Un cetăţean român de pe nava de croazieră Diamond Princess, aflată în apele teritoriale japoneze, a fost depistat pozitiv cu virusul pneumoniei virale (coronavirus), informează Ministerul Afacerilor Externe.
Cetăţeanul român a fost transferat pentru izolare şi tratament la un spital japonez specializat pentru asemenea situaţii.
Ministerul arată că Ambasada României la Tokyo a fost notificată de către Ministerul de Externe al Japoniei.
Misiunea diplomatică a României în Japonia se află în legătură cu cetăţeanul român şi a efectuat în regim de urgenţă demersuri pentru obţinerea de informaţii suplimentare cu privire la procedurile sanitare ulterioare care vor fi derulate de către autorităţilor nipone. De asemenea, Ambasada României în Japonia menţine legătura şi cu ceilalţi cetăţeni români aflaţi pe vasul Diamond Princess. Pe vas s-au aflat 17 cetăţeni români (15 membri ai echipajului şi 2 pasageri).
În ceea ce priveşte nava de croazieră Westerdam, arată MAE, Consulatul General al României la Hong Kong a obţinut confirmarea că la bordul navei se află 17 cetăţeni români, respectiv 9 pasageri şi 8 membri ai echipajului. Nava a fost andocată în portul Sihanoukville, Regatul Cambodgia. Procesul de evaluare medicală a pasagerilor şi membrilor echipajului este în derulare, nefiind, până în prezent, confirmate cazuri de infecţie cu coronavirus. Reprezentanţele diplomatice şi oficiile consulare ale României din regiune sunt în contact cu autorităţile locale şi reprezentanţele diplomatice ale altor state membre UE şi sunt pregătite să acorde asistenţă consulară cetăţenilor români.
România pregătită pentru coronavirus
România a demarat toate acţiunile necesare şi măsurile pentru pregătirea în caz de epidemie cu noul coronavirus şi a activat sistemul naţional pentru situaţii de urgenţă, a informat Ministerul Sănătăţii.
România lucrează în strânsă cooperare cu statele membre şi instituţiile Uniunii Europene, ECDC – Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor, ANSA, dar şi cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în vederea asigurării protecţiei sănătăţii publice pentru cetăţenii europeni.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Nelu Tătaru conduce delegaţia României la sesiunea extraordinară a Consiliului Uniunii Europene pentru Sănătate organizată joi la Bruxelles, unde are loc un schimb de opinii la cel mai înalt nivel privind ameninţarea legată de noul coronavirus.
„Apreciem necesară elaborarea în cadrul serviciilor Comisiei Europene a unei strategii în vederea abordării unitare de către statele membre a unui posibil risc de pandemie în planul UE şi considerăm necesară elaborarea unui set de instrucţiuni clare din partea Comitetului pentru Securitate Sanitară (HSC) cu privire la măsurile care trebuie aplicate, în mod unitar, de către toate statele membre. Susţinem recomandarea Consiliului privind necesitatea consolidării procesului privind schimbul de informaţii între statele membre şi Comisie”, a spus Nelu Tătaru, în reuniunii.