sâmbătă, martie 15, 2025
AcasăAgenda ZileiExterneRusia: Hackerul Kozlovsky, care susține că a acționat la ordinul FSB pentru...

Rusia: Hackerul Kozlovsky, care susține că a acționat la ordinul FSB pentru a pirata serverele DNC din SUA, condamnat la 14 ani de închisoare

Un tribunal din Rusia i-a condamnat la pedepse mari cu închisoarea pe membrii unui grup de hackeri al cărui lider a susținut că a fost recrutat de Serviciul Federal de Securitate (FSB) al țării pentru a pirata serverele Partidului Democrat din SUA, potrivit Europa Liberă.

Tribunalul districtual Kirov din orașul Ural Ekaterinburg a condamnat, pe 14 februarie, 21 de membri ai grupului de hackeri cunoscut sub numele de Lurk la pedepse de închisoare între 5 și 14 ani. Un suspect rămâne în libertate.

Liderul grupării, Konstantin Kozlovsky, a primit cea mai lungă pedeapsă, de 14 ani, după ce instanța l-a găsit vinovat de organizarea unei comunități criminale, fraudă și ilegal la date online. În cazul său, procurorul a cerut o pedeapsă de 18 ani de închisoare.

Anchetatorii spun că grupul a folosit un virus informatic cunoscut și sub numele de Lurk pentru a fura aproximativ 15,6 milioane de dolari de la băncile și instituțiile financiare rusești în perioada 2015-2016.

Ancheta împotriva grupului a fost lansată în 2016, după ce anchetatorii au spus că hackerii au încercat să fure o sumă mare de bani de la Concord Catering, o companie deținută de omul de afaceri apropiat de Kremlin, Yevgeny Prigozhin.

În timpul investigației, Kozlovsky a susținut că a fost recrutat de FSB în 2008 și a desfășurat multe activități de hacking online la instrucțiunile FSB.

Astfel, el a spus că „ordinele” i-au fost date de un anumit ofițer FSB pe nume Ilya. Mai târziu, hackerul a explicat că este vorba de maiorul FSB Dmitri Dokuchaev. Dokuchaev a fost arestat în decembrie 2016 și este acuzat de trădare, dar a negat orice legătură între Kozlovsky și FSB. „Nu-l cunosc pe Kozlovsky și, prin urmare, nu am cooperat cu el”, a declarat Dokuchaev pentru site-ul de știri RBC prin avocatul său.

Printre activitățile pe care le-ar fi desfășurat la cererea FSB, Kozlovsky a citat serverele de hacking ale Comitetului Național Democrat al SUA, contul personal de e-mail al candidatului la președinție Hillary Clinton și alte organizații și entități militare din Statele Unite.

De asemenea, Kozlovsky a recunoscut că a fost implicat în piratarea serverelor Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA). Atacul hackerilor a fost raportat la WADA în septembrie 2016, dată la care hackerul rus era deja în arest de câteva luni.

În 2017, Kozlovsky a publicat pe Facebook materiale legate de afirmațiile sale bazate pe surse care i-au confirmat declarațiile despre activitățile sale de hacking sub supravegherea FSB. Contul a devenit apoi inaccesibil.

Anchetatorii au respins afirmațiile lui Kozlovsky, spunând că nu au fost confirmate de experți.

Potrivit agențiilor de informații americane, în spatele atacurilor din 2016 asupra serverelor Partidului Democrat s-a aflat Direcția Principală de Informații a Statului Major General al Rusiei (noul nume este Direcția Principală a Statului Major General al Forțelor Armate Ruse), adică GRU.

Numele hackerilor nu au fost dezvăluite. Hackerii legați de FSB au obținut acces la servere încă din 2015, potrivit companiei CrowdStrike, care a investigat atacurile în numele Partidului Democrat.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate