duminică, februarie 5, 2023
AcasăAgenda ZileiRusia anunță expulzarea ambasadorului Estoniei, ca reacție la expulzarea recentă de către...

Rusia anunță expulzarea ambasadorului Estoniei, ca reacție la expulzarea recentă de către această țară a 21 de diplomați ruși

Rusia a anunţat luni că îl expulzează pe ambasadorul Estoniei, denunţând ”rusofobia totală” a Tallinnului, după expulzarea anterior în ianuarie a 21 de diplomaţi ruşi şi a altor angajaţi ai ambasadei ruse, relatează AFP şi Reuters.

„Ambasadorul Republicii Estonia trebuie să părăsească Rusia la 7 februarie 2023”, a transmis Ministerul rus al Afacerilor Externe într-un comunicat, precizând că a redus nivelul relaţiilor diplomatice la însărcinaţii cu afaceri.

MAE rus a adăugat că măsura este o reacţie la decizia Estoniei de a reduce numărul angajaţilor ambasadei ruse din Tallinn.

„În ultimii ani, conducerea Estoniei a distrus intenţionat întreaga gamă de relaţii cu Rusia. Rusofobia totală, cultivarea ostilităţii faţă de ţara noastră a fost ridicată de Tallinn la rangul de politică de stat”, se mai menţionează în comunicat.

Cele trei ţări baltice – Estonia, Letonia şi Lituania – se numără printre membrii NATO care cer ferm Germaniei să livreze Ucrainei tancurile sale Leopard pentru a sprijini Kievul în faţa invaziei ruse.

Estonia s-a alăturat săptămâna trecută altor aliaţi ai Ucrainei în trimiterea de arme suplimentare.

Comentând reducerea legăturilor diplomatice, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe rus, Maria Zaharova, a declarat: „Regimul din Estonia a primit ce merită”.

Estonia a anunțat pe 11 ianuarie expulzarea a 21 diplomați ruși și a altor angajați ai Ambasadei ruse în capitala estoniană, pentru ”atingerea parității” privind personalul diplomatic al celor două țări, adică de câte 8 diplomați și 15 membri ai personalului administrativ, tehnic și auxiliar. ”Nu există nicio justificare pentru dimensiunea actuală a personalului existent la ambasada Rusiei la Tallin”, a precizat la acea dată ministrul estonian de externe, Urmas Reinsalu.

În aprilie anul trecut, Rusia a ordonat închiderea consulatelor estoniene din Sankt Petersburg și Pskov și a declarat personalul acestora „persona non grata”.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate