joi, februarie 22, 2024
AcasăAgenda ZileiRegimul armelor şi muniţiilor se schimbă

Regimul armelor şi muniţiilor se schimbă

Un proiect care are ca obiect de reglementarea, modificarea şi completarea Legii privind regimul armelor şi muniţiilor, în scopul transpunerii parţiale a Directivei europene referitoare la controlul achiziţionării şi deţinerii de arme, precum şi a îmbunătăţirii cadrului legal în materie, a fost adoptat în Plenul Senatului, potrivit Agerpres.

„Prevederile prezentei legi nu se aplică operaţiunilor cu arme şi muniţii efectuate de către instituţiile publice cu atribuţii în domeniul apărării, siguranţei naţionale şi ordinii publice şi operaţiunilor ce au ca destinatar final aceste instituţii”, potrivit unui amendament admis la proiectul de act normativ. 

Prevederile prezentei legi nu se aplică nici în cazul transferurilor reglementate de OUG nr. 158/1999 privind regimul exporturilor, importurilor şi altor operaţiuni cu produse militare

„Armele de apărare şi pază pot fi procurate numai de către următoarele categorii de persoane: demnitarii, magistraţii, diplomaţii, militarii şi poliţiştii, pe perioada cât sunt în activitatea şi după încetarea activităţii, pensionare, trecerea în rezervă sau retragere, după caz, cu excepţia situaţiei în care aceştia şi-au pierdut calitatea din motive imputabile lor, dacă în acest sens s-a emis o hotărâre judecătorească rămasă definitivă”, mai spune proiectul. 

Cei care deţin calitatea impusă de lege, atestată prin prezentarea documentelor stabilite în prezenta lege, în funcţie de destinaţia armelor şi nu au fost condamnate, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa detenţiunii pe viaţă, pentru infracţiuni comise cu intenţie ori pentru infracţiuni prevăzute de lege pot beneficia de  autorizaţia de eliberare a armelor letale. 

Alte modificări în regimul armelor şi muniţiilor

Valabilitatea permisului de armă se prelungeşte de către autoritatea competentă pentru o perioadă de zece ani, dacă titularul îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, iar armele destinate folosirii în condiţiile legii au efectuat inspecţia tehnică periodică. Începând cu şase luni înainte de expirarea valabilităţii permisului de armă este obligatorie notificarea titularului la adresa din permisul de armă, dar nu mai târziu de 30 de zile înainte de data expirării valabilităţii permisului de armă. 

Alt amendament spune că persoana care a făcut uz de armă este obligată să anunţe de îndată cel mai apropiat organ de poliţie, dacă au rezultat victime ori pagube materiale. 

„Deţinătorii de arme de apărare şi pază pot deţine maximum 100 de cartuşe cu glonţ şi 50 de cartuşe fără proiectil, pentru fiecare armă. Persoanele care deţin arme de apărare şi pază pot purta asupra lor, în afara domiciliului sau reşedinţei înscrise în permisul de armă, cartuşe pentru maximum două încărcătoare aferente armei”, spune un alt amendament. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate