România a închis spațiul aerian pentru aeronavele Federației Ruse începând de sâmbătă, 26 februarie, orele 15.00, și a decis să înceapă procedurile de ieșire din acționariatul Băncii Internaționale de Investiții, supranumită Banca lui Putin, în urma agresiunii Ucrainei de către Rusia.
„În contextul conflictului din Ucraina, Guvernul României a decis suspendarea ,,Acordului între Guvernul RS România și Guvernul URSS privind transporturile aeriene civile, semnat la București la 22.12.1976”. În consecință, Autoritatea Aeronautică Civilă Română a emis NOTAM prin care, începând cu ora 15:00, spațiul aerian al României a fost închis pentru toate zborurile regulate, cu sau fără aterizare pe aeroporturile din țară, pentru aeronavele operatorilor înregistrați in Federația Rusă. Excepție de la această măsură fac zborurile umanitare și cele de urgență”, transmite Autoritatea Aeronautică Civilă Română.
Polonia, Republica Cehă şi Bulgaria au anunţat vineri închiderea spaţiului lor aerian companiilor aeriene ruseşti, în urma agresiunii Ucrainei de către Moscova, notează AFP.
Aceste anunţuri urmează unei decizii similare, care a lovit compania naţională rusă Aeroflot, luată joi de Marea Britanie.
România iese din ”Banca lui Putin”
Totodată, România urmează să demareze procedurile de retragere din Banca Internaţională de Investiţii, a anunțat sâmbătă purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru.
Banca Internațională de Investiții (BII) a fost creată în anii 1970 cu rolul de a finanţa statele CAER, Consiliul de Ajutor Economic Reciproc. România a devenit acţionară în 1971.
Acţionarii Băncii Internaţionale de Investiţii (BII) sunt în prezent Bulgaria, Cuba, Cehia, Ungaria, Mongolia, România, Rusia, Slovacia şi Vietnam.
Instituţia a intrat în atenţia publică din România în 2019, când liderul PNL, Florin Cîţu, la acea dată senator, l-a acuzat pe ministrul de finanţe Eugen Teodorovici că ar fi spion rus.
Vineri, Cehia a făcut apel la statele UE care sunt membre ale Băncii Internaționale de Investiții și ale Băncii Internaționale de Cooperare Economică (IBEC) să renunțe la aceste instituții din epoca sovietică, al căror acționar principal este Rusia și care si-a mutat sediul de la Moscova la Budapesta in 2019.