marți, septembrie 26, 2023
AcasăAgenda ZileiRăzvan Petrovici, fostul fondator al rețelelor GFS duty-free și Univers'All - trimis...

Răzvan Petrovici, fostul fondator al rețelelor GFS duty-free și Univers’All – trimis din nou în judecată pentru evaziune fiscală

Răzvan Petrovici, unul dintre cei mai controversați afaceriști ai tranziției, a fost trimis în judecată de Parchetul General, potrivit G4Media, pentru o evaziune fiscală de peste 1,6 milioane de lei. Este al doilea dosar de evaziune fiscală făcut pe numele afaceristului care, prin anii 2000 avea reședința la o adresă situată pe cea mai scumpă stradă din lume, Avenue Princess Grace 31 din Monte Carlo – Monaco, unde un metru pătrat construit costa atunci în jur de 90.000 de euro.

Răzvan Petrovici în calitate de administrator de drept al unei societăți comerciale, în perioada 21.12.2012 – 25.02.2013, a înregistrat în mai multe documente oficiale achiziții fictive de servicii de la o a doua societate comercială pe care o administra în fapt, în valoare totală de 8,308,000 lei, anunță Parchetul General.

Totodată, în calitate de administrator de fapt al celei de a doua societăți comerciale, a omis să evidențieze în declarația de impozit pe profit aferentă anului 2012 venituri din exploatare în cuantum de 5,720,400 lei rezultate din prestările de servicii facturate în anul 2012 către prima societate comercială și a omis să evidențieze în declarația de impozit pe profit aferentă lunii ianuarie 2013 venituri din exploatare în cuantum de 979,600 lei rezultate din prestările de servicii facturate în luna ianuarie 2013 către prima societate comercială. Prin aceste fapte a condus la diminuarea TVA de plată datorată bugetului de stat de către prima societate, al cărei administrator de drept era, cu suma de 1,608,000 lei (debit principal)” – mai scriu procurorii în comunicat.

Direcția Juridică a ANAF s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1,6 milioane lei, reprezentând debit principal, la care se adaugă accesoriile fiscale în cuantum de 1,4 milioane lei calculate până la data de 01.03.2021.

Anul trecut, Petrovici a fost trimis în judecată pentru același tip de infracțiune, adică pentru 34 acte materiale de evaziune fiscală.

În perioada 2008-2013, inculpatul Răzvan Petrovici ”ar fi înregistrat în contabilitatea unei societăți comerciale pe care o administra (în registrul jurnal, în jurnalul de cumpărări, în decontul de TVA și în D101) un număr de 34 facturi fiscale reprezentând achiziții fictive realizate de la 12 societăți comerciale, în valoare de 28,16 milioane lei, din care au fost stornate facturi în valoare de 5,54 milioane lei. Au rămas astfel facturi care nu au fost stornate în cuantum de 22,6 milioane lei, fapt care a condus la diminuarea TVA-ului de plată cu suma de 3,85 milioane lei, precum și la diminuarea impozitului pe profit cu suma de 867.091 lei, rezultând un prejudiciu total adus bugetului de stat în cuantum de 4,719,670.00 lei (debit principal). La suma de 4,719,670 lei, reprezentând debit principal, se adaugă accesorii fiscale în cuantum de 3,090,633 lei, rezultând astfel o sumă totală de plată în cuantum de 7,810,303 lei.” – potrivit comunicatului Parchetului General din 8 iulie 2020.

Deși evazionistul Petrovici a achitat atunci, prejudiciul, procesul penal a continuat.

Astăzi, însă, prin schimbarea legii evaziunii fiscale, Petrovici poate achita prejudiciul, cu un adaos de 20% și poate scăpa, în acest mod, de de pedeapsa aferentă, privativă de libertate.

Răzvan Petrovici controlează Unirea Hypermarket Center prin intermediul off-shore-ului cipriot Aperantos Trading Ltd. și a devenit cunoscut în lumea afacerilor prin rețeaua GFS duty-free iar apoi, după aruncarea pe piaţă a off-shorurilor de acoperire, el a trecut în planul secund al afacerii, devenind păpuşarul din umbră al afacerii. Ulterior a fost direct implicat în rețeaua Univers’All, controlată tot prin mai multe ofshoruri și falimentată după țepuirea mai multor firme.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate