miercuri, octombrie 5, 2022
AcasăAgenda ZileiRusia anunţă suspendarea inspecţiilor americane prevăzute la siturile sale militare în cadrul...

Rusia anunţă suspendarea inspecţiilor americane prevăzute la siturile sale militare în cadrul tratatului New Start

Rusia a anunţat luni suspendarea inspecţiilor americane prevăzute la siturile sale militare în cadrul tratatului New Start, informează Reuters şi AFP. MAE rus a asigurat că a luat această măsură în răspuns la obstacolele puse de SUA inspecţiilor similare ruse la instalaţii din Statele Unite.

Rusia a „informat oficial” luni SUA că toate instalaţiile sale supuse inspecţiilor în cadrul acestui tratat vor fi „temporar exceptate”, a arătat diplomaţia rusă într-un comunicat.

Este vorba mai ales de baze de lansare a rachetelor, precum şi de baze aeriene şi navale unde sunt desfăşurate rachete nucleare.

„Federaţia Rusă este obligată să recurgă la această măsură (…) din cauza realităţilor existente, ce creează avantaje unilaterale pentru SUA şi privează Rusia de dreptul său de a efectua inspecţii pe teritoriul american”, a arătat diplomaţia rusă într-un comunicat.

Diplomaţia rusă menţionează în special dificultăţile legate de deplasările inspectorilor ruşi şi de eliberare a vizelor provocate de sancţiunile occidentale impuse Moscovei din cauza conflictului ucrainean.

Anunţul intervine în plină ofensivă rusă în Ucraina, lansată pe 24 februarie şi despre care Moscova afirmă că este o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Noul Tratat START, încheiat în 2011 şi prelungit în 2021 pe o perioadă de cinci ani până la 4 februarie 2026, obligă SUA şi Rusia la limite verificabile pentru ICBM (rachete balistice intercontinentale), SLBM (rachete balistice lansate de pe submarine) şi bombardiere grele, dotate cu arme nucleare.

Decizia vine după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de „terorism nuclear”, care ar justifica impunerea de noi sancțiuni internaționale, de data aceasta asupra sectorului nuclear al Moscovei.

„Nu există vreo naţiune în lume care să se poată simţi în siguranţă atunci când un stat terorist trage asupra unei centrale nucleare”, a spus duminică noapte președintele ucrainean.

Într-o postare pe Telegram duminică, 7 august, compania ucraineană Electroatom a anunțat că rachetele rusești loviseră, cu o zi mai devreme, un depozit unde se aflau 174 de containere cu reziduuri nucleare. Totodată, fuseseră deteriorate monitoarelor de control al nivelului radiațiilor, ceea ce face imposibilă detectarea scurgerilor radioactive.

Administrația instalată de ruși după ocuparea centralei Zaporojie susține, mincinos, desigur, că depozitul a fost lovit de forțele ucrainene, care ar fi folosit un lansator de rachete multiple.

Până acum, Agenția Internațională pentru Energie Atomică nu a reușit să trimită observatori la fața locului. Misiunea a fost refuzată până şi de Ucraina, care consideră că aceasta ar legitima ocuparea rusă a centralei în ochii comunităţii internaţionale, a explicat în urmă cu câteva săptămâni operatorul ucrainean Energoatom, citat de AFP.

Recent, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a acuzat Rusia că foloseşte această centrală, cea mai mare din Europa, „ca bază militară pentru a trage asupra ucrainenilor, ştiind că aceştia nu pot riposta pentru că riscă să lovească un reactor nuclear sau deşeuri puternic radioactive”.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate