marți, septembrie 26, 2023
AcasăAgenda ZileiReacții după refuzul național-comuniștilor din fruntea CCR de a recunoaște întâietatea dreptului...

Reacții după refuzul național-comuniștilor din fruntea CCR de a recunoaște întâietatea dreptului european în fața legislației interne

Declarația CCR, conform căreia legislația internă are întâietate în fața dreptului european, a fost preluată de presa europeană și produce reacții care apropie tot mai mult România de Polonia, în privința disprețului la vârful Justiției față de legislația Uniunii Europene.

Astfel, joi, Curtea Constituţională a României (CCR) a afirmat că decizia CJUE referitoare la faptul că judecătorii nu pot fi cercetaţi disciplinar pentru sentinţe care nu respectă decizii ale CCR, dacă acestea contravin dreptului UE, nu produce efecte în mod practic decât după revizuirea Constituţiei în vigoare, „care, însă, nu se poate face de drept”.

Declarația este făcută în același stil iresponsabil specific politrucilor naționalist-comuniști din fruntea CCR, precum Valer Dorneanu, după cum observă și fostul ministru al justiției, Stelian Ion.

Potrivit acestuia, CCR, prin interpretarea că ar fi nevoie de modificarea Constituţiei pentru a aplica decizia CJUE, conform căreia judecătorii pot să nu aplice o decizie a Curţii Constituţionale contrară dreptului european, ”rămâne o instituţie retrogradă, iar preşedintele Valer Dorneanu ne arată că poartă încă hainele comuniste şi năravurile căpătate în PDSR/PSD”.

”Preşedintele Curţii Constituţionale îşi apără astfel deciziile controversate pe care le-a girat, cu încărcătură politică, şi care acum vor putea fi ignorate de judecătorii români cu respect faţă de lege şi Constituţie. Drumul pe care fostul politician PSD a aşezat Curtea Constituţională este periculos pentru poziţia României în interiorul Uniunii Europene”, susţine Stelian Ion.

El a transmis, luni seară, că nu vor întârzia să apară efecte după poziția CCR față de ultima decizie a CJUE. ”Este nu doar o sfidare faţă de instanţa europeană, ci un dispreţ total faţă de soarta ţării”, a transmis fostul ministru, explicând că, astfel, ”preşedintele CCR, Valer Dorneanu, îşi apără deciziile cu încărcătură politică pe care le-a girat”.

”Efectele declaraţiei Curţii Constituţionale privind decizia recentă a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în chestiunea supremaţiei dreptului european nu vor întârzia să apară. Declaraţia CCR este nu doar o sfidare faţă de instanţa europeană, ci un dispreţ total faţă de soarta ţării. Chiar şi în prezent, Constituţia României stabileşte că «prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne»”, a scris, luni seară, pe Facebook, Stelian Ion.

Acesta consideră că decizia CJUE trebuie respectată, fără întârziere.

”Dacă nu sunt făcute rapid corecturile legislative, declanşarea procedurii de infringement va deveni realitate în scurt timp”, a mai scris Stelian Ion.

După cum se știe, un conflict similar celui produs de CCR a fost declanșat de Tribunalul Constituțional din Polonia, motiv pentru care Comisia Europeană a declanșat o procedură de infringement (sancționare) a Poloniei.

Reacții în presa străină

După ce radioul public austriac ORF și cel luxemburghez RTL au scris că România deine, alături de Polonia, o problemă pentru Uniunea Europeană, a venit rândul presei germane, elvețiene și belgiene să abordeze subiectul, potrivit G4Media.

Astfel, influenta publicație Handelsblatt titrează că ”Întâietatea dreptului european nu e recunoscută de Curtea Constituțională din România”. Ziariștii germani descriu disputa și arată că miza este lupta anticorupție.

Și televiziunea de știri NTV scrie că ”la fel ca în cazul Poloniei, a apărut o discpută între UE și România despre prioritatea dreptului comunitar asupra celui național. Curtea Constituțională din România nu vrea să recunoască primatul legislației UE, în timp ce Uniunea deplânge lipsa de eficiență a luptei anti-corupție”.

Publicația Stern abordează subiectul, arătând că ”disputa dintre București și Bruxelles are ca miză dosarele de corupție ale demnitarilor”. Stern scrie despre decizia CCR și arată, în context, că lupta anticorupție din România a ajuns într-un punct mort.

Publicația financiară elvețiană Cash amintește de decizie CCR și scrie că ”o dispută apare între România și UE pe tema întâietății legislației europene asupra cele naționale”.

La rândul ei, publicația belgiană La Derniere Heure arată că CCR nu recunoaște decizia Curții de Justiție a UE și scrie că lupta anticorupție în România stagnează.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate