sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăAgenda ZileiRomânia aruncă la gunoi, zilnic, aproximativ 6.000 de tone de alimente bune...

România aruncă la gunoi, zilnic, aproximativ 6.000 de tone de alimente bune de consum

România aruncă la gunoi, zilnic, aproximativ 6.000 de tone de alimente bune de consum, deşi 7 milioane de oameni români se află în pragul sărăciei, potrivit datelor Băncii pentru Alimente Bucureşti.

În plus, două treimi dintre familiile din mediul rural nu îşi pot asigura hrana zilnică, iar jumătate dintre copiii de la ţară se află în risc de sărăcie extremă.

„Este o problemă spinoasă, care ne priveşte pe noi toţi şi a cărei rezolvare poate să aducă o alinare în rândul familiilor nevoiaşe. Banca de Alimente a fost înfiinţată acum trei ani, în Bucureşti, ca un proiect-pilot pentru România, care să arate că există risipă, iar acum există o a doua bancă la Cluj, care funcţionează, o a treia la Roman şi avem un proiect care va funcţiona la Braşov de luna viitoare şi ne dorim ca, încet, sustenabil, să facem ca fiecare regiune a României să aibă o astfel de bancă”, a declarat Gabriel Sescu, preşedintele Băncii pentru Colectarea şi Distribuţia Alimentelor.

Potrivit lui, una dintre problemele ridicate acum trei ani era dacă vor ajunge bunurile la cei care au nevoie, pentru că în România e destul de obişnuit ca lucrurile să fie deturnate.

„Suntem monitorizaţi de Federaţia Europeană a Băncilor pentru Alimente pentru a vedea dacă respectăm diverse reguli de depozitare, dacă organizaţiile beneficiare şi persoanele fizice care primesc alimente sunt într-adevăr cazuri sociale”, a mai precizat Sescu.

Banca lucrează cu peste 100 de ONG-uri şi până acum, în acest an, au fost colectate 609 tone de alimente, în principal de la marile lanţuri de magazine. Aceste alimente au avut 20.000 de beneficiari direcţi.

Asociaţia Banca pentru Colectarea şi Distribuţia Alimentelor a fost înfiinţată în iulie 2016, pentru a pune în slujba societăţii un instrument prin care produsele alimentare şi de igienă personală, aflate în termen de valabilitate, precum şi cele care nu mai sunt necesare deţinătorilor, dar care sunt bune pentru utilizare, să fie colectate, depozitate corespunzător şi apoi redistribuite gratuit organizaţiilor care oferă servicii persoanelor defavorizate.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate