sâmbătă, mai 28, 2022
AcasăAgenda ZileiEconomieRomgaz a semnat contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor pentru perimetrul Neptun...

Romgaz a semnat contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor pentru perimetrul Neptun Deep, la preţul de 1, 06 miliarde de dolari

Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, a semnat marți contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL), care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Prezent la eveniment, premierul Nicolae Ciucă a spus că nu mai târziu de 2026 gazele vor fi extrase din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră și că estimările arată că există cantități suficient de mari pentru a asigura gaz și pentru țările din regiune și din UE.

Prin semnarea acestui contract, a spus premierul, Romgaz și OMV Petrom vor putea să extragă gaze din Marea Neagră nu mai târziu de 2026 și „ținând cont că estimarile ne dau garanții că există cantități suficient de mari să putem asigura gaz și pentru vecinii noștri atât din regiune cât și din Uniunea Europeană.”

„Vreau să le cer celor de la Romgaz ca împreună cu reprezentanții OMV Petrom să înceapă cât mai degrabă procesul de investiții în Marea Neagră și să reușim pe cât posibil ca procesul de extracție a gazelor să se întâmple cel puțin la termenul asumat – finele anului 2026”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Directorul general al Romgaz, Aristotel Jude, a declarat că a fost astfel perfectată cea mai importantă tranzacţie din sectorul energetic din ultimii 30 de ani.

„Semnarea contractului de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise de EMEPRL care deţine 50% din perimetrul Neptun Deep reprezintă o etapă istorică în transformarea şi dezvoltarea corporativă a companiei. În procesul de achiziţie a acţiunilor EMEPRL, Romgaz a beneficiat de servicii de consultanţă oferite de profesionişti în domeniu. Împreună cu aceştia, am reuşit, astfel, să semnăm cea mai importantă tranzacţie din sectorul energetic din ultimii 30 de ani. Finalizarea tranzacţiei va asigura premisele creşterii substanţiale a producţiei de gaze naturale a grupului Romgaz, odată cu demararea operaţiunilor de exploatare în perimetrul Neptun Deep”, a declarat directorul general al Romgaz, Aristotel Jude.

Potrivit unui comunicat al Romgaz, remis miercuri Agerpres, Dentons şi Suciu Popa şi Asociaţii au asistat compania pe partea juridică a tranzacţiei, realizând printre altele un amplu exerciţiu de due-diligence juridic cu privire la societatea ţintă şi activele acesteia şi au asigurat consultanţă juridică pe întreaga durata a negocierii contractului de vânzare – cumpărare.

Deloitte România a oferit servicii de evaluare a participaţiei EMEPRL, due-diligence fiscal şi financiar şi asistenţă fiscală în raport cu tranzacţia.

„După finanţarea achiziţiei, semnarea contractului de vânzare cumpărare cu EMEPRL reprezintă un alt pas important al etapei de transformare prin care va trece compania din punct de vedere financiar şi procedural. Astfel, ne vom asigura ca modelul de business al grupului Romgaz să fie adaptat nevoii de finanţare necesare dezvoltării proiectului Neptun Deep”, a susţinut, la rândul său, directorul economic al Romgaz, Răzvan Popescu.

Totodată, reprezentanţii Deloitte România au subliniat că această tranzacţie este o premieră pentru ţara noastră, prin structura şi magnitudinea sa, precum şi prin potenţialul pe care îl are de a schimba viitorul producţiei de gaze naturale din România, şi poate chiar din regiune, iar contextul actual, în care materiile prime sunt mai importante decât oricând, îi sporeşte importanţa.

„Ne onorează încrederea acordată de Romgaz echipei noastre multi-disciplinare de consultanţi financiari şi fiscali şi faptul că am putut contribui la succesul încă unui proiect de referinţă”, au adăugat Alexandra Smedoiu, Partener Servicii Fiscale, şi Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanţă Financiară, Deloitte România.

Contractul de vânzare cumpărare a fost aprobat în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor Romgaz din data de 28.04.2022, iar finalizarea tranzacţiei este condiţionată de îndeplinirea condiţiilor suspensive din contract. Preţul de achiziţie ce va fi achitat de Romgaz se ridică la 1,06 miliarde de dolari, putând fi ajustat conform mecanismelor prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare acţiuni.

Anterior, pe 22 martie, Consiliul de Administraţie al Romgaz a avizat contractul de vânzare – cumpărare a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) EMEPRL care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

„Suntem încântaţi şi foarte onoraţi pentru faptul că Dentons, printr-o echipă internaţională integrată, formată din avocaţi din birourile din Londra şi Bucureşti, a fost alături de Romgaz în această achiziţie strategică, prin care Romgaz îşi consolidează poziţia de jucător de top pe piaţa de petrol şi gaze din România şi din Europa”, a afirmat Claudiu Munteanu – Jipescu, coordonatorul practicii de energie din cadrul Dentons Bucureşti.

La ceremonia de semnare a contractului de vânzare cumpărare de acţiuni EMEPRL au participat din partea Romgaz directorul general, Aristotel Jude, directorul economic, Răzvan Popescu, preşedintele Consiliului de Administraţie, secretar de stat Dan Dragoş Drăgan, precum şi membrii CA Gheorghe Silvian Sorici, Botond Balazs, Nicolae Bogdan Simescu şi Cezar Batog.

Romgaz este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român cu o participaţie de 70%.

Compania are o experienţă vastă în domeniul explorării şi producerii de gaze naturale, istoria sa începând acum mai bine de 100 de ani, în 1909.

Romgaz face explorare geologică în scopul descoperirii de noi zăcăminte gazifere, produce gaz metan prin exploatarea zăcămintelor din portofoliul companiei, depozitează subteran gaze naturale, efectuează intervenţii, reparaţii capitale şi operaţii speciale la sonde şi asigură servicii profesioniste de transport tehnologic.

În 2013, Romgaz şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică.

Ce este proiectul Neptun Deep

Proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi, este deținut în cote egale de ExxonMobil şi OMV Petrom, doar că ExxonMobil şi-a anunţat intenţia de a părăsi România, potrivit Hotnews.

La sfârşitul anului trecut, Romgaz a anunţat că acţionarii săi au aprobat preluarea participaţiei deţinută de grupul american ExxonMobil la perimetrul Neptun Deep, pentru un preț de achiziție de 1,06 miliarde de dolari.

Contractul ar fi urmat să fie semnat după ce va obține aprobarea Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor în data de 28 aprilie 2022, lucru care s-a întâmplat.

Deloitte România a anunțat luna trecută că a asistat Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, deținut în proporție de 70% de statul român, în obținerea creditului de 325 de milioane de euro de la Raiffeisen Bank, care va fi folosit pentru finanțarea parțială a preluării acțiunilor Exxon Mobile Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL), care deține 50% din proiectul de gaze de la Marea Neagră Neptun Deep.

Facilitatea de împrumut a fost acordată pe o perioadă de cinci ani și este corelată cu performanța financiară generală a Romgaz.

Luna trecută, ministrul Energiei, Virgil Popescu, declara pentru Agerpres, că Romgaz va finaliza în cel mai scurt timp preluarea perimetrului Neptun Deep, de la Exxon. Prin această tranzacţie, cei de la Romgaz preiau şi tehnologia şi contractele aferente pentru începerea lucrărilor, astfel ca în 2026 să avem deja gaze naturale, pentru a fi folosite cât mai mult în România.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate