marți, decembrie 5, 2023
AcasăAgenda ZileiJustițieReferat DNA: Plută a primit 20.000 euro într-o pungă la restaurant. Mita...

Referat DNA: Plută a primit 20.000 euro într-o pungă la restaurant. Mita din contracte, într-o cutie de carton, adusă de Cristian Plută cu maşina instituţiei

Managerul Spitalului Colentina, George Mirel Cristescu, i-a dat 20.000 de euro mită lui Cristian Plută, director adjunct al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), pentru a-l numi în funcţie, banii fiind aduşi într-o pungă de hârtie la un restaurant din Capitală, potrivit Agerpres.

Detalii despre cazul de corupţie de la ASSMB apar în referatul prin care DNA solicită în instanţă arestarea preventivă a patru persoane implicate în acest caz, respectiv Cristian Plută, George Mirel Cristescu, omul de afaceri Dumitru Alexandru Paul şi Silviu Stăncilă (intermediar).

Potrivit unor surse judiciare, cea care l-a denunţat pe Cristian Plută este Oana Sivache, şefa ASSMB, care este martoră în dosar.

Conform referatului, în luna aprilie, martora a fost abordată de Cristian Plută, care i-a spus că are nevoie de bani pentru a-şi construi o casă, iar sumele necesare urmau să vină dintr-un contract de reparaţii pentru toate spitalele din subordine, unde intenţiona să perceapă de la firmele de construcţii un „comision” de 10%.

Ulterior, Plută i-a spus că este în căutarea unui manager pentru Spitalul Colentina şi are o persoană dispusă să plătească 20.000 euro pentru acel post. De asemenea, el i-a promis că va împărţi cu ea cei 20.000 de euro, urmând ca intermediarul Silviu Stăncilă şi noul director al spitalului să primească şi ei bani din contractele spitalului. Ca măsură de precauţie şi pentru a se proteja, femeia a înregistrat convorbirile cu Plută, iar aceste înregistrări au fost predate la DNA.

Cu aprobarea instanţei, procurorii au înregistrat convorbirile purtate de Silviu Stăncilă şi Cristian Plută. Din interceptări, rezultă că Plută urmărea să obţină bani şi din fraudarea contractelor de achiziţii de la Spitalul Colentina.

După numirea lui George Mirel Cristescu în funcţia de manager al Spitalului Colentina, are loc o întâlnire pe 19 iunie, într-un restaurant din Capitală, unde participă noul director al spitalului, Cristian Plută şi Oana Sivache.

Femeia le-a descris procurorilor cum a decurs întâlnirea.

Astfel, George Mirel Cristescu a venit cu o geantă din piele şi o sacoşă de cadou din carton de culoare deschisă, pe care le-a aşezat jos în stânga sa între el şi Cristian Plută.

La un moment dat, Cristescu s-a ridicat de la masă şi a luat geanta-diplomat de lângă scaun şi a indicat cu mâinile sacoşa din carton, lăsată lângă scaunul pe care se afla aşezat Plută.

Cristian Plută a luat sacoşa din hârtie, iar femeia l-a întrebat dacă acolo sunt bani. El a răspuns pe un ton scăzut „sunt 20.000 de euro”. Femeia a replicat: „20.000 de euro. Pentru ce?”, iar Plută a răspuns: „Pentru ce am vorbit”. Apoi, Plută a scos un plic alb din sacoşă, l-a rupt şi i-a arătat femeii două teancuri cu bancnote în euro, legate fiecare la mijloc cu bandă albă din hârtie. După ce s-a uitat la cele două teancuri, Plută a luat unul dintre ele, i-a cerut să deschidă geanta şi a pus un teanc în geantă.

Declaraţia femeii se coroborează cu o înregistrare ambientală:

 • ”CRISTESCU: V-am pus. Uitaţi, aveţi aici! Eu am plecat şi atunci aştept orice când îmi ziceţi, orice, imediat am declanşat. Bine!
 • PLUTĂ: Bine!
 • CRISTESCU: Sărut mâna!
 • PLUTĂ: Numai bine!
 • (O.S.): Ce avem acolo? Ce avem, mă!?
 • PLUTĂ: Stai, mă!
 • (O.S.): Zi, Plută!
 • PLUTĂ: Boss, omu’ e O.K., asta spun, e…
 • (O.S.): Ce avem în pungă? 20.000? Pentru?
 • PLUTĂ: Păi…
 • (O.S.): Eu am crezut că ţi i-a dat deja sau că urmează să-i dea.
 • PLUTĂ: Hai, mă! Eu las lucrurile să curgă elegant, şefa!
 • (O.S.): Da, mă, da’ hai că vorbim noi între noi acum. Vine omu’ cu 20.000 aici! Eu mă simt prost. Deci, fii atent că îmi bate inima! Nu, deci eu mă simt prost rău de tot. L-am mai şi (cuvânt obscen).
 • PLUTĂ: Ăsta este omu’. Joacă în echipă. (…) Dar acolo e prea mare colcăiala la spitalul ăla şi ăla l-a lăsat de (…) Tu îmi ziceai că e tovarăş”.

În aceeaşi zi, femeia s-a dus la DNA şi a predat procurorilor un pachet compus din 100 de bancnote în cupiuri de 100 euro, suma primită de la Plută.

Mita din contracte, într-o cutie de carton, adusă de Cristian Plută cu maşina instituţiei

În același referat al procurorilor anticorupție este descris și modul în care directorul adjunct al ASSMB Cristian Plută ar fi adus cu maşina instituţiei o cutie de carton pe care i-a înmânat-o Oanei Sivache, directorul ASSMB și martor denunţător în dosar, cutie în care se afla o parte din cei 5% primiţi mită pentru favorizarea unor firme.

Procurorii arată în documentul trimis instanţei că, printre achiziţiile publice în legătură cu care au fost comise infracţiuni de corupţie se află „Acordul cadru încheiat la data de 4 aprilie de către ASSMB cu asocierea Alpha Max Build-Avision Strategy Consulting, pe o perioadă de 4 ani, în valoare de 115.045.668,40 lei, având ca obiect „Execuţie lucrări de reparaţii, reabilităţi şi modernizări la unităţile sanitare şi imobilele aflate în administrarea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Mediale Bucureşti„.

„Potrivit declaraţiei martorei, dar şi înregistrărilor efectuate de martora, înţelegerea pe care a avut-o Silviu Stăncilă cu reprezentanţii SC Alpha Max Build SRL şi SC Palex Construcţii Instalaţii SRL este aceea că aceştia din urmă să plătească 5% din valoarea facturilor plătite de ASSMB, la scurt timp după plata facturilor, iar suma corespunzătoare procentului de 5% se împarte la trei – martora, Silviu Stăncilă şi Cristian Plută. Din probele administrate rezultă că Silviu Stăncilă s-a înţeles pentru obţinerea sumelor de bani corespunzătoare procentului de 5% din valoarea facturilor plătite cu Alexandru-Paul Dumitru, asociat al SC Palex Construcţii Instalaţii SRL, parte din asocierea care a încheiat acordul cadru mai sus menţionat”, explică anchetatorii în document.

Astfel, spun procurorii, la data de 4 septembrie, Oana Sivache s-ar fi prezentat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a declarat că, în aceeaşi zi, în jurul orei 13,30, împreună cu numitul Cristian Plută, director general adjunct, la invitaţia celui din urmă, s-au deplasat la un restaurant.

„Aici, martora a declarat că, fiind aşezaţi la o masă pe terasa localului, numitul Plută Cristian i-a comunicat că a primit banii pentru „obligaţiile de la plata facturilor pentru reparaţii curente”, în concret fiind vorba despre comisionul de 5% din suma facturată fără TVA pentru lucrările de reparaţii realizate de către societatea Alpha Max SA, lucrări prestate în baza acordului-cadru încheiat cu firma în cauză. Martora a precizat că numitul Cristian Plută i-a zis că banii i-a primit la rândul său de la numitul Silviu Stăncilă cu zi în urmă şi că îi deţine în autoturismul de serviciu, marca Dacia Duster”, menţionează procurorii, care adaugă că, la restaurant, Cristian Plută i-ar fi comunicat martorei că fiecăruia dintre ei (Cristian Plută, Silviu Stăncilă şi martora) i-a revenit suma de 20.000 (douăzeci de mii) euro.

Conform referatului, Oana Sivache ar fi menţionat că în urmă cu aproximativ două săptămâni a încuviinţat plata sumei de aproximativ şase milioane fără TVA către Alpha Max, prima plată către această firmă pe anul 2023. Totodată, aceasta a arătat că, din discuţiile purtate în trecut, numiţii Silviu Stăncilă şi Cristian Plută i-ar fi zis că toţi trei vor primi un comision în valoare totală de 5% din suma facturată fără TVA din partea reprezentanţilor societăţii Alpha (fostă Palex), însă o parte din acesta, şi anume 0,5%, va fi înmânat unei persoane necunoscute care va colecta această sumă de bani, iar practic fiecăruia dintre cei trei le va fi revenit câte 1,5 %.

„Martora (…..) a declarat că, după întrevederea de la restaurant, în continuare, numitul Cristian Plută a condus-o cu autoturismul de serviciu, Dacia Duster, în zona blocului unde locuieşte (…). Martora a precizat că, ajungând la destinaţie, numitul Cristian Plută a deschis portbagajul, apoi i-a deschis portiera şi i-a înmânat o cutie din carton, pe care a prezentat-o organelor de urmărire penală. În continuare, s-a procedat la analizarea cutiei din carton prezentată, ocazie cu care în interior a fost găsit un plic din hârtie, constatându-se că acesta conţine suma de 100.000 (o sută de mii) lei, compusă din cinci pachete, în total un număr de cinci sute de bancnote de 200 lei”, arată anchetatorii.

Potrivit G4Media, Oana Gabriela Sivache a fost numită la conducerea instituției subordonate Primăriei București cu sprijinul USR București, pentru a înlocui vechea conducere din mandatul Gabrielei Firea. Cristian Plută a fost promovat în funcție de PSD și păstrat de viceprimarul Tomescu, care l-a schimbat de la șefia interimară a instituției după presiunile lui Vlad Voiculescu, președintele USR București.

Oana Sivache a spus într-o conferință de presă că ancheta DNA care-l vizează pe Plută nu e o situație care să arunce o pată neagră asupra activității ASSMB, ci este un moment în care se face lumina și curățenie. Ea a adăugat că e pregătită să coopereze cu anchetatorii sub orice formă posibilă, avertizând că actele de corupție din sistemul medical nu mai pot fi ținute sub tăcere, pentru că „fiecare secundă de tăcere ne face complici la posibile tragedii viitoare”.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate