii”. Medalia ”Pentru Curaj” i-a fost acordată post-mortem pe 16 august.

Medalia rusă ”Pentru Curaj” primită de deținutul Ivan Neparatov

De menționat că medalia a fost instituită în perioada celui de-al doilea război mondial, și era identică celei de acum, cu singura deoasebire că pe vechea medalie era ștanțată și abrevierea și ”CCCP” (URSS).

Medalia ”Pentru Curaj” din 1945

Ivan Neparatov era liderul criminal al unei bande de hoți de lângă Moscova. În iulie 2013, el și membrii grupului său de crimă organizată au fost găsiți vinovați de cinci crime, trei fapte de tâlhărie, extorcare, fraudă, deținere ilegală de arme și alte infracțiuni. Neparatov a primit cea mai lungă pedeapsă dintre toate, de 25 de ani de închisoare.

După cum rezultă din dosarul cauzei, din 2009 până în 2010 Neparatov i-a ucis pe trei dintre cunoscuții săi cărora i-au împrumutat bani și nu i-au returnat. El și complicii săi au sugrumat-o și pe antreprenor și i-au furat 100 de mii de ruble. În același timp, Neparatov și partenerul său au primit peste un milion de ruble de la un rezident din Sergiev Posad. Bărbatul i s-a spus că i s-ar fi „ordonat”, dar pentru o sumă mare de despăgubiri, ucigașul ar refuza să ucidă.

În august 2009, Neparatov a aflat că un cetățean originar din Ucraina, care lucra ca maistru la un șantier din satul Fedorovskoye, districtul Sergiev Posad, avea o sumă mare de bani. El și complicii săi l-au atacat pe bărbat și i-au furat 176.000 de ruble. În noiembrie 2009, bandiții au atacat o casă de lângă Sergiev Posad, și i-au bătut pe proprietari, un bărbat și o femeie, dar bărbatul a reușit să fugă în stradă și să cheme ajutor. De teamă să nu fie reținuți, ucigașii au fugit de la fața locului.

În martie 2010, Neparatov a luat măsuri împotriva unui membru al bandei care a refuzat să-i conducă pe tâlhari la locul unei alte crime și, prin urmare, le-a zădărnicit planurile. „Pentru a-l intimida și a-l forța să-și îndeplinească obligațiile pe viitor, (Neparatov) a răpit un bărbat și l-a bătut împreună cu complicii săi. După aceea, (el) i-a dat cel puțin 88 de lovituri în corp cu un cuțit”, se arată în comunicatul de presă al Comitetului de Investigații al Federației Ruse.

Se relatează că, la comiterea infracțiunilor, bandiții au folosit arme de foc și arme pneumatice, precum și uniforma unui polițist și măști.

Drept urmare, din cei 25 de ani de mandat, Neparatov a executat mai puțin de jumătate, după care a plecat să lupte și să ucidă în Ucraina, de data aceasta cu acordul statului și într-o adevărată uniformă militară. I s-a acordat post-mortem o medalie pentru curaj semnată de Vladimir Putin, precum și o medalie „Pentru sânge și curaj” de la conducerea așa-numitei „LDNR”.

Sursa Osecikin (Osechkin) a furnizat, de asemenea, pentru The Insider un videoclip care confirmă informația că deținuții din instituțiile Serviciului Federal al Penitenciarelor din Sankt Petersburg și din regiunea Leningrad sunt trimiși ilegal la război. Videoclipul îl arată pe condamnatul Andrey Yastrebov, care ar fi trebuit să se afle în colonia nr. 7 a Serviciului Federal de Penitenciare pentru Sankt Petersburg și regiunea Leningrad (cunoscută sub numele de Yablonevka).

”Poți ucide oricâți ruși vrei, dar dacă accepți să pleci pe front în Ucraina ești iertat și, în caz de deces, medaliat de Putin”

În aprilie a acestui an, Yastrebov a fost transferat acolo pentru a executa doi ani pentru furt într-o colonie cu regim strict de supraveghere. Acum, condamnatul se află pe teritoriul așa-numitei regiuni „LDNR”, în teritoriile ocupate ale Ucrainei. Răspunzând la întrebările ofițerului FSB din videoclip, acesta confirmă că ia parte la operațiuni militare împotriva Ucrainei.

„Toate acestea împreună confirmă că această filieră a început să funcționeze și că deținuții din coloniile cu regim strict de supraveghere din Rusia, condamnați pentru crime deosebit de grave, sunt trimiși în Ucraina pentru a participa la ostilități, ceea ce în sine este o crimă de război completă, deoarece autoritățile ruse implică în acțiuni militare persoane care depind direct de ei în locurile de detenție”, a spus Osechkin într-un interviu pentru The Insider.

„Aici există o încălcare a legii și un exces de autoritate din partea Serviciului Federal de Penitenciare și a FSB, care au organizat toate acestea, și trebuie să ne ocupăm de asta. Astăzi, datorită schemei inumane organizate de Yevgeny Prigozin și curatorii săi de la FSB și Ministerul Apărării, lumea interlopă rusă are o foaie de parcurs – poți comite orice crime, poți ucide orice număr de oameni în Rusia, estorca și răpi, iar dacă ești prins și condamnat, după ceva timp, adesea în câteva săptămâni, poți fi liber, acceptând să participi la agresiunea militară împotriva Ucrainei. Yevgeny Prigozin, liderul acestui grup criminal organizat te va ajuta să te eliberezi, iar dacă ți se întâmplă ceva, vei primi medalii și ordine” – a declarat sursa citată.

Într-un material anterior,  The Insider a dezvăluit modul în care proprietarul PMC Wagner, Yevgeny Prigozin, recrutează personal prizonieri în coloniile rusești, oferindu-le libertatea în schimbul participării pentru șase luni la ostilitățile din Ucraina.

Oligarhul Prigozin, confidentul lui Putin și patronul Wagner a recrutat peste 1000 de criminali din 3 penitenciare ruse pentru frontul din Donbas

Potrivit condamnaților, Prigozin nu ascunde faptul că recrutarea criminalilor pentru război a fost autorizată personal de Vladimir Putin. Prigozin (el însuși a executat pedeapsă pentru tâlhărie și implicare a minorilor în activități criminale), cu steaua „Eroul Rusiei” pe piept, le spune deținuților că el „reprezintă un grup infracțional organizat care ajută armata rusă”, și le promite acestora de la 100 la 230 de mii de ruble pe lună, acordând prioritate la recrutare condamnaților pentru crimă.

Pe 1 septembrie, citând un prizonier dintr-una dintre colonii, VotTak a scris că Prigozin și șeful PMC Wagner Dmitri Utkin au vizitat recent colonia penitenciară IK-15 Bataysk, din regiunea Rostov.

Dmitri Utkin / Dmitri Utkin (dreapta) la o întâlnire cu Vladimir Putin. Foto: Facebook

Potrivit sursei publicației, cei doi au sosit cu elicopterul personal al lui Prigozin, iar înainte de vizita lor administrația instituției „a fost încordată” și a oprit aparatele video ale angajaților FSIN. Prigozin i-a adunat pe prizonieri pe terenul de paradă și a spus că el caută „ucigași și tâlhari” și, de asemenea, le-a povestit acestora cum „a măcelărit, el însuși, negri în Africa”.

Evgheni Prigozin, fostul bucătar al lui Putin, proprietarul afacerii grupului Wagner

El le-a spus deținuților din colonia IK-15, care s-au adunat pe terenul de paradă, că „odată ce ajungi acolo, faci ce vrei cu ucrainenii , nu vei primi nicioi pedeapsă pentru asta”.

Prigozin și Utkin au vizitat apoi o altă colonie din regiunea Rostov, unde 300 din aproximativ o mie de „deținuți” au fost de acord să meargă în Ucraina, potrivit declarației unui deținut din această colonie care a preferat anonimatul.

Oligarh-”Chef” Prigozin (stânga), servitorul lui Putin

În total, după o vizită la două instituții de corecție din regiune, Wagner PMC a angajat 1000 de noi luptători, ceea ce este aproape egal cu personalul a două batalioane de infanterie.

Anterior, siteul iStories a relatat că în regiunea Ivanovo, Prigozin a vizitat trei colonii penitenciare: IK-2, IK-4 și IK-5. Un număr de 650 de persoane au fost recrutate acolo. Pe rețelele de socializare , ei au scris că, în regiunea Ivanovo, Prigozin, presupusul proprietar al PMC Wagner, a recrutat pacienți cu sifilis și hepatită. Pentru ei însă, conform publicației, va fi creată o brigadă separată.

About The Author

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai accesate