marți, august 9, 2022
AcasăAgenda ZileiRepublica Moldova primește asistență gratuită de la România

Republica Moldova primește asistență gratuită de la România

Republica Moldova va primi asistență gratuită, i se vor suplimenta stocurile de urgenţă cu produse, materiale şi echipamente sanitare necesare în procesul de vaccinare anti-COVID, a decis Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit hotărârii, se va acorda asistenţă internaţională, cu titlu gratuit, pentru Republica Moldova, constând în produse de urgenţă medicală, de strictă necesitate:

  • 1.500.000 măşti chirurgicale,
  • 100.000 măşti de protecţie de tip FFP3,
  • 100.000 combinezoane, inclusiv cu glugă şi protecţie încălţăminte şi
  • 100.000 mănuşi de unică folosinţă cu manşetă medie.

Se propune ca fondurile necesare pentru achiziţionarea acestor produse să fie alocate Ministerului Afacerilor Interne pentru Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.

„Se aprobă modificarea listei ţărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, aprobată prin Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 9 din 11.02.2021, în sensul eliminării Croaţiei”, mai prevede hotărârea.

Prezentăm integral textul hotărârii şi anexele:

„HOTĂRÂRE nr. 10 din 12.02.2021 privind acordarea de asistenţă internaţională cu titlul gratuit pentru Republica Moldova, suplimentarea stocurilor de urgenţă cu produse, materiale şi echipamente sanitare necesare în procesul de vaccinare şi modificarea listei ţărilor/zonelor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat aprobată prin HCNSU nr. 9 din 11.02.2021

Având în vedere solicitarea autorităţilor din Republica Moldova, transmisă prin Mecanismul European de Protecţie Civilă, pentru acordarea de asistenţă internaţională în contextul eforturilor de combatere a pandemiei de COVID-19, luând în considerare propunerea şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, vicepreşedinte al Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în sensul acordării asistenţei internaţionale Republicii Moldova şi majorării cantităţilor iniţiale de produse, materiale şi echipamente sanitare, în conformitate cu prevederile art. 20, lit. f), din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 4, alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 20/2020, cu modificările şi completările ulterioare, ţinând cont de propunerile Institutului Naţional de Sănătate Publică transmise ca urmare a rectificării listei publicate de ECDC din cauza erorii materiale existente în cadrul acestea, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (3) şi (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 20/2020, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 81 şi art. 20 lit. f) din OUG. nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare, în temeiul prevederilor art. 4 şi art. 11 alin. (1) din Legea nr. 136/2020 republicată, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, art. 20 lit. l) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 2 şi art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcţionarea şi componenţa Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adoptă prezenta

HOTĂRÂRE:

Art.1 – (1)Se aprobă acordarea de asistenţă internaţională, cu titlu gratuit, pentru republica Moldova, constând în cantităţile de produse prevăzute în anexa nr. 1. (2) Cantităţile prevăzute la alin. (1) sunt alocate din stocurile de urgenţă medicală, constituite prin grija inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 11 din 2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei.

Art.2 – Se aprobă majorarea stocurilor de urgenţă medicală cu produse, materiale şi echipamente sanitare necesare, conform prevederilor anexei nr. 2.

Art.3 – Se propune ca, pentru asigurarea fondurilor necesare achiziţionării produselor prevăzute la art. 2, să fie alocate, Ministerului Afacerilor Interne pentru Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, sumele necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.

Art.4 – Se aprobă modificarea listei ţărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, aprobată prin Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 9 din 11.02.2021, în sensul eliminării Croaţiei.

Art.5 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă şi Oficiului Naţional de Achiziţii Centralizate, pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate