vineri, septembrie 29, 2023
AcasăAgenda ZileiRomgaz a depus oferta angajantă de preluare a participației Exxon la exploatarea...

Romgaz a depus oferta angajantă de preluare a participației Exxon la exploatarea gazelor din Marea Neagră

Romgaz a depus marți, 30 martie, o ofertă angajantă de preluare a subsidiarei românești a ExxonMobil Upstream Business Development, companie care deține o participație de 50% din proiectul Neptun Deep de exploatare a gazelor naturale de mare adâncime din Marea Neagră. Restul participației este deținut de OMV Petrom.

”Având în vedere scrisoarea adresată de către ExxonMobil Upstream Business Development în data de 15 februarie 2021 care prevede că data finală până la care cumpărătorii interesaţi sunt invitaţi să depună ofertele angajante este 31 martie 2021, Consiliul de Administraţie al S.N.G.N. Romgaz SA a avizat în data de 30 martie 2021 oferta angajantă de cumpărare a tuturor acţiunilor emise de (reprezentand 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă.

Restul participaţiei de 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă este deţinut de OMV Petrom S.A.” se arată în comunicatul Romgaz, remis miercuri Bursei de Valori București.

Oferta angajantă de cumpărare a tuturor acţiunilor emise de (reprezentand 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, astfel cum a fost avizată de Consiliul de Administratie al S.N.G.N. Romgaz SA, a fost transmisă către ExxonMobil Upstream Business Development în data de 30 martie 2021.

”Oferta angajantă şi încheierea tranzacţiei de cumparare a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited sunt condiţionate de aprobarea acestora de către Adunarea generală extraordinara a acţionarilor S.N.G.N. Romgaz SA, în conformitate cu prevederile legale şi ale Actului constitutiv Romgaz” – se mai afirmă în documentul citat.

Operatorul proiectului ar putea fi OMV Petrom pentru ca are mai multa experiență

Conform unor surse citate de economedia.ro, operatorul proiectelor gazelor din Marea Neagră va fi însă OMV Petrom, în baza unei înțelegeri ”informale” cu Romgaz.

”Companiile OMV Petrom și Romgaz au ajuns la o înțelegere informală privind operarea proiectului de extracție a gazelor din Marea Neagră de către Petrom dacă Romgaz va înlocui compania americană ExxonMobil în proiect”, au declarat pentru Economedia.ro surse guvernamentale.

Potrivit acelorași surse, ”Romgaz ar fi vrut să preia operarea, dar în cele din urmă cele două companii ar fi ajuns la concluzia că OMV Petrom are mai multă experiență”.

În urmă cu o lună de zile, pe 25 februarie, ministrul energiei Virgil Popescu a fost întrebat care este capacitatea Romgaz de a gestiona proiectul Neptun Deep, având în vedere şi faptul că, în acel moment, compania avea o conducere interimară.

„Am înţeles că există această temere în piaţă privind conducerea Romgaz. În momentul de faţă, atât directorul general, care este numit pe o perioadă de două luni, care acoperă exact perioada depunerii ofertei pentru achiziţia pachetului de la Exxon, Consiliul de Administraţie, directorul economic, toţi experţii din Romgaz au capacitatea de a dezvolta acest proiect. Nu ştiu dacă în România cineva are expertiză pentru mare adâncime, dar eu zic să le dăm această şansă celor de la Romgaz. Eu cred că Romgaz are capacitatea de a gestiona acest proiect”, a răspuns atunci ministrul Energiei.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate