marți, aprilie 23, 2024
AcasăAgenda ZileiRadu Mazăre ar putea primi 15 ani de închisoare

Radu Mazăre ar putea primi 15 ani de închisoare

Fostul primar al Constanței Radu Mazăre ar putea primi 15 ani de închisoare, după ce un procuror DNA a cerut acest lucru la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Pedeapsa cerută este în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză. 

Un complet de trei judecători de la Instanţa supremă, condus de Ionuţ Matei, a terminat de judecat luni dosarul retrocedărilor de terenuri, în care apar, printre alţii, Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu, Cristian Borcea şi Dragoş Săvulescu. 

Procurorul de şedinţă a cerut, în cadrul dezbaterilor, condamnarea lui Radu Mazăre la o pedeapsă orientată spre maxim, limita superioară pentru infracţiunile comise de fostul primar fiind de 15 ani. Potrivit procurorului, în cazul lui Radu Mazăre, faptele se prescriu în iulie 2023. 

Dosarul se află în faza de apel, după ce Radu Mazăre a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti, în iulie 2017, la 4 ani de închisoare cu suspendare. 

Pe de altă parte, Nicuşor Constantinescu, fost preşedinte al CJ Constanţa, a fost condamnat, în acelaşi dosar, la 3 ani de închisoare cu suspendare. Aceeașu sentință a primit-o şi Dragoş Săvulescu, fost acţionar al echipei de fotbal Dinamo Bucureşti. Doar, Cristian Borcea, fost finanţator al clubului Dinamo, a fost achitat. 

În perioada noiembrie 2002 – iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, au soluţionat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietăţii asupra unor mari suprafeţe de teren la care nu aveau dreptul. potrivit DNA.  

„Astfel, patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafeţe de teren intravilan, în valoare de 114 milioane euro. În mod legal, a fost revendicată suprafaţa de 309.549 mp, cei îndreptăţiţi beneficiind de restituiri şi atribuiri în suprafaţă cu puţin mai mare decât jumătate din cea revendicată, în vreme ce restituirile şi atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o întindere de trei ori mai mare decât cea revendicată – aproape un milion de metri pătraţi”, au mai arătat procurorii. 

Potrivit procurorilor DNA, au fost restituite porţiuni de plajă şi faleză care fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, adică nu pot ajunge sub nicio formă în proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate