Dmitri Rogozin, șeful agenției aerospațiale rusești, avertizează printr-o epistolă pe Twitter, numită de el ”Sancțiunile Alzheimer”, că dacă SUA blochează cooperarea cu rușii, atunci nu va avea cine să salveze Stația Spațială Internațională (ISS) ”de la o coborâre necontrolată de pe orbită și o cădere asupra Statelor Unite sau Europei”.
„ISS nu zboară deasupra Rusiei, așa că toate riscurile vă aparțin”, amenință Rogozin.
Iată scurta șarjă de tweeturi a lui Rogozin, intitulată
Sancțiunile lui Alzheimer
”Biden a spus că noile sancțiuni vor afecta programul spațial rus. BINE. Ramane de aflat detaliile:
1. Doriți să ne blocați accesul la microelectronica spațială rezistentă la radiații? Asta ați făcut-o deja, destul de oficial, în 2014. După cum ați observat, noi, totuși, continuăm să ne facem propria navă spațială. Și o vom face prin extinderea producției de componente și dispozitive necesare acasă.
2. Doriți să interziceți tuturor țărilor să-și lanseze navele spațiale pe cele mai fiabile rachete rusești din lume? Deja procedați așa și plănuiți să distrugeți în sfârșit piața mondială a concurenței spațiale de la 1 ianuarie 2023, prin impunerea de sancțiuni asupra vehiculelor noastre de lansare. Suntem conștienți. Nici asta nu este o știre. Suntem pregătiți să acționăm și aici.
3. Doriți să distrugeți cooperarea cu noi pe ISS? Asta o faeți deja, limitând schimburile între centrele noastre de antrenament pentru cosmonauți și astronauți. Sau vreți să gestionați singuri ISS? Poate că președintele Biden este în afara subiectului, așa că explicați-i că corectarea orbitei stației, evitarea întâlnirii periculoase cu gunoiul spațial, cu care oamenii dvs. de afaceri talentați au poluat orbita aproape de Pământ, este produs exclusiv de motoarele navelor de marfă rusești Progress MS.
Dacă blocați cooperarea cu noi, cine va salva ISS de la o ieșire necontrolată de pe orbită și o cădere asupra Statelor Unite sau Europei?
Există, de asemenea, opțiunea de a arunca o structură de 500 de tone în India și China. Vreți să-i amenințați cu o astfel de perspectivă? ISS nu zboară deasupra Rusiei, așa că toate riscurile sunt ale voastre. Sunteți pregătiți pentru ele?
Domnilor, atunci când planificați sancțiuni, verificați-i pe cei care le generează să nu sufere de boala Alzheimer. Doar în cazul în care vreți să preveniți ca sancțiunile să vă cadă în cap. Și nu doar în sens figurat. Prin urmare, deocamdată, în calitate de partener, vă sugerez să nu vă comportați ca un jucător iresponsabil și să dezavuați afirmația despre „sancțiunile Alzheimer”. Sfat prietenesc” – a scris Rogozin pe Twitter.
САНКЦИИ АЛЬЦ-ГЕЙМЕРА
Байден заявил, что новые санкции коснутся российской космической программы. Ок. Остается выяснить детали:
1. Вы хотите перекрыть нам доступ к радиационностойкой микроэлектронике космического назначения? Так вы это уже сделали вполне официально в 2014 году.— РОГОЗИН (@Rogozin) February 24, 2022
În 2014 Rogozin a fost supus unor sancțiuni de către Washington din cauza rolului său ca ministru adjunct al apărării în timpul anexării Crimeei de către Rusia. Sancțiunile au vizat și sectorul aerospațial al Rusiei întrucât tehnologia folosită de rachete poate fi utilizată și pentru arme nucleare, potrivit Hotnews.
„După ce am analizat sancțiunile împotriva industriei noastre aerospațiale, sugerez ca SUA să își ducă astronauții la bordul Stației Spațiale Internaționale folosind o trambulină”, a scris atunci directorul Roscomos pe Twitter.
La momentul respectiv NASA era complet dependentă de rachetele Soyuz rusești pentru a duce astronauți americani la bordul stației spațiale.
Însă acea dependență a luat sfârșit anul trecut când racheta Falcon 9 a SpaceX și capsula Crew Dragon au dus astronauți în spațiu de pe pământ american pentru prima dată după aproape un deceniu.
La scurt timp după lansarea cu succes de la Centrul Spațial Kennedy, Musk i-a răspuns lui Rogozin, dovedind că nu a uitat de comentariul făcut de acesta cu ani în urmă.
„Trambulina funcționează”, a declarat fondatorul SpaceX în timpul unei conferințe de presă susținută alături de oficiali ai NASA.
Ulterior, Rogozin se plângea la CNN în primul interviul acordat de el presei occidentale, de când a devenit director general al Roscosmos: „Milionarii noștri preferă mai mult să investească în iahturi decât în aeronave spațiale”.