duminică, octombrie 24, 2021
AcasăAgenda ZileiEconomia României stă foarte prost pentru că nu se fac investiții

Economia României stă foarte prost pentru că nu se fac investiții

Economia României stă foarte prost pentru că nu se fac investiții publice, acestea fiind tăiate în ultimii doi ani, a declarat economistul şef Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru. 

Și nu mai avem bani de investiții pentru că a trebuit să mărim cheltuielile sociale care au devenit mai mari, iar problema majoră din punct de vedere al investiţiilor este nesiguranţa şi lipsa de predictibilitate.

„Comparativ cu alte ţări, este clar că România are o performanţă economică scăzută în principal din cauza lipsei investiţiilor. Investiţiile publice în România au fost tăiate în ultimii doi ani pentru a permite cheltuieli sociale mai mari. Lipsa infrastructurii este o piedică principală pentru investiţiile din ţară. Cheltuim puţin sub 3% din PIB pentru investiţii în sectorul public şi cu siguranţă avem nevoie de investiţii mai mari în infrastructură. Vedem că problema majoră a României din punct de vedere al investiţiilor este nesiguranţa, lipsa de predictibilitate”, a declarat Dumitru.

Potrivit lui, este o mare problemă mai ales în anii electorali când se știe că lipsa de predictibilitate este majoră.

„Au fost câteva iniţiative legislative în ultimii ani care au venit cu nişte reglaje foarte dure în impozitare în domeniul telecomunicaţiilor, energiei şi alte sectoare”, a mai spus economistul. Acesta a adăugat că problema celor 9% din PIB ca arierate, înregistrate de către companiile din România trebuie rezolvată, deoarece este foarte mult pentru o ţară europeană.

„În România, multe companii afişează pierderi, ani de zile. Deci, trebuie să facem o curăţare a sectorului pentru a rezolva problema arieratelor. 9% din PIB arierate în sectorul de de afaceri este foarte mult într-o ţară europeană ca România. Trebuie să facem multe schimbări în legislaţie pentru a consolida disciplina de plată: legea comercială, legea 30/1990, legea privind insolvenţa. Avem o constrângere bugetară foarte mare şi nu este bine pentru ţară pe termen mediu. Problema fiscală trebuie rezolvată şi să lăsăm loc investiţiilor, pentru că altfel nu putem să sperăm să avem îmbunătăţiri şi în sectorul public”, a mai spus economistul şef al Raiffeisen Bank.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate